281
Καπνοί αναδύονται από το Fremantle Highway την Τετάρτη 26 Ιουλίου | Coastguard Netherlands/Handout via REUTERS

Ολλανδία: Συνεχίζει να καίγεται το πλοίο που μεταφέρει 3.000 αυτοκίνητα

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2023, 14:15
Καπνοί αναδύονται από το Fremantle Highway την Τετάρτη 26 Ιουλίου
|Coastguard Netherlands/Handout via REUTERS

Ολλανδία: Συνεχίζει να καίγεται το πλοίο που μεταφέρει 3.000 αυτοκίνητα

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2023, 14:15

Μάχη με το φλεγόμενο φορτηγό πλοιό που καίγεται από την Τετάρτη στα ανοιχτά της Ολλανδίας, εξακολουθούσαν να δίνουν πυροσβέστες την Πέμπτη. Το υπό παναμαϊκή σημαία Fremantle Highway μετέφερε αυτοκίνητα από τη Γερμανία στην Αιγυπτο και η πυρκαγιά που ξέσπασε προκάλεσε τον θάνατο ενός και τον τραυματισμό αρκετών μελών του πληρώματος.

Σύμφωνα με την ολλανδική ακτοφυλακή, το πλοίο είναι προσδεδεμένο σε ρυμουλκό για να παραμείνει στην θέση του σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βορείως του νησιού Αμελαντ, ένα από τα οκτώ ολλανδικά νησιά που βρίσκονται ανάμεσα στην Θάλασσα του Βάντεν και την Βόρεια Θάλασσα.

Το αίτιο της πυρκαγιάς παρέμενε αδιευκρίνιστο. Σύμφωνα με τον ιαπωνικό ναυτιλιακό όμιλο Shoei Kisen Kaisha στον οποίο ανήκει το πλοίο, η φωτιά είναι πιθανόν να ξεκίνησε από ένα από τα 25 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μετέφερε.

«Η φωτιά συνεχίζεται, δεν υπάρχουν εξελίξεις», αναφέρει η τελευταία ανακοίνωση της ακτοφυλακής. Την Τετάρτη, εκπρόσωπος της ακτοφυλακής είχε δηλώσει ότι η πυρκαγιά μπορεί να διαρκέσει πολλές ημέρες.

«Η θερμοκρασία στο πλοίο είναι πολύ υψηλή και η κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι δύσκολη», δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος της ακτοφυλακής στο ραδιοφωνικό δίκτυο BNR. «Αν πέσει πολύ νερό στο πλοίο, αυτό θα επηρεάσει την ευστάθειά του», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής παραμένει σε περίπτωση που το πλοίο ανατραπεί και βυθιστεί.

Η Θάλασσα του Βάντεν που εκτείνεται από την Ολλανδία μέχρι την Δανία έχει περιληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco καθώς διαθέτει εκτεταμένους υδροβιότοπους και τεράστια βιοποικιλότητα με 10.000 υδρόβια και χερσαία είδη.

Ο απερχόμενος υπουργός Υποδομών και Διαχείρισης Υδάτων της Ολλανδίας, Μαρκ Χάμπερς, προειδοποίησε με επιστολή του προς το Κοινοβούλιο ότι αν διαρρεύσει καύσιμο από το Fremantle Highway, τα ρεύματα αυτής της περιόδου μπορεί να απομακρύνουν την ρύπανση από τα νησιά προς την Βόρεια Θάλασσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...