240
Ο Μαρκ Ρούτε θα είναι επικεφαλής σε μια τέταρτη κυβέρνηση | REUTERS/Piroschka van de Wouw/File Photo

Ολλανδία: Σε γυναίκες τα μισά υπουργεία της νέας κυβέρνησης Ρούτε

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2022, 11:02
Ο Μαρκ Ρούτε θα είναι επικεφαλής σε μια τέταρτη κυβέρνηση
|REUTERS/Piroschka van de Wouw/File Photo

Ολλανδία: Σε γυναίκες τα μισά υπουργεία της νέας κυβέρνησης Ρούτε

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2022, 11:02

Η τέταρτη κυβέρνηση υπό τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, η οποία πρόκειται να ορκιστεί στις 10 Ιανουαρίου, θα περιλαμβάνει 29 υπουργεία, εκ των οποίων τα 14 θα αναλάβουν γυναίκες. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, στην Ελλάδα μόνο δύο (2) γυναίκες έχουν υπουργείο –η Νίκη Κεραμέως το Παιδείας και η Λίνα Μενδώνη το Πολιτισμού.

Τα ονόματα και τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβει το κάθε πρόσωπο ανακοινώθηκαν την Κυριακή από τα τέσσερα κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνηση συνασπισμού του Ρούτε.

Η Ντίλαν Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους, γεννημένη στην Αγκυρα, πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

Η 43χρονη πολιτικός, η οποία εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία στα παιδική χρόνια της, προτάθηκε από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), στο οποίο ανήκει και ο Ρούτε.

Η σημερινή υπουργός Εσωτερικών Κάτζσα Ολόνγκρεν θα είναι η νέα υπουργός Αμυνας.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Βόπκε Χούκστρα θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομικών που κατείχε ο Χούκστρα θα αναλάβει η πρώην υπ. Εξωτερικών Ζίγκριντ Κάαγκ από το κεντροαριστερό κόμμα D66.

Η Κάαγκ παραιτήθηκε από την προηγούμενη θέση της μετά τη χαοτική απόσυρση των ολλανδικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο.

Μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού –τις μεγαλύτερες σε διάρκεια στην ιστορία της Ολλανδίας– τα τέσσερα κυβερνώντα κόμματα που συνέθεταν την προηγούμενη κυβέρνηση και θα συνθέτουν την επόμενη κατέληξαν σε συμφωνία τον Δεκέμβριο.

Τα κόμματα έχουν συμφωνήσει να επενδύσουν δισεκατομμύρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της στέγασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...