523
Ο Ντικ Σχοφ (τρίτος από αριστερά) με τον Γκέερτ Βίλντερς (δεύτερος από δεξιά) στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών | EPA/JEROEN JUMELET

Ολλανδία: Πρωθυπουργός ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2024, 11:58
Ο Ντικ Σχοφ (τρίτος από αριστερά) με τον Γκέερτ Βίλντερς (δεύτερος από δεξιά) στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
|EPA/JEROEN JUMELET

Ολλανδία: Πρωθυπουργός ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2024, 11:58

Ενας κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, πέντε μήνες μετά την πρωτιά του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερίας (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Ντικ Σχοφ, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και Ασφαλείας, προτάθηκε επίσημα ως υποψήφιος από τα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν τη δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλανδίας, την Τρίτη.

«Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, δεν είμαι υποψήφιος εδώ στο όνομα του PVV… Θέλω να γίνω πρωθυπουργός όλων των Ολλανδών, δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο Σχοφ, ο οποίος δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στο Κοινοβούλιο ή στην κυβέρνηση.

«Υποθέτω ότι θα είναι έκπληξη για πολλούς ανθρώπους το γεγονός ότι είμαι υποψήφιος εδώ… Στην πραγματικότητα είναι έκπληξη και για μένα», πρόσθεσε.

Ο 67χρονος Σχοφ, πρώην εθνικός συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών AIVD και μετανάστευσης IND, θα τεθεί επικεφαλής ενός «επιχειρηματικού» ή «εξωκοινοβουλευτικού» υπουργικού συμβουλίου με ίσο αριθμό πολιτικών διορισμένων και εμπειρογνωμόνων.

Το PVV, στο μανιφέστο του οποίου περιλαμβάνονταν εκκλήσεις για την απαγόρευση των τζαμιών, του Κορανίου και των χιτζάμπ στα κυβερνητικά κτίρια, καθώς και ένα δημοψήφισμα «Nexit» για την αποχώρηση από την ΕΕ, κέρδισε το 26% των ψήφων στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, σοκάροντας την πλειοψηφία των Ολλανδών.

Όμως οι 37 έδρες του το άφησαν πολύ μακριά από την πλειοψηφία στη συνέλευση των 150 εδρών. Εδώ και μήνες γίνονται διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε μια συμμαχία με το φιλελεύθερο-συντηρητικό VVD, το αγροτικό κόμμα διαμαρτυρίας BBB και το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC), μια κεντροδεξιά πολιτική εκκίνηση.

Ο Βίλντερς εγκατέλειψε τις ελπίδες του να γίνει πρωθυπουργός τον Μάρτιο, μπροστά στην απροθυμία των εταίρων του να τον προτείνουν για τη θέση, ενώ ένας άλλος υποψήφιος, ο πρώην υπουργός του Εργατικού Κόμματος, Ρόναλντ Πλάστερκ, εγκατέλειψε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Βίλντερς και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, μεταξύ των οποίων η Ντιλάν Γεσιλγκόζ-Ζεγκέριους, η οποία διαδέχθηκε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στην ηγεσία του VVD, η Κάρολαϊν φαν ντερ Πλας του BBB και ο Πίτερ Ομτσίχ του NSC, θα συμμετέχουν στο ολλανδικό Κοινοβούλιο.

Τα τέσσερα κόμματα κατέληξαν αυτόν τον μήνα σε συμφωνία συνασπισμού που περιλαμβάνει σχέδια για ριζική αυστηροποίηση της πολιτικής για τους αιτούντες άσυλο και το Μεταναστευτικό, αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου και χαλάρωση πολλαπλών πράσινων κανονισμών.

Οι συνοριακοί έλεγχοι θα ενταθούν, οι διαδικασίες εισδοχής θα συντομευθούν και οι άνθρωποι στους οποίους θα αρνούνται το άσυλο σε άλλη χώρα της ΕΕ, θα απομακρύνονται αμέσως, ενώ θα περιοριστούν επίσης η μετανάστευση εργατικού δυναμικού και η ροή ξένων φοιτητών στα ολλανδικά πανεπιστήμια.

Οσον αφορά το περιβάλλον, οι ημερήσιες ταχύτητες στους αυτοκινητόδρομους -που μειώθηκαν στα 100 χλμ /ώρα σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ρύπανση από το άζωτο- πρόκειται να επανέλθουν στα 130 χλμ /ώρα «όπου είναι δυνατόν», και το επιδοτούμενο «κόκκινο ντίζελ» θα επανέλθει για τους αγρότες από το 2027.

Εάν ο διορισμός του επιβεβαιωθεί, ο Σχοφ αναμένεται να ηγηθεί της συνεχιζόμενης αναζήτησης νέων υπουργών και υφυπουργών με στόχο να είναι σε θέση να ανακοινώσει ένα πλήρες υπουργικό συμβούλιο πριν από τις θερινές διακοπές στις αρχές Ιουλίου.

Η εφημερίδα Telegraaf ανέφερε ότι ο Σχοφ ήταν κάποτε μέλος του εργατικού κόμματος PvdA, αλλά το είχε εγκαταλείψει πριν από απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...