416
Η συλλογή περιλαμβάνει ολόχρυσα εκθέματα όπως το τελετουργικό κράνος που ζυγίζει πάνω από ένα κιλό | Allard Pierson Museum

Ολλανδία: Ο χρυσός των Σκυθών από την Κριμαία να παραδοθεί στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 18:31
Η συλλογή περιλαμβάνει ολόχρυσα εκθέματα όπως το τελετουργικό κράνος που ζυγίζει πάνω από ένα κιλό
|Allard Pierson Museum

Ολλανδία: Ο χρυσός των Σκυθών από την Κριμαία να παραδοθεί στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 18:31

Εφετείο στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας αποφάσισε ότι η συλλογή με χρυσά κοσμήματα και αντικείμενα των Σκυθών που είχαν μεταφερθεί το 2013 από την Κριμαία στην Ολλανδία για να εκτεθούν σε μουσεία της χώρας, θα πρέπει να παραδοθεί στην Ουκρανία.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας η οποία ανακοίνωσε ότι θα την προσβάλει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με την απόφαση της δικαστού Παουλίνα Χοφμέγιερ-Ριούτεν, τα αντικείμενα που προέρχονται από τα μουσεία της Κριμαίας «αποτελούν τμήμα της πολιτιστικής κληρονομίας της Ουκρανίας» και «πρέπει να παραδοθούν στην Ουκρανία».

Έως την τελική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ολλανδίας, τα εκθέματα της συλλογής θα παραμείνουν στο μουσείο Άλαρντ Πίρσον, όπου είχαν φθάσει για να παρουσιαστούν στην έκθεση με τίτλο «Κριμαία: ο χρυσός και τα μυστικά της Μαύρης Θάλασσας», που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2014.

Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά επισήμανε ότι παρακολουθεί την όλη διαδικασία. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την απόφαση «πολυαναμενόμενη και δίκαιη», υποστηρίζοντας ότι με την επιστροφή του χρυσού των Σκυθών θα επιστρέψει στη συνέχεια και η χερσόνησος της Κριμαίας.

Ενα από τα χρυσά κοσμήματα που περιλαμβάνονται στη συλλογή | Mikhail Japaridze/TASS

Η συλλογή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα ολόχρυσο κράνος των Σκυθών του 4ου αιώνα π.Χ. και ένα χρυσό περιδέραιο του 2ου αιώνα μ.Χ., αντικείμενα που ζυγίζουν περισσότερο από ένα κιλό το καθένα. Οι Σκύθες ήταν πολυάριθμος λαός που ζούσε στα εδάφη της σημερινής Ουκρανίας ενώ είχαν για αιώνες επαφές με Ελληνες που είχαν αποικίες στην περιοχή τους.

Τα αντικείμενα εκτίθεντο στην Ολλανδία όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο από την Ουκρανία το 2014, κίνηση που προκάλεσε την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της Δύσης. Οι δυτικές χώρες και το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου αναγνωρίζουν τη χερσόνησο αυτή της Μαύρης Θάλασσας ως ουκρανική και το Κίεβο επιθυμεί την επιστροφή της.

Περιφερειακό ολλανδικό δικαστήριο το 2016 είχε δώσει με απόφασή του εντολή στο μουσείο να επιστρέψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που περιλαμβάνουν επίσης πολύτιμους λίθους, κράνη και θηκάρια, στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και όχι στα τέσσερα μουσεία που του τα είχαν δανείσει (μερικά ακόμη είχαν δανειστεί από μουσείο στο Κίεβο).

Η Ρωσία τότε άσκησε έφεση κατά της απόφασης. Το εφετείο ακύρωσε εν μέρει την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου από το 2019, κρίνοντας ότι κακώς είχε αποφανθεί ότι μόνο οι κυβερνήσεις μπορούν να διεκδικήσουν αντικείμενα ως πολιτιστική κληρονομιά.

Το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, στο οποίο ανήκει το Μουσείο Αλαρντ Πίρσον, ανακοίνωσε ότι το μουσείο θα συνεχίσει να διατηρεί τα αντικείμενα σε αποθήκη μέχρι να διευθετηθούν όλες οι εφέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...