201
Ο Μαρκ Ρούτε ενώ ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα | Peter Dejong/Pool via REUTERS

Ολλανδία: Νίκη του Μαρκ Ρούτε δείχνουν τα exit polls

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 23:20
Ο Μαρκ Ρούτε ενώ ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα
| Peter Dejong/Pool via REUTERS

Ολλανδία: Νίκη του Μαρκ Ρούτε δείχνουν τα exit polls

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 23:20

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε φαίνεται ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία στο αξίωμα, καθώς το φιλελεύθερο-συντηρητικό κόμμα του προηγείται, με βάση τα exit polls, στις βουλευτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη.

Το κόμμα VVD του Ρούτε προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσει 35 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι ο Ρούτε θα έχει λάβει σαφή εντολή να επιχειρήσει να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Στη δεύτερη θέση, σύμφωνα πάντα με το exit polls, βρίσκεται το φιλοευρωπαϊκό, κεντροαριστερό κόμμα D-66, το οποίο εξασφαλίζει 27 έδρες.

Το ακροδεξιό PVV του Γκeρτ Βίλντερς περιορίζεται στις 17 έδρες.

Χάρη στο αυστηρά αναλογικό εκλογικό σύστημα, θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή δεκάδες κόμματα: το όριο είναι κάτω του 1% (σύνολο των ψήφων δια 150 έδρες).

Στην αναμέτρηση κυριάρχησε το ζήτημα της πανδημίας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 16.000 άνθρωποι, και άλλα εσωτερικά ζητήματα, ενώ σε δεύτερη μοίρα μπήκαν τα ευρωπαϊκά. Στην Ολλανδία εξακολουθεί να είναι σε ισχύ νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και των δημόσιων συναθροίσεων την ημέρα.

Εξαιτίας μάλιστα της πανδημίας, περιορίστηκαν σημαντικά οι προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ανοιχτούς χώρους, ενώ η επιστολική ψηφοφορία έφτασε σε ύψος-ρεκόρ. Τα εκλογικά κέντρα ήταν μάλιστα απολυμασμένα, ενώ οι εκλογείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ψήφισαν νωρίτερα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...