Το «δικαίωμα στη λήθη», ένα νέο ψηφιακό δικαίωμα, το οποίο περιλαμβάνεται στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων ήδη από το 2018, απέκτησε μια χειρουργός από το Άμστερνταμ.
Σύμφωνα με τον Guardian, η επιστήμονας ζήτησε – και πέτυχε – να αφαιρεθούν από τη Google όλες οι αναφορές που την συνέδεαν με μια υπόθεση ιατρικής αμέλειας, στην οποία δικαιώθηκε.
Το δικαίωμα, γνωστό κι ως «right to be forgotten», έχει ήδη αναγνωριστεί με την απόφαση της 13ης Μαΐου 2014 του Δικαστηρίου της ΕΕ, σε μια υπόθεση που αφορούσε στις μηχανές αναζήτησης και την υποχρέωσή τους να αφαιρούν συνδέσμους προς ιστοσελίδες από τις λίστες των αποτελεσμάτων τους, έπειτα από αιτήματα των υποκειμένων των δεδομένων, με το επιχείρημα ότι οι πληροφορίες αυτές δε θα πρέπει πλέον να συνδέονται με το όνομά τους μέσω ενός τέτοιου καταλόγου.
Όπως αναφέρουν τα ολλανδικά ΜΜΕ, το νοσοκομείο όπου εργαζόταν η χειρουργός ανακάλεσε την άδεια άσκησης του επαγγέλματος της, καθώς κατηγορήθηκε για αμέλεια στην μετεγχειρητική κατάσταση μιας ασθενούς της.
Ωστόσο, η χειρουργός έκανε έφεση, την κέρδισε, μαζί με την επαναφορά της άδειας άσκησης επαγγέλματος και με μια αίτηση μέσω του δικηγόρου της απαίτησε να αφαιρεθούν από τη Google όλα τα λήμματα που την εμφάνιζαν σχετιζόμενη με την συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς θα αμαυρωνόταν, όπως ισχυρίζεται, η ιατρική της φήμη.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το διαδικτυακό παρατηρητήριο Autoriteit Persoonsgegevens, κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβεί αυτό καθώς «η γιατρός εξακολουθεί να είναι υπό επιτήρηση για τις πράξεις της, άρα όλοι όσοι θα ήθελαν να λάβουν την συμβουλή της, θα έπρεπε να είναι ενήμεροι για το συγκεκριμένο περιστατικό».
Δεν παύει πάντως να είναι η πρώτη περίπτωση «δικαιώματος στη λήθη» που αφορά σε γιατρό στην ΕΕ.
«Πρέπει να “κατεβούν” άμεσα αμέτρητες σελίδες με το όνομα της πελάτισσας μου», επισημαίνει ο δικηγόρος της Βίλεμ βαν Λίντεν, καταλήγοντας πως «πλέον, δεν θα είναι η Google αυτό που θα αποφασίζει κατά πόσο ένας χειρουργός είναι καλός επιστήμονας ή όχι».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News