701
Ο Ολιβερ Στόουν: Επικρίνει την πολιτική Μπάιντεν για την Ουκρανία | Getty Images / CreativeProtagon

Ολιβερ Στόουν: «Καλύτερα να μη μένεις ποτέ μόνος με μια γυναίκα…»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 12:45
Ο Ολιβερ Στόουν: Επικρίνει την πολιτική Μπάιντεν για την Ουκρανία
|Getty Images / CreativeProtagon

Ολιβερ Στόουν: «Καλύτερα να μη μένεις ποτέ μόνος με μια γυναίκα…»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 12:45

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Allora Fest, στην πόλη Οστούνι της Απουλίας, στην Ιταλία, το «παρών» έδωσαν πολλοί γνωστοί εκπρόσωποι της Εβδομης Τέχνης, ο Ματ Ντίλον, η Μαρίζα Τομέι, ο Τζέρεμι Αϊρονς και ο Εντουαρντ Νόρτον μεταξύ πολλών άλλων.

Ωστόσο οι περισσότεροι επέλεξαν την τελευταία στιγμή, αρχικά να αναβάλουν και στη συνέχεια να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες συνεντεύξεις που επρόκειτο να δώσουν, για να μην αναγκαστούν να σχολιάσουν τη σύλληψη από τις ιταλικές αρχές του οσκαρικού καναδού σκηνοθέτη Πολ Χάγκις μετά την καταγγελία μιας τριαντάχρονης γυναίκας από την Αγγλία ότι τη βίασε. Εξαίρεση αποτέλεσε ένας άλλος διάσημος οσκαρικός σκηνοθέτης, ο 75χρονος Ολιβερ Στόουν, ο οποίος συνομίλησε με την Αριάνα Φίνος της La Repubblica.

«Η είδηση δεν θα μπορούσε να έχει έρθει σε χειρότερη στιγμή. Γνωρίζω πως διεξάγεται ενδελεχής έρευνα, κανένας δεν θέλει μια νέα Αμάντα Νοξ», σημείωσε ο σκηνοθέτης του «JFK», αναφερόμενος στην αμερικανίδα συγγραφέα, ακτιβίστρια και δημοσιογράφο που είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί για τον φόνο μιας βρετανίδας φοιτήτριας στην Ιταλία το 2007 ενώ στη συνέχεια, έπειτα από μία τετραετία που παρέμεινε στη φυλακή, κρίθηκε, τελικά αθώα. 

«Η αλήθεια είναι πως στην εποχή του ΜeToo έχει αυξηθεί η ευαισθησία όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, οποιοσδήποτε κατηγορεί οποιονδήποτε για οτιδήποτε. Πλέον είναι δύσκολο για έναν άνδρα και μια γυναίκα να συνυπάρξουν σε έναν οικείο, ιδιωτικό χώρο, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να ακολουθήσει. Καλύτερα, οπότε, να είναι τρεις», πρόσθεσε, με την ιταλίδα δημοσιογράφο να του επισημαίνει, ωστόσο, πως οι κατηγορίες κατά του Χάγκις είναι βαριές.

Ο Ολιβερ Στόουν μετέβη στο Οστούνι με αφορμή την προβολή στο φεστιβάλ του φιλμ «W» που σκηνοθέτησε το 2008 για τον βίο και την πολιτεία του αμερικανού πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Η δολοφονία του JFK

Ομως με την ιταλίδα δημοσιογράφο συνομίλησε και για το «JFK Revisited», το ντοκιμαντέρ που γύρισε για τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, τριάντα χρόνια μετά την ομώνυμη ταινία του 1991. «Με νέα στοιχεία που επαληθεύονται από επίσημη ομοσπονδιακή έρευνα, την οποία αγνόησαν τα αμερικανικά ΜΜΕ. Είναι αυτή η νέα λογοκρισία: η παράλειψη. Τα παραδοσιακά μέσα δεν αναζητούν την αλήθεια. Ηθελαν μόνο να δουν το χέρι του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ», ανέφερε σχετικά.

Πρόσφατα ο σκηνοθέτης των περίφημων ταινιών «Platoon» και «Γεννημένος την 4η Ιουλίου» ολοκλήρωσε και ένα άλλο ντοκιμαντέρ, για την πυρηνική ενέργεια της οποίας δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής. «Είναι παρόμοιο με το “JFK Revisited”, δύο χρόνια εργασίας με βάση τα γεγονότα, αυτά που γνωρίζουμε, αυτά που λένε οι επιστήμονες, τους φόβους των ανθρώπων. Είναι μια μορφή ενέργειας που απορρίφθηκε, αλλά πρέπει να ληφθεί εκ νέου υπόψη. Μου αρέσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά κοστίζουν, απαιτούν χώρο, αέρα και ήλιο εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες», είπε.

Μιλώντας για ντοκιμαντέρ, αναπόφευκτα η Αριάνα Φίνος αναφέρθηκε στις «Συνεντεύξεις του Πούτιν», την τηλεοπτική σειρά του Ολιβερ Στόουν που προβλήθηκε το 2017 και αποτελεί μια συρραφή συνεντεύξεων που έδωσε ο ρώσος πρόεδρος στον αμερικανό σκηνοθέτη την διετία 2015-2017. Ο Στόουν είχε κατηγορηθεί τότε για υπερβολική συνάφεια με τον ρώσο πρόεδρο, όπως πριν από αυτόν ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ και άλλες Δυτικές διασημότητες. 

«Αυτά που ξέρω για αυτόν είναι αυτά που βλέπετε στο ντοκιμαντέρ. Μετά από αυτό, δεν τον είδα πάνω από μία φορά. Δεν ξέρω πώς άλλαξε ο τρόπος που σκέφτεται. Ξέρω όμως ότι ο κόσμος έχει καταστεί δύσκολος για τη Ρωσία και ότι είναι ριψοκίνδυνο για τη Δύση να χρησιμοποιεί τις κυρώσεις για να πλήξει τα συμφέροντα άλλων εθνών. Δεν είχε ποτέ αποτέλεσμα. Ολοι οι πρόεδροί μας, περιλαμβανομένου του Μπαράκ Ομπάμα, θα έλεγαν “μα τι κάνουμε;”. Ο εφοδιασμός μας με ενέργεια και τρόφιμα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία. Ολα θα στραφούν εναντίον μας, το βλέπουμε ήδη τώρα με τον πληθωρισμό. Η Ουκρανία χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ ως όπλο κατά της Ρωσίας. Λένε ότι είναι ένας απρόκλητος πόλεμος αλλά εγώ νομίζω πως προκλήθηκε».

Και με μια δόση απλουστευτικής ανάλυσης, που παραλληλίζει εντελώς διαφορετικές εποχές και καταστάσεις, κατέληξε:

«Εμείς είμαστε αυτοί που ελέγχουμε τα κουμπιά. Τώρα η ηγεσία αμφισβητείται: ο Τζον Κένεντι δεν θα τα είχε κάνει όλα αυτά, ούτε ο Ομπάμα νομίζω».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...