432
Πολίτες σε δρόμο στη Βιέννη - Οι ανεμβολίαστοι είναι περίπου 2 εκατ. στη χώρα | REUTERS/Lisi Niesner

Γενικό lockdown και υποχρεωτικό εμβολιασμό ανακοίνωσε η Αυστρία

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2021, 11:58
Πολίτες σε δρόμο στη Βιέννη - Οι ανεμβολίαστοι είναι περίπου 2 εκατ. στη χώρα
|REUTERS/Lisi Niesner

Γενικό lockdown και υποχρεωτικό εμβολιασμό ανακοίνωσε η Αυστρία

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2021, 11:58

Ενώ οι χώρες της Ευρώπης η μία μετά την άλλη πειραματίζονται με διάφορα μέτρα που, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, αφορούν τους ανεμβολίαστους, η Αυστρία γίνεται η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που επιβάλλει και πάλι ολικό, εθνικό lockdown.

Το περιορισμένης διάρκειας μέτρο ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες. Για τους τελευταίους, που είναι περίπου δύο εκατομμύρια, από την προηγούμενη Δευτέρα δεν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για ψώνια, άθληση ή για να λάβουν ιατρική φροντίδα.

Το ολικό lockdown θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες (ως τις 12 Δεκεμβρίου), αλλά θα επανεξαταστεί στις 10 ημέρες, διευκρίνισε την Παρασκευή ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τιρόλο, έπειτα από συνομιλίες με τους κυβερνήτες των περιφερειών.

«Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Παρά τους μήνες της εφαρμογής της πειθούς, δεν κατορθώσαμε να πείσουμε αρκετούς ανθρώπους να εμβολιαστούν», είπε ο καγκελάριος, επικρίνοντας τον υπερκορεσμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας. «Η αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού είναι το μόνο μέσο για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο», πρόσθεσε ο καγκελάριος τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι το «εισιτήριο για την έξοδο» από την πανδημία.

Επιπλέον η Αυστρία σκοπεύει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για το σύνολο του πληθυσμού από την 1η Φεβρουαρίου.

Η χώρα αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, τα κρούσματα την προηγούμενη ημέρα ήταν 15.145, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας τα 15.000.

Περίπου πριν από έναν χρόνο είχε επιβληθεί εθνικό lockdown στη χώρα, όταν το τότε κύμα της επιδημίας είχε φτάσει στην κορύφωσή του. Τότε, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που είχε καταγραφεί ήταν 9.586.

Περίπου 66% των Αυστριακών είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη δυτική Ευρώπη. Αντίθετα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, με τον μέσο όρο των επτά ημερών να φτάνει τα 971 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους. Τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους προκάλεσαν πάντως αύξηση του αριθμού των ραντεβού στα εμβολιαστικά μέτρα.

Η Ανω Αυστρία είναι μία από τις δύο επαρχίες που πλήττονται περισσότερο από αυτό το κύμα της επιδημίας, καθώς εκεί καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων, αλλά και το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού. Η επαρχία θεωρείται προπύργιο του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, που τάσσεται κατά των εμβολίων της Covid-19. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο γειτονικό Σάλτσμπουργκ.

Ο συντηρητικός κυβερνήτης της Aνω Αυστρίας, Τόμας Στέλτσερ, είχε δηλώσει, πάντως, ότι αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επέβαλε εθνικό lockdown, θα το επέβαλε ο ίδιος στην επαρχία. Ο επίσης συντηρητικός κυβερνήτης του Σάλτσμπουργκ, Βίλφριντ Χάσλαουερ, δήλωνε και αυτός την Πέμπτη ότι η επαρχία του προετοιμάζεται για lockdown.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...