323
Από τις στρατιωτικές ασκήσεις των Κινέζων κοντά στην Ταϊβάν το Σάββατο | REUTERS/Thomas Peter

«Ολική περικύκλωση» της Ταϊβάν με μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις από την Κίνα

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2023, 12:29
Από τις στρατιωτικές ασκήσεις των Κινέζων κοντά στην Ταϊβάν το Σάββατο
|REUTERS/Thomas Peter

«Ολική περικύκλωση» της Ταϊβάν με μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις από την Κίνα

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2023, 12:29

Οι τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησε το Σάββατο η Κίνα στο Στενό της Ταϊβάν στοχεύουν στην «ολική περικύκλωση» της νήσου, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Το πιο στενό τμήμα του Στενού της Ταϊβάν ανάμεσα στις κινεζικές ακτές και τη νήσο είναι περίπου 130 χιλιόμετρα.

«Η σημερινή άσκηση επικεντρώνεται στην ικανότητα ελέγχου της θάλασσας, του εναέριου χώρου και των πληροφοριών (…) ώστε να επιτευχθεί αποτροπή και ολική περικύκλωση» της Ταϊβάν, διευκρίνισε το CCTV.

Σύμφωνα με το CCTV, για τις ασκήσεις αυτές έχουν κινητοποιηθεί, κατά κύριο λόγο, αντιτορπιλικά, πυραυλάκατοι, καταδιωκτικά αεροσκάφη και εφοδιαστικά.

Η ακριβής τοποθεσία αυτών των ασκήσεων δεν έγινε γνωστή.

(REUTERS/Thomas Peter)
«Παράνομες ενέργειες» σε αντίποπινα για την επίσκεψη της Τσάι στις ΗΠΑ κατήγγειλε η Ταϊβάν

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανέφερε από την πλευρά του ότι περιμετρικά της νήσου εντοπίστηκαν οκτώ κινεζικά πολεμικά πλοία και 42 στρατιωτικά αεροσκάφη. Είκοσι εννέα αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή που χωρίζει την Κίνα από την Ταϊβάν, διευκρίνισε το υπουργείο, καταγγέλλοντας «παράλογες ενέργειες».

Νωρίτερα, οι Αρχές είχαν σημειώσει ότι θα απαντήσουν στα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας με υπευθυνότητα, ούτε κλιμακώνοντας, ούτε προκαλώντας διενέξεις.

Το Πεκίνο χρησιμοποίησε την επίσκεψη της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν στις ΗΠΑ ως δικαιολογία για τη διεξαγωγή των ασκήσεων, προσέθετε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η Τσάι συναντήθηκε την Τετάρτη στο Λος Αντζελες με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, εξοργίζοντας το Πεκίνο που θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία που προορίζεται να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, ακόμη και δια της βίας εάν κριθεί απαραίτητο.

Τον Αύγουστο του 2022, ύστερα από την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, της προκατόχου του Μακάρθι, στην Ταϊβάν, η Κίνα διεξήγαγε πολυήμερα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το νησί (περισσότερα εδώ).

Οι νεότερες ασκήσεις «χρησιμεύουν ως σοβαρή προειδοποίηση κατά της συμπαιγνίας μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν “την ανεξαρτησία της Ταϊβάν” και των εξωτερικών δυνάμεων, όπως και των προκλητικών τους ενεργειών», «παραδέχθηκε» ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού Σι Γι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...