675
| CreativeProtagon

Ολες οι απόπειρες των Ρώσων να σκοτώσουν τον Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2024, 09:15
|CreativeProtagon

Ολες οι απόπειρες των Ρώσων να σκοτώσουν τον Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2024, 09:15

Με αφορμή τον ρωσικό πύραυλο που έπληξε αποθήκη με drones στο λιμάνι της Οδησσού κατά την εκεί επίσκεψη των Ζελένσκι-Μητσοτάκη, η Corriere della Sera παρέθεσε τα σενάρια που κατά καιρούς έχει διακινήσει η κυβέρνηση του Κιέβου και αφορούν απόπειρες δολοφονίας του ουκρανού προέδρου. Να τι έγραψαν οι Ιταλοί.

«Περσινό καλοκαίρι. Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας ενδιαφέρονται για κάποια γυναίκα στο Μικολάιφ, την οποία θεωρούν ύποπτη για συλλογή πληροφοριών υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με το Κίεβο, έψαχνε συγκεκριμένες λεπτομέρειες στο πλαίσιο σχεδίου δολοφονίας του Ζελένσκι. Οι Ρώσοι θα χτυπούσαν με μαζικό αεροπορικό βομβαρδισμό όταν ο ουκρανός πρόεδρος θα πήγαινε στην περιοχή. Κατά την επίσημη ουκρανική εκδοχή, οι πράκτορες του Κιέβου δεν συνέλαβαν εκείνη τη γυναίκα, αλλά παρακολούθησαν τις επαφές της.

»Αυτή η υποτιθέμενη επιχείρηση ήταν μία από τις πολλές κινήσεις της ουκρανικής αντικατασκοπείας για την προστασία του ουκρανού ηγέτη, ο οποίος έχει γίνει πρώτος στόχος για τη Μόσχα. Τις πρώτες ημέρες της εισβολής ρόλο έπαιξαν και Δυτικές μυστικές υπηρεσίες, κυρίως η CIA. Τότε ο διευθυντής της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, Γουίλιαμ Μπερνς, ενημέρωσε το Κίεβο για τις ρωσικές γραμμές επίθεσης, αλλά και για ένα ειδικό σχέδιο που ανετέθη σε ομάδα κομάντος. Αυτοί θα έπεφταν με αλεξίπτωτο στο Κίεβο με σκοπό να συλλάβουν τον Ζελένσκι και την οικογένειά του. Θα τους πήγαιναν στην πόλη Χοστομέλ.

»Η παρέμβαση του Μπερνς, σε συνδυασμό με την απόφαση του Ζελένσκι να παραμείνει στην πρωτεύουσα και να μην κινηθεί προς δυσμάς, όπως πρότεινε η Ουάσιγκτον, οδήγησε στην αποφυγή της κατάρρευσης. Εκείνες τις δραματικές ημέρες καθοριστικά ήταν και τα λάθη ανάλυσης στοιχείων που διέπραξαν οι πράκτορες του Κρεμλίνου, όπως και η αποτυχία της Ρωσίας να βρει καλοπληρωμένους συνεργάτες για να αναλάβουν την εξουσία».

Στη συνέχεια του κειμένου της η Corriere θύμισε ότι ανά περιόδους το Κίεβο λέει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μελετούν διαφόρους τρόπους να σκοτώσουν τον Ζελένσκι. Το μιλανέζικο μέσο παρατήρησε, πάντως, ότι οι εκδοχές των στενότερων συνεργατών του ουκρανού προέδρου δεν συμπίπτουν απαραιτήτως: «Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ντανίλοφ, είπε ότι ο Ζελένσκι είχε επιζήσει από τρεις απόπειρες δολοφονίας μέσα σε μία εβδομάδα, όμως ο προεδρικός σύμβουλος, Μιχαήλο Πόντολιακ, αύξησε τις απόπειρες δολοφονίας του Ζελένσκι σε δώδεκα».

Και συνέχισαν οι Ιταλοί: «Συχνά λέγεται ότι τη δολοφονία του Ζελένσκι ανέλαβαν οι Τσετσένοι του δικτάτορα Ραμζάν Καντίροφ, οι οποίοι είναι ειδικοί στις δολιοφθορές. Σύμφωνα με όσα διακινούν οι Ουκρανοί, αυτό το σχέδιο ακυρώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2022, επειδή ένας ρώσος αξιωματούχος της FSB διαφώνησε και ενημέρωσε την ουκρανική πλευρά. Εμείς είναι δύσκολο να πούμε κατά πόσο είναι αληθινή αυτή η εκδοχή».

Οι συντάκτες της Corriere παραδέχθηκαν ότι στη μάχη της προπαγάνδας πρωταγωνιστούν η αντιπληροφόρηση και η παραπληροφόρηση, δηλαδή παίζεται διαρκώς το παιχνίδι της αλήθειας και του ψέματος. Σοβεί και «μυστικός πόλεμος» στην Ουκρανία, ο οποίος έχει λάβει χαρακτήρα στρατηγικής, έγραψαν. Και ακολούθως ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο φυλάσσεται ο Ζελένσκι. «Πρόκειται για τριπλή ζώνη ασφαλείας».

Τριπλή ζώνη ασφαλείας

Η φρουρά του Ζελένσκι λειτουργεί ως ασπίδα του στις δημόσιες εξόδους του, ενώ συγχρόνως άλλοι στρατιωτικοί και ειδικοί ελέγχουν τα τρόφιμά του, τα ρούχα του, τα κλινοσκεπάσματά του, κ.λπ. Γιατί; «Διότι οι Ρώσοι σκοτώνουν με τοξικές ουσίες, αφού ήταν το αγαπημένο όπλο των εκτελεστών από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης». Η δεύτερη και η τρίτη ζώνη ασφαλείας πέριξ του Ζελένσκι είναι αποκλειστικώς δουλειά των Αγγλοαμερικανών.

Οι πράκτορες των ΗΠΑ και της Βρετανίας εγγυώνται το απόρρητο των μετακινήσεων του Ζελένσκι, την ασφάλεια στα γραφεία του και στα καταφύγιά του και, σε τυχόν ακραίες καταστάσεις, αυτοί είναι υπεύθυνοι για τις οδούς διαφυγής του. Σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποστήριξης δε, γίνεται εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και των δορυφόρων, δηλαδή του ηλεκτρονικού οπλοστασίου που προσφέρουν οι Δυτικοί στο Κίεβο.

Και κατέληξαν οι Ιταλοί με σχόλιο για το περιστατικό της Οδησσού: «Αυτό που συνέβη στην Οδησσό, με την εκτόξευση μόνο ενός πυραύλου, δεν φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά της στόχευσης του επισήμου κονβόι, παρά το γεγονός ότι ο πύραυλος εξερράγη εκεί κοντά. Ισως ήταν σύμπτωση ή ένα έμμεσο μήνυμα. Εξάλλου ήδη έχει συμβεί οι εισβολείς να έχουν βομβαρδίσει με αφορμή επίσημες επισκέψεις, όπως ήταν εκείνη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο Κίεβο τον Απρίλιο του 2022».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...