487
Ψεύτικα -όπως αποδεικνύεται- φιλιά και αγκαλιές ανάμεσα στους Εμανουέλ Μακρόν και Φρανσουά Ολάντ, το 2019, υπό το βλέμμα της Μπριζίτ | EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ολάντ εναντίον Μακρόν: «Ταξιδιώτης χωρίς πυξίδα»

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2021, 16:56
Ψεύτικα -όπως αποδεικνύεται- φιλιά και αγκαλιές ανάμεσα στους Εμανουέλ Μακρόν και Φρανσουά Ολάντ, το 2019, υπό το βλέμμα της Μπριζίτ
|EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ολάντ εναντίον Μακρόν: «Ταξιδιώτης χωρίς πυξίδα»

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2021, 16:56

Σφοδρή επίθεση κατά του γάλλου προέδρου εξαπέλυσε ο προκάτοχός του, Φρανσουά Ολάντ, στο νέο βιβλίο του, που έστρεψε ξανά τα γαλλικά φώτα στον πρώην ένοικο των Ηλυσίων.

Ο Ολάντ δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τον Εμανουέλ Μακρόν, θεωρώντας ότι τον πρόδωσε και του «έκλεψε» την προεδρία, όταν έφυγε υπό την προστασία του, ίδρυσε το δικό του κόμμα και κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2017.

«Είναι ένας ηγέτης χωρίς πυγμή, χωρίς αρχές και χωρίς όραμα», γράφει ο Ολάντ στο βιβλίο του με τίτλο «Affronter» («Αντιμετωπίζω», η ακριβής μετάφραση της λέξης).

Ο 67χρονος Ολάντ, πρόεδρος της Γαλλίας από το 2012 έως το 2017, δεν έχει συγχωρήσει την «ανταρσία» του Μακρόν, τον οποίο είχε χρίσει σύμβουλό του το 2012 και υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνησή του, δύο χρόνια αργότερα, θεωρώντας ότι ο κατά 24 χρόνια νεότερός του πολιτικός, θα του εξασφάλιζε τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου και μία ακόμα προεδρική θητεία.

Ομως, το 2016, ο Μακρόν παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, ίδρυσε το δικό του κόμμα και ανάγκασε τον μέντορά του σε πρόωρη σύνταξη.

Για τον Ολάντ, ο Μακρόν είναι ένας «ταξιδιώτης χωρίς πυξίδα», έδειξε «απουσία δόγματος» από την έναρξη της πενταετούς θητείας του και, αντί να συμφιλιώσει τους Γάλλους, έχει συγκεντρώσει την εξουσία, έχει παραμελήσει το γαλλικό κοινοβούλιο και τους κοινωνικούς εταίρους. Είναι σαφώς ένας αποτυχημένος ηγέτης που «πηδά από τη μία άποψη στην άλλη, όπως ο βάτραχος στα νούφαρα».

Σύμφωνα με τον Ολάντ, «η ομόνοια δεν επετεύχθη και η Γαλλία μοιάζει διχασμένη μεταξύ μιας μειοψηφίας που ευημερεί και της υπόλοιπης χώρας που ανησυχεί για το μέλλον της», ενώ πρόσθεσε ότι ο Μακρόν έχει υιοθετήσει πολιτικές του δεξιού πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί. «Οι πολύ πλούσιοι έχουν γίνει ακόμα πλουσιότεροι», τόνισε.

Στο βιβλίο, του ο πολιτικός παραθέτει το δικό του μανιφέστο για ένα «Γαλλικό New Deal», που προβλέπει την ανακατανομή πλούτου για να ελαφρύνει το βάρος περιβαλλοντικών πολιτικών στις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις (π.χ. για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων) και μία εισφορά 10.000 ευρώ σε όλους τους νέους.

Πάντως, στη Γαλλία εκτιμούν ότι το βιβλίο δεν είναι απλώς η εκδίκηση του πρώην προέδρου εναντίον του Μακρόν, αλλά ενδεχομένως και η προαναγγελία της επιστροφής του στην πολιτική σκηνή, με στόχο να ενώσει την κατακερματισμένη γαλλική Αριστερά και να τη φέρει πάλι στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρώην πρόεδρος δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες στην Αριστερά και τις «λιλιπούτειες» υποψηφιότητές της για τις προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι οι υποψήφιοι της παράταξης «ρίχνονται σε μάχες που αποδεικνύονται τόσο πικρόχολες όσο και μικροσκοπικές».

Τυπικά, ο πρώην αρχηγός των Σοσιαλιστών έσπευσε να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην εκπρόσωπο του κόμματος που διεκδικεί τη γαλλική προεδρία, Αν Ινταλγκό, νυν δήμαρχο του Παρισιού, η οποία όμως συγκεντρώνει μόλις το 5% της πρόθεσης ψήφου σε δημοσκοπήσεις.

«Στο βιβλίο αυτό, πριν από μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, θέλω να προειδοποιήσω τους Γάλλους για τη μεγάλη μετάλλαξη που θα αλλάξει τη ζωή μας. Αναταραχές και διχασμοί που υπονομεύουν το Εθνος με την προεδρική εκστρατεία για τις εκλογές του 2022 να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», έγραψε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...