291
Ο Σολτς απέρριψε τις ανησυχίες για ενεργή συμμετοχή της Γερμανίας στη σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία | REUTERS/Fabian BImmer

Ολαφ Σολτς: «Ούτε εμένα ούτε τη Γερμανία απείλησε ο Πούτιν»

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2023, 12:49
Ο Σολτς απέρριψε τις ανησυχίες για ενεργή συμμετοχή της Γερμανίας στη σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία
|REUTERS/Fabian BImmer

Ολαφ Σολτς: «Ούτε εμένα ούτε τη Γερμανία απείλησε ο Πούτιν»

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2023, 12:49

«Καμιά απειλή» εναντίον του, ούτε εναντίον της Γερμανίας, δεν διατύπωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, όπως τόνισε ο δεύτερος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη εφημερίδα Bild.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την αποκάλυψη του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε ντοκιμαντέρ του BBC, ότι ο ρώσος ηγέτης τον είχε απειλήσει με πυραυλικό πλήγμα που «θα διαρκούσε μόλις ένα λεπτό». Το Κρεμλίνο υποστήριξε πως ο Τζόνσον ψεύδεται.

Σύμφωνα με τον Σολτς, στις συνομιλίες που είχε με τον Πούτιν αναδείχθηκαν οι πολύ διαφορετικές απόψεις των δύο ανδρών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Κατέστησα σαφές στον Πούτιν ότι μόνο η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τον πόλεμο», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος. «Η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονά της χωρίς λόγο, ώστε να θέσει υπό τον έλεγχό της τμήματα της Ουκρανίας ή ολόκληρη τη χώρα».

Η άποψη της Γερμανίας είναι πως οι ενέργειες της Ρωσίας παραβίασαν το πλαίσιο ειρήνης της Ευρώπης, εξ ου και η παροχή οικονομικής, ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθεια στην Ουκρανία από το Βερολίνο, εξήγησε ο Σολτς.

Βάσει μιας συμφωνίας που έχει γίνει με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τα όπλα που προμηθεύεται το Κίεβο από τη Δύση πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στην ουκρανική, και όχι στη ρωσική επικράτεια, συνέχισε.

Ο Σολτς απέρριψε επίσης τις ανησυχίες ορισμένων για ενεργή συμμετοχή της Γερμανίας στη σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία μετά την πρόσφατη απόφαση του Βερολίνου να προμηθεύσει την Ουκρανία με γερμανικά άρματα μάχης Leopard.

«Εχουμε ζυγίσει προσεκτικά κάθε αποστολή όπλων (προς την Ουκρανία), τις έχουμε συντονίσει στενά με τους συμμάχους μας, πρώτα και κύρια με τις ΗΠΑ», διευκρίνισε ο Σολτς στην Bild. «Αυτή η κοινή προσέγγιση εμποδίζει μια κλιμάκωση του πολέμου», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...