514
Ο Σολτς στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αυτό που τον απασχολούσε όμως ήταν πώς οι Ιταλοί θα πάρουν στον έλεγχό τους την τεράστια γερμανική τράπεζα Commerzbank | REUTERS/David Dee Delgado/File Photo/File Photo

Ολαφ Σολτς: «Μη φιλική πράξη» η εξαγορά της Commerzbank από τους Ιταλούς

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2024, 14:58
Ο Σολτς στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αυτό που τον απασχολούσε όμως ήταν πώς οι Ιταλοί θα πάρουν στον έλεγχό τους την τεράστια γερμανική τράπεζα Commerzbank
| REUTERS/David Dee Delgado/File Photo/File Photo

Ολαφ Σολτς: «Μη φιλική πράξη» η εξαγορά της Commerzbank από τους Ιταλούς

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2024, 14:58

Πολιτικές διαστάσεις, σε επίπεδο μάλιστα διακρατικών σχέσεων Γερμανίας – Ιταλίας, εξέλαβε η υπόθεση της πιθανής εξαγοράς της Commerzbank από την ιταλική τράπεζα UniCredit.

Για «προσβολή της γερμανικής κυβέρνησης» έκανε λόγο η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Οπως επεσήμανε η Deustche Welle, πρόκειται για ένα… πόκερ για την ιταλική τράπεζα UniCredit, η οποία, όπως όλα δείχνουν, επιχειρεί να εξαγοράσει τη γερμανική τράπεζα Commerzbank με ασυνήθιστα επιθετικές κινήσεις.

Σύμφωνα με την DW, μόλις προ ημερών οι Ιταλοί είχαν γνωστοποιήσει την αγορά μεριδίου 9% στο γερμανικό πιστωτικό ίδρυμα. Την Παρασκευή δήλωναν ότι δεν βιάζονται για κάποια κίνηση εξαγοράς, αλλά τη Δευτέρα ανακοίνωσαν αίφνης ότι έχουν αποκτήσει ένα επιπλέον μερίδιο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κατέχουν το 21% των μετοχών της Commerzbank. Σύμφωνα με τη διοίκηση της UniCredit στο Μιλάνο, το επιπλέον μερίδιο αγοράστηκε μέσω «χρηματοοικονομικών εργαλείων», τα οποία δεν κατονομάζονται.

Με αυτή την κίνηση, οι Ιταλοί έγιναν ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας.

Το γερμανικό κράτος κατέχει μερίδιο 12% και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένο να πουλήσει άλλες μετοχές.

Όμως η UniCredit έχει ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών την έγκρισή της, προκειμένου να αυξήσει τη συμμετοχή στην Commerzbank στο 29,9%. Αναλυτές εκτιμούν ότι η επόμενη κίνηση των Ιταλών θα ήταν η εξασφάλιση συνολικού μεριδίου 25%, ώστε να αποκτήσουν αναστέλλουσα μειοψηφία.

Από τη μακρινή Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στις εργασίες της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρενέβη στην υπόθεση, επισημαίνοντας ότι η «επιθετική» τακτική της UniCredit «χωρίς καμία συνεργασία, χωρίς καμία συνεννόηση» αποτελεί «μη φιλική πράξη» και σίγουρα «δεν είναι η ενδεδειγμένη συμπεριφορά στην Ευρώπη».

Νωρίτερα, πηγές της καγκελαρίας είχαν δηλώσει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι το Βερολίνο «τάσσεται υπέρ μίας στρατηγικής που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Commerzbank» και κατά συνέπεια «δεν υποστηρίζει» την εξαγορά. Σημείωναν μάλιστα ότι αυτή η θέση «έχει γνωστοποιηθεί στην UniCredit».

«Πρόκειται σαφώς για μία εχθρική εξαγορά» δηλώνει στη γερμανική τηλεόραση (ARD) o Τόμας Χάρτμαν Βέντελς, καθηγητής Τραπεζικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, επισημαίνοντας ότι ούτε το Βερολίνο, ούτε η σημερινή διοίκηση της Commerzbank είχαν ενημερωθεί για τις κινήσεις της UniCredit. Ο ίδιος θεωρεί πάντως ότι «η απόπειρα εξαγοράς θα αποτύχει, γιατί δεν μπορεί να υλοποιηθεί ενάντια στη θέληση της γερμανικής κυβέρνησης».

Στην αρχή της ιστορίας πάντως, όταν την περασμένη εβδομάδα η UniCredit είχε αποκτήσει ένα αρχικό 9%, η FAZ σχολίαζε:

«Όταν απαιτούμε μεγάλες και ανταγωνιστικές τράπεζες ως αντίβαρο στους Αμερικανούς στα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης, αλλά την ίδια στιγμή θέλουμε να κυριαρχούν στην εγχώρια αγορά μόνο οι δικές μας τράπεζες, αυτό δείχνει μία επαρχιακή αντίληψη. Αλλαγές; Βεβαίως, αλλά κατά προτίμηση στους άλλους. Ασφαλώς, από μία μεγάλη τράπεζα εκπορεύονται μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Γι’ αυτό όμως είχε θεσπιστεί ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης. Είναι επίσης αλήθεια ότι η UniCredit διατηρεί κάποιες ποσότητες ιταλικών κρατικών ομολόγων και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα σε περίπτωση κρίσης. Αλλά η ουσία της δοσοληψίας αυτής είναι ότι μία μεγάλη τράπεζα με υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων δείχνει ενδιαφέρον για μία τράπεζα “made in Germany”, που έχει εξυγιανθεί και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Ίσως κάποιοι λυπούνται, διότι (η τράπεζα) χάνει την ανεξαρτησία της. Αλλά η παράδοση από μόνη της δεν συνιστά συνταγή επιτυχίας για το μέλλον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...