380
Ο Ολαφ Σολτς επανέλαβε πως το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο διότι αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ολαφ Σολτς: «Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε πυρηνικό πόλεμο»

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2022, 13:42
Ο Ολαφ Σολτς επανέλαβε πως το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο διότι αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ολαφ Σολτς: «Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε πυρηνικό πόλεμο»

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2022, 13:42

Την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία θέτει ως προϋποθέσεις για την επίτευξη ειρήνης ο Ολαφ Σολτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel. Παράλληλα ο γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε την αφοσίωσή του στην προσπάθεια αποφυγής μιας γενίκευσης της σύρραξης και εμπλοκής του ΝΑΤΟ. «Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε πυρηνικό πόλεμο», τόνισε, ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του Βερολίνου στο ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται ο ίδιος προσωπικά για την απροθυμία του να προμηθεύσει με βαρύ οπλισμό την Ουκρανία, ο Ολαφ Σολτς υπενθύμισε ότι η Γερμανία έχει ήδη παραδώσει αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, πυρομαχικά, οχήματα και πολύ υλικό από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται, εξήγησε, για οπλισμό που βοήθησε άμεσα την Ουκρανία στον αμυντικό αγώνα της. «Το βλέπουμε στις στρατιωτικές επιτυχίες του ουκρανικού στρατού», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός καγκελάριος και επισήμανε ότι οι επιλογές των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας είναι «σε μεγάλο βαθμό εξαντλημένες».

Διευκρίνισε επίσης ότι σε συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία και σε συνεννόηση με το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας, έχει καταρτιστεί κατάλογος εξοπλισμού που μπορεί να παραδοθεί άμεσα και, απαντώντας στους επικριτές του, που προέρχονται ακόμη και από τους κυβερνητικούς εταίρους (Πράσινους, FDP), σημείωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται εξοπλισμό ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, χωρίς μακρά εκπαίδευση του προσωπικού. «Ο πιο γρήγορος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με όπλα από πρώην σοβιετικά αποθέματα, με τα οποία οι Ουκρανοί είναι εξοικειωμένοι», δήλωσε και αναφέρθηκε στη συμφωνία με εταίρους από την πρώην ανατολική Ευρώπη, προκειμένου να παραδώσουν στην Ουκρανία εξοπλισμό τον οποίο κατόπιν θα τους αντικαταστήσει η Γερμανία.

Για τον Ολαφ Σολτς, βασικό ζητούμενο σε αυτή τη σύρραξη είναι το ΝΑΤΟ να μην μετατραπεί σε εμπόλεμο μέρος: «Θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μια κλιμάκωση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στους όρους μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας, υποστήριξε ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται το δικαίωμα της Ουκρανίας στην άμυνα. «Θα τους εξοπλίσουμε κατά τρόπο ώστε να είναι εγγυημένη η ασφάλειά τους. Είμαστε διαθέσιμοι ως εγγυητές. Δεν θα υπάρξει μια υπαγορευμένη ειρήνη, όπως την είχε εδώ και καιρό στο μυαλό του ο Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε ο καγκελάριος και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ρωσία «εδώ και καιρό περπατά στον δρόμο για την απολυταρχία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...