888
Η Καρολίν Βοζνιάκι είναι μία από τις μητέρες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο τουρνουά | REUTERS/Tracey Nearmy

Οκτώ μητέρες στο Οπεν της Αυστραλίας

Sportscaster Sportscaster 15 Ιανουαρίου 2024, 14:22
Η Καρολίν Βοζνιάκι είναι μία από τις μητέρες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο τουρνουά
|REUTERS/Tracey Nearmy

Οκτώ μητέρες στο Οπεν της Αυστραλίας

Sportscaster Sportscaster 15 Ιανουαρίου 2024, 14:22

Το Οπεν της Αυστραλίας, το πρώτο γκραν-σλαμ τουρνουά του 2024, άρχισε Κυριακή (14/1), κι όχι Δευτέρα, για πρώτη φορά στα χρονικά της διοργάνωσης. Θα διαρκέσει 15 μέρες, αντί για 14, και ο πρώτος γύρος θα απλωθεί σε τρεις μέρες, αντί για δυο, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν τα παιχνίδια που ολοκληρώνονται σε ώρες… ακατάλληλες για μπολ-μπόις. Οπως το περσινό του Αντι Μάρεϊ εναντίον του Θανάση Κοκκινάκη, το οποίο τελείωσε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με την ATP, οι αγώνες στο τένις των ανδρών διαρκούν 33 λεπτά περισσότερο, κατά μέσον όρο, σε σχέση με το 1999.

Ενα, ακόμη, χαρακτηριστικό του εφετινού τουρνουά στο Πάρκο της Μελβούρνης είναι το έπαθλο – ρεκόρ. Το συνολικό ποσό των 54 εκατομμυρίων ευρώ, που θα μοιραστούν οι αθλητές, είναι αυξημένο κατά 13% σε σχέση με πέρυσι. Αλλά το πιο εντυπωσιακό -και υπέροχο- είναι ότι στην αφετηρία του μονού γυναικών βρέθηκαν οκτώ μητέρες: η Ναόμι Οσάκα, η Καρολίν Βοζνιάκι, η Αντζελίκ Κέρμπερ, η Βικτόρια Αζαρένκα, η Ελίνα Σβιτόλινα, η Τατιάνα Μαρία, η Τέιλορ Τάουνσεντ και η Γιανίνα Βικμάγιερ.

Είναι θέμα χρόνου, μια τενίστρια που επέστρεψε στα κορτ μετά τη γέννηση του παιδιού της να κατακτήσει, ξανά, ένα γκραν-σλαμ τρόπαιο. Οπως η Αυστραλή Ιβον Κόουλι (το Γουΐμπλεντον του 1980) και η Βελγίδα Κιμ Κλάιστερς (το Αμερικανικό Οπεν του 2009 και 2010, και το Αυστραλιανό το 2011). Η Σερίνα Ουίλιαμς «άγγιξε» αυτό το κατόρθωμα, όμως ηττήθηκε και στους τέσσερις τελικούς που έπαιξε το 2018 και το 2019.

Κάποτε, οι γυναίκες που πρωταγωνιστούσαν στον αθλητισμό περίμεναν να ολοκληρωθεί η καριέρα τους προτού κάνουν οικογένεια. Πλέον, όλο και περισσότερες επιλέγουν ένα διάλειμμα στον πρωταθλητισμό, τεκνοποιούν, κι έπειτα επιστρέφουν στη δράση, συνήθως σε μερικούς μήνες. Η τάση αυτή δεν παρατηρείται μόνο στα κορτ, αλλά σε όλα τα σπορ, όπως σημειώνουν οι Times.

Η Αλισον Φίλιξ, η 38χρονη -σήμερα- αμερικανίδα δρομέας, γέννησε την κόρη της και, ένα χρόνο μετά, κατέκτησε στο Τόκιο το έβδομο (και τελευταίο) χρυσό Ολυμπιακό της μετάλλιο. Η Κριστίν Αρμστρονγκ κέρδισε δυο χρυσά μετάλλια στην ποδηλασία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και του Ρίο ντε Τζανέιρο, αφού έφερε στον κόσμο τον γιο της. Η σούπερ-σταρ του ποδοσφαίρου γυναικών, Αλεξ Μόργκαν, παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2015 και το 2019, επέστρεψε στα γήπεδα μετά τη γέννηση της κόρης της, το 2020, για να βοηθήσει τις ΗΠΑ να κατακτήσουν το χάλκινο μετάλλιο στους Αγώνες του Τόκιο.

Δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα, να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με τις απαιτήσεις της μητρότητας. «Μοιράζεσαι ανάμεσα σε δυο δουλειές πλήρους απασχόλησης», τόνισε στους Times η 33χρονη Καρολίν Βοζνιάκι. Γεννημένη στη Δανία με καταγωγή από την Πολωνία, η άλλοτε Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης και κάτοχος 30 τροπαίων στο μονό αποσύρθηκε σε ηλικία 30 ετών, μετά το Αυστραλιανό Οπεν του 2020, για να αφοσιωθεί στον γάμο της με τον πρώην NBAer, Ντέιβιντ Λι, με τον οποίο έκανε δύο παιδιά. Επέστρεψε στα κορτ, παίρνοντας μαζί της στη Μελβούρνη τη δίχρονη κόρη της, Ολίβια, και τον ενός έτους γιο της, Τζέιμς. Δεν μπορεί να τα αποχωριστεί, όπως εξήγησε. «Μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, και δεν θέλω να λείπω από κοντά τους για εβδομάδες. Εγινα μητέρα για να είμαι μητέρα».

Δεν είναι η μόνη, που έφερε τα παιδιά της στη δουλειά. Κάποιες τενίστριες, όμως, προτίμησαν να τα αφήσουν στο σπίτι για να τα προσέχουν συγγενικά τους πρόσωπα. Οπως η 26χρονη Ναόμι Οσάκα, η πρώτη Ασιάτισσα στην ιστορία του αθλήματος, που ανέβηκε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Γέννησε την κόρη της τον περασμένο Ιούλιο – είναι πολύ μικρή για αυτό το μεγάλο ταξίδι, από το Λος Αντζελες στην Αυστραλία. Η κάτοχος τεσσάρων γκραν-σλαμ τροπαίων προσπαθεί να επιστρέψει στο προ τοκετού αγωνιστικό της επίπεδο, έχοντας διαρκώς στο μυαλό της τη Σάι. Ολο της τον ελεύθερο χρόνο τον ξοδεύει σε βιντεοκλήσεις, για να τη βλέπει και να της μιλάει.

Η ίδια περιέγραψε στο περιοδικό Glamour, την περασμένη εβδομάδα, πόσο δυσκολεύτηκε να επιστρέψει στα κορτ. «Ο τοκετός καταστρέφει το πυελικό έδαφος (τη βάση της λεκάνης). Δεν μπορούσα, καν, να σηκωθώ από το κρεβάτι. Η επιστροφή μου στα κορτ ήταν μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Το επιβεβαιώνει και σχετική έρευνα της Εθνικής Ιατρικής Βιβλιοθήκης (National Library of Medicine) των ΗΠΑ. Μετά τη γέννα τα κατάγματα κόπωσης είναι πιο συχνά και, επίσης, οι αθλήτριες υποφέρουν συχνά από πόνους στη μέση, καταπόνηση των κοιλιακών μυών, πόνους στο στήθος και τραυματισμούς των κάτω άκρων.

Αλλάζουν εντελώς και οι προτεραιότητες μιας αθλήτριας μετά τη γέννηση του παιδιού της. «Πλέον, δεν είμαστε το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή μας, είναι κάποιος άλλος», εκμυστηρεύτηκε στους Times η Κέρμπερ, η Γερμανίδα πρώην Νο 1 του ranking και τρεις φορές θριαμβεύτρια σε γκραν-σλαμ τουρνουά. Τα τελευταία χρόνια η Women’s Tennis Association (Ενωση Αντισφαίρισης Γυναικών) παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στις τενίστριες που έχουν γίνει μητέρες, με ειδικούς επιστήμονες που τις συμβουλεύουν και πώς να αντιμετωπίσουν καθημερινά, πρακτικά τους προβλήματα.

Επιπλέον, από το 2019 η WTA έχει θεσμοθετήσει νέους κανονισμούς, που διευκολύνουν την επιστροφή των αθλητριών στα τουρνουά έως και τρία χρόνια μετά τον τοκετό, και τις βοηθούν να έχουν πιο ευνοϊκές κληρώσεις στα οκτώ πρώτα τουρνουά, στα οποία θα συμμετάσχουν.

Οι χορηγοί, όμως, δεν είναι εξίσου υποστηρικτικοί με τις πρωταθλήτριες που αποφασίζουν να γίνουν μητέρες, όπως τονίζουν οι Times. Στο χρονικό διάστημα που η Φίλιξ απείχε από τους στίβους, η πολυεθνική εταιρεία αθλητικών ειδών με την οποία συνεργαζόταν, της ζήτησε να δεχθεί μείωση 70% στο ποσό που είχαν συμφωνήσει. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που πυροδότησε η κίνηση αυτή, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να διαχειρίζονται το ζήτημα της μητρότητας των αθλητριών με κάπως πιο φιλική διάθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...