670
Η Κάμαλα Χάρις κάνει δηλώσεις για τη Γάζα, την Κυριακή, στην τελετή μνήμης της πορείας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη Σέλμα της Αλαμπάμα | REUTERS/Megan Varner

Οξεία κριτική στο Ισραήλ από την Χάρις – ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2024, 10:26
Η Κάμαλα Χάρις κάνει δηλώσεις για τη Γάζα, την Κυριακή, στην τελετή μνήμης της πορείας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη Σέλμα της Αλαμπάμα
|REUTERS/Megan Varner

Οξεία κριτική στο Ισραήλ από την Χάρις – ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2024, 10:26

Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ζήτησε έντονα την Κυριακή να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, ασκώντας πίεση στο Ισραήλ.

«Με δεδομένο ότι οι συνθήκες είναι απάνθρωπες στη Γάζα, χρειάζεται να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τις έξι προσεχείς εβδομάδες, αυτό βρίσκεται τούτη τη στιγμή πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» του Ισραήλ και της Χαμάς, σημείωσε η Χάρις. Ηταν η πρώτη αμερικανίδα υψηλόβαθμη αξιωματούχος που χρησιμοποίησε δημοσίως τον όρο «κατάπαυση του πυρός».

Καλώντας την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να λάβει μέτρα για να αυξηθεί η βοήθεια που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας, άσκησε την πιο οξεία αμερικανική κριτική στο Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αυξηθεί σημαντικά η ροή βοήθειας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες», είπε, αξιώνοντας να ανοίξουν περισσότερα «σημεία διέλευσης» και να μην επιβάλλονται «ανώφελοι περιορισμοί στις παραδόσεις της βοήθειας».

Τη Δευτέρα, στην Ουάσιγκτον, η Χάρις αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπένι Γκαντς, μέλος της έκτακτης πολεμικής κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου σήμερα, πρώην υπουργός Αμυνας και αρχηγός του γενικού επιτελείου, ο Γκαντς θα έχει επίσης συνομιλίες με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν και τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε την «επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε τη ροή βοήθειας προς τη Γάζα».

«Ο πληθυσμός χρειάζεται επειγόντως περισσότερα τρόφιμα, νερό και άλλη βοήθεια. Για αυτό οι ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να παραδοθεί περισσότερη βοήθεια από κάθε διαθέσιμο δίαυλο, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών ρίψεων», πρόσθεσε.

Νετανιάχου: Δεν θα ενδώσουμε στις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, όπου μετέβη αντιπροσωπεία της Χαμάς, αλλά όχι του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις από την τρομοκρατική οργάνωση προτού διεξαχθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για νέα κατάπαυση του πυρός και επιστροφή περισσότερων ομήρων, τους οποίους εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς.

«Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να επιτύχουμε, αλλά ας γίνει σαφές σε όλους σας τούτο: δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω όσον αφορά τις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ, της πιο δεξιάς στην ιστορία της χώρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Τελ Αβίβ την Κυριακή.

Μεταξύ άλλων, η ισραηλινή κυβέρνηση απαιτεί να της επιδοθεί κατάλογος με τα ονόματα των ομήρων που κρατά η Χαμάς προτού δεχθεί να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις εκ του σύνεγγυς, στις οποίες μεσολαβούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Κατά πληροφορίες, οι συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο, υπάρχουν πελώριες διαφορές.

Ο Νετανιάχου έκρινε πως είναι ακόμη πολύ πρόωρο να ειπωθεί αν θα συναφθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως λένε πως ευελπιστούν οι Αμερικανοί.

Η κυβέρνησή του απαιτεί επίσης να διασαφηνιστεί πόσους παλαιστινίους κρατούμενους αναμένει η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους το Ισραήλ για κάθε όμηρο που θα παραδώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες δυτικών ΜΜΕ, το προσχέδιο της συμφωνίας που καταρτίστηκε από τους διαπραγματευτές και συζητείται τις τελευταίες εβδομάδες προβλέπει αναλογία 1:10, ότι δηλαδή θα αφεθούν σε «πρώτη φάση» ελεύθεροι 40 όμηροι (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι) και 400 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε ακόμη πως δεν έχει λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις στις ανησυχίες της κυβέρνησής του και απέρριψε τη «διεθνή πίεση να τερματίσουμε τον πόλεμο» προτού επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Με ή χωρίς συμφωνία, «θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ως την ολοκληρωτική νίκη», επανέλαβε.

Η πρόταση των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) προβλέπει ότι σε «πρώτη φάση» θα κηρυχθεί παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες και θα αφεθούν ελεύθεροι πάνω από 40 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατούμενων από το Ισραήλ.

Σκοπός είναι να κηρυχθεί ανακωχή πριν από το ραμαζάνι, ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους, που φέτος ξεκινά το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου.

Η ανακωχή θα μπορούσε να συμφωνηθεί μέσα σε «24 ως 48 ώρες» αν το Ισραήλ αποδεχθεί «αιτήματα της Χαμάς», είπε χθες ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτά περιλαμβάνουν την «επιστροφή στη βόρεια Γάζα των εκτοπισμένων» και την «αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να φθάσει στο επίπεδο των «400 ως 500 φορτηγών την ημέρα», έναντι περίπου 80 αυτή τη στιγμή.

Ευρύτερα, η Χαμάς ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τον θύλακα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...