923
Ο Γιάννης Οικονόμου στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα. Αργότερα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση Εξεταστικής που κατέθεσε | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ για την Εξεταστική περί ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων: Κοίτα ποιοι μιλάνε!

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2021, 18:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/10/2021, 19:01
Ο Γιάννης Οικονόμου στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα. Αργότερα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση Εξεταστικής που κατέθεσε
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ για την Εξεταστική περί ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων: Κοίτα ποιοι μιλάνε!

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2021, 18:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/10/2021, 19:01

Την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου προκάλεσε τη Δευτέρα το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση «εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ελεγχθούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» –αίτημα που κατατέθηκε στη σκιά και των όσων έγιναν στην Αυστρία με την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς και του καβγά Μαξίμου – Κουμουνδούρου που ακολούθησε.

Σχολιάζοντας την κατάθεση του αιτήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επαναφέρει στη δημόσια ατζέντα τα περί «λίστας Πέτσα» αλλά και της λειτουργίας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll –μάλιστα και το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση εκφράστηκαν θετικά ως προς τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Κουμουνδούρου–, ο κ. Οικονόμου όχι μόνο απέκρουσε τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά υπενθύμισε ότι ήταν ακριβώς η προηγούμενη κυβέρνηση που είχε επιχειρήσει να χειραγωγήσει με κάθε τρόπο τα ΜΜΕ της χώρας.

«Οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του Τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν. Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να προσθέσει:

«Ολοι καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία, για τα οποία δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόταση. Όλα τα ζητήματα που επικαλείται έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Το ίδιο φυσικά θα γίνει αν η πρόταση του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών.

»Θυμίζουμε άλλωστε ότι για να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο από την αντιπολίτευση, χρειάστηκε η ΝΔ να εισηγηθεί την αλλαγή του άρθρου 68 στην τελευταία αναθεώρηση. Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη Δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Όταν αυτή η γνήσια δημοκρατική αντίληψη, μαζί με τα αποτελέσματα των πολιτικών μας, αναμετρηθούν στις κάλπες με την καθεστωτική αντίληψη του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του για την πολιτική και την Ελλάδα, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ξανά αν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε είναι “στημένες” ή απηχούν την πραγματικότητα».

Νωρίτερα, σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την Κουμουνδούρου, αναφερόταν ότι «η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το δικαίωμα που χορηγήθηκε στην αντιπολίτευση μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 68 παρ. 2 Συντ. και άρθρο 144 παρ. 5 εδ. β΄ Καν. της Βουλής) ζητάει σήμερα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ελεγχθούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων που αποτελούν και το αντικείμενο της χειραγώγησης».

Σε αυτή την πρόταση η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε «να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση».

«Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην Αυστρία, όπου αποκαλύφθηκε ότι ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, που πριν από λίγους μήνες βραβεύθηκε για την Ελευθερία των ΜΜΕ με ειδική τιμητική ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη σχετική εκδήλωση, χρηματοδοτούσε φίλια ΜΜΕ προκειμένου να λαμβάνει ως αντάλλαγμα θετικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις, και ιδίως μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση, αναδεικνύεται εκ νέου η απαξίωση της οποίας τυγχάνουν τέτοιες πρακτικές από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και από τους θεσμούς», σχολίασαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι σημαίνει το «ναι» του ΚΙΝΑΛ

Το ενδιαφέρον είναι ότι και από το ΚΙΝΑΛ έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι βλέπουν θετικά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Τυπικά, είναι πάγια τακτική τους. Οπως δηλαδή επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, «τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε και ψηφίζει όλες τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές. Έτσι προτιθέμεθα να κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής. Βεβαίως και το θέμα θα συζητηθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα». Δεν είναι βέβαια και λίγοι εκείνοι που βλέπουν στην αντίδραση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ μια επιχείρηση να στριμώξουν δημοσκοπικές εταιρείες, τις οποίες τελευταία υποστηρικτές της Φώφης Γεννηματά κατηγορούν για «στημένες» δημοσκοπήσεις, με στόχο να επηρεαστεί η εκλογική μάχη για την αρχηγία…

Θετικό και το ΚΚΕ

Πάντως και το ΚΚΕ ανέφερε πως «ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά “με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος”», ζητώντας παράλληλα «να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες».

Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία, τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης, μια τροπολογία που είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση, όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα» προσέθεσαν από την Κουμουνδούρου, για να καταλήξουν:

«Το ΚΚΕ θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνοντας υπόψη του την αρνητική πείρα από αντίστοιχες επιτροπές, που εξαντλήθηκαν σε μικροκομματικούς καβγάδες και τελικά εμπόδισαν την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...