Τα περί παρέμβασης στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με την τροπολογία για το μπλόκο σε Κασιδιάρη, απέρριψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, και αντίστοιχα δεν θέλησε να προβεί σε οιοδήποτε σχόλιο για την απόφαση παραίτησης (εδώ) από το Δικαστικό Σώμα του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου.
«Κανένα σχόλιο. Η θητεία του έληγε σε δύο μήνες από σήμερα. Δεν υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης πουθενά», ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στο briefing των πολιτικών συντακτών τη Μ. Δευτέρα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, η κυβέρνηση είχε προηγούμενη διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, κάτι που -όπως είπε- είναι θεσμικά επιβεβλημένο.
Σχολιάζοντας εξάλλου τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφήσει τα πολλά λόγια, τις υπεκφυγές και την ασάφεια, και να απαντήσει:
«Είναι υπέρ να αποτραπεί σε εγκληματική οργάνωση υπό τον οποιονδήποτε μανδύα να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία; Ναι ή όχι; Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Οφείλει να τοποθετηθεί και στη Βουλή και απέναντι στην κοινωνία. Θέλει να συμμετάσχουν οι μαχαιροβγάλτες, φασίστες στις εθνικές εκλογές; Ναι ή όχι;»
«Η ασάφεια, οι υπεκφυγές, τα μεγάλα λόγια δεν βοηθούν. Ισα – ίσα θυμίζουν άλλες σκηνές από το παρελθόν, τότε που δεν βρίσκονταν αίθουσες για τη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά βρισκόταν άκρη για να διαμορφωθούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες για να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο. Τώρα, ομόθυμα, το πολιτικό σύστημα οφείλει να υψώσει το ανάστημά του και να αποτρέψει τη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογές. Να αφήσουν τα μεγάλα λόγια και να απαντήσουν. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά», συμπλήρωσε στη σχετική αναφορά του.
Στο ερώτημα «γιατί να μην αποφασίσει ο λαός, όπως το 2012», ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε με την υπενθύμιση ότι το 2012 δεν υπήρχε δικαστική απόφαση για οτιδήποτε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να θωρακίσει τους Θεσμούς απέναντι σε επιβουλή.
Ερωτηθείς στη συνέχεια γιατί η κυβέρνηση άφησε το θέμα Κασιδιάρη την τελευταία στιγμή, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι η διαβούλευση με τα κόμματα άρχισε πριν τα Χριστούγεννα και πριν ανακοινωθούν οι εκλογές έγινε γνωστή και η ουσία της τροπολογίας. «Αυτό που έγινε τώρα, κρίθηκε αναγκαίο για τους λόγους που εξηγήθηκαν», πρόσθεσε, ενώ στο ερώτημα γιατί να αποφασίζει μόνο το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου εν ολομελεία, αρκέστηκε να πει ότι «δεδομένου του ιδιαίτερου χαρακτήρα του ζητήματος αυτού, κρίθηκε αναγκαίο».
Οσο για το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί η κάθοδος Κανελλόπουλου με άλλο κόμμα, ο εκπρόσωπος απάντησε λέγοντας ότι αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη και πως υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο.
Σε άλλο ερώτημα που του ετέθη με αφορμή τον ισχυρισμό του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι «κάποιοι – ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ- θέλουν νεκρό» εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι αυτό που ρίχνει λάδι στη φωτιά, είναι να μη βρίσκουμε μια κουβέντα να πούμε για τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ και να καταδικάζουμε επιθέσεις που δέχονται ή να καλύπτουμε δηλώσεις διαφόρων ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος δεν σώζουν ζωές, αλλά πνίγουν ανθρώπους.
«Η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της με βάση τα επιχειρησιακά της σχέδια. Προφανώς υπάρχουν στιγμές που γίνονται λάθη τα οποία πρέπει να αναδεικνύονται και τομείς που περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα. Άλλο αυτό όμως, και άλλο να μην βρίσκεται μία κουβέντα για να αποδοκιμάζονται οι επιθέσεις που δέχεται η ΕΛ.ΑΣ», παρατήρησε.
Αναφορικά τέλος με την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Αντώναρου με τον ΣΥΡΙΖΑ, αρκέστηκε και πάλι να πει ότι «μιλάει από μόνη της», για να επισημάνει με νόημα ότι παρότι πλησιάζουμε στις εκλογές, υπάρχουν 50-60 κενές θέσεις στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News