Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή την ομιλία του πρώτου στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Δευτέρας.
«Η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της δικαιοσύνης μεσολαβεί πάντοτε μια άβυσσος. Οπως και το 2015, ο κ. Τσίπρας υπόσχεται δικαιοσύνη και θα μοιράσει πολλή αδικία. Οσα ασύδοτα τάζει οδηγούν και πάλι στη διάλυση, την ανασφάλεια, τη θεσμική εκτροπή και τη χρεοκοπία», δήλωσε αρχικά ο κ. Οικονόμου.
Και πρόσθεσε: «Οι πολίτες ξέρουν ότι οι ακατάσχετες υποσχέσεις του έχουν τόση αξία όση είχαν και τα εγκαίνια των μουσαμάδων που παρουσίαζε σαν Μέτρο Θεσσαλονίκης το 2018. Η διαφορά μας είναι ότι στο τέλος της φετινής χρονιάς εμείς παραδίδουμε στους Θεσσαλονικείς ένα πλήρως λειτουργικό Μετρό, ενώ παράλληλα εκτελούνται άλλα 30 εμβληματικά έργα που αλλάζουν την πόλη. Το χειρότερο για εκείνον είναι ότι τη διαφορά αυτή την γνωρίζουν από προσωπική τους εμπειρία οι πολίτες».
Στο «υστερόγραφο» της δήλωσής του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Το να φορά πατριωτικό και δημοκρατικό προσωπείο αυτός που ασυγχώρητα άφησε περιθώριο σε εθνικιστικές εξάρσεις περί τάχα “μακεδονικής” γλώσσας, αυτός που συγκυβέρνησε με εθνικολαϊκιστές, αυτός που δεν ψήφισε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και τις διεθνείς συμμαχίες ενίσχυσης της Πατρίδας, συνιστά θράσος απύθμενο».
Τσίπρας: Ερχόμαστε για να χτίσουμε
«Ερχόμαστε για να χτίσουμε, αυτά που θα χτίσουμε είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα γκρεμίσουμε», επεσήμανε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη σε ακόμη μία ομιλία με έντονο προεκλογικό άρωμα.
«Ο μόνος αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, είναι αναγκαίο να προτάξουμε τη μάχη για να απαλλαγεί η χώρα από το καθεστώς Μητσοτάκη», τόνισε και δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, ότι αν κερδίσει τις εκλογές η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα έχει περισσότερες γυναίκες υπουργούς από κάθε άλλη ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα και πως ως πρώτη πράξη δικαιοσύνης θα καταργήσει όλους τους νόμους και τις διατάξεις, που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη.
«Θα βάλουμε έτσι τέρμα: Στο εργασιακό καθεστώς της ζούγκλας. Στο πτωχευτικό καθεστώς της λεηλασίας της πρώτης κατοικίας. Στην ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών. Στη φορολογική ασυλία των εταιριών που κερδοσκοπούν στο ρεύμα, το πετρέλαιο και τα είδη πρώτης ανάγκης. Στα εμπόδια που κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ σε χιλιάδες νέα παιδιά. Στην πανεπιστημιακή αστυνομία, που θα τη στείλουμε στις γειτονιές για να προστατεύει τους πολίτες από το οργανωμένο έγκλημα. Στην ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ. Τα επόμενα βήματα, τα πιο σημαντικά και κρίσιμα για τη ζωή των ανθρώπων, είναι αυτά που θα ανοίξουν το δρόμο προς μια κοινωνία ισονομίας και δικαιοσύνης. Για να μη μείνει η δικαιοσύνη κενός λόγος και όραμα. Να γίνει πράξη», υποσχέθηκε.
Ρεσιτάλ παροχολογίας
Ο ίδιος μάλιστα, σε ένα ρεσιτάλ παροχολογίας που θύμισε κάτι από το αλήστου μνήμης Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης (2014), είπε:
«Εχουμε ήδη ετοιμάσει το σχέδιο από τις πρώτες μέρες, να κρατικοποιήσουμε τη ΔΕΗ και να την απαλλάξουμε από τους “άριστους” που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας. Η ΔΕΗ θα γίνει ξανά δημόσια και θα ηγείται της προσπάθειας να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα. Θα προστατεύει από τις αποκοπές ρεύματος τα ευάλωτα νοικοκυριά. Επίσης θα επιβάλλουμε πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας και διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.
Τι σημαίνει επίσης δικαιοσύνη στην πράξη για τους ανθρώπους της εργασίας, για την ίδια την εργασία. Σημαίνει, και το έχουμε έτοιμο, αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, στα 880 ευρώ από τον πρώτο χρόνο.
Σημαίνει αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο.
Σημαίνει θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών τόσο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Σημαίνει όχι μόνο αύξηση του κατώτατου αλλά και ξεπάγωμα των τριετιών, ώστε όλοι οι μισθοί να δουν αυξήσεις.
Σημαίνει επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Σημαίνει επανίδρυση του ΣΕΠΕ. Σημαίνει επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών
Τι σημαίνει όμως δικαιοσύνη στην πράξη, γενικά για την οικονομία -όχι μόνο για την εργασία-, για την οικονομία. Σημαίνει αυτά που είπα στη ΔΕΘ, εδώ δεν θα σας πω κάτι καινούργιο:
Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι).
Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή
Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς
120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο Δημόσιο.
Κανόνες και περιορισμοί στη λειτουργία των funds.
Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.
Τι σημαίνει δικαιοσύνη στην πράξη για τους συνταξιούχους και τις συντάξεις: Σημαίνει να σεβαστούμε όχι αλά καρτ, όχι όποτε μας αρέσει να σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, να σεβαστούμε την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και να τους δοθούν τα αναδρομικά.
Σημαίνει επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019.
Σημαίνει αύξηση των συντάξεων όπως ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει, αλλά όχι όποτε μας συμφέρει να λέμε ότι είναι δικός μας, όποτε δεν μας συμφέρει να λέμε ότι είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει ως δικές του αυτές τις αυξήσεις που εμείς είχαμε αποφασίσει το ’17.
Τώρα ο πληθωρισμός το έχει εξανεμίσει. Τότε όμως δώσαμε τη μάχη αν θυμάστε απέναντι στα σχέδια της τρόικας, για να μην κοπούν οι συντάξεις. Και τι μας έλεγαν κάποιοι άθλιοι στη Βουλή: Ανταλλάξαμε, μας έλεγαν, τις συντάξεις, με το Μακεδονικό. Οι άθλιοι! Πού είναι άραγε τώρα αυτοί οι φοβεροί “Μακεδονομάχοι”; Πού είναι να τους δούμε; Έκαναν κωλοτούμπα, στροφή 180 μοιρών.
Τότε, λοιπόν, βρήκαμε τη φόρμουλα της προσωπικής διαφοράς για να μην κοπούν οι συντάξεις. Σήμερα όμως, που υπάρχουν αυξήσεις, αυτοί οι άνθρωποι ακριβώς επειδή ήταν φόρμουλα τεχνητή, δε δικαιούνται τις αυξήσεις, έστω κι αυτές τις μικρές, τις πενιχρές.
Δεσμευόμαστε, λοιπόν, ότι αυτό θα αποκατασταθεί από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης. Όπως επίσης, και η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που θα δώσει περίπου 50 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη 20ετία σε ιδιώτες από το Ελληνικό Δημόσιο.
Δικαιοσύνη, για να δούμε τώρα σε πιο εξειδικευμένα θέματα: Υπάρχουν και είναι πολλοί, έντιμοι, δικαστικοί λειτουργοί που κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Σ’ αυτούς πρέπει να δώσουμε χώρο, σ’ αυτούς πρέπει να δώσουμε κίνητρα. Σ’ αυτούς πρέπει να δώσουμε στήριξη. Δεν είναι ο κανόνας οι χειραγωγούμενοι δικαστές. Ο κανόνας είναι οι έντιμοι δικαστές και πρέπει να τους στηρίξουμε.
Δικαιοσύνη για τις μητέρες τι μπορεί να σημαίνει: Στο σχέδιό μας σημαίνει αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.
Δικαιοσύνη για τις μητέρες σημαίνει ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. Και σημαίνει βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά, να μην υπάρχει κανένα παιδί που μένει έξω από βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Τι σημαίνει δικαιοσύνη για τα νέα ζευγάρια: Σημαίνει προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία της Τράπεζας Στέγης και τον έλεγχο του Airbnb. Καθώς επίσης σημαίνει και διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου.
Τι σημαίνει τώρα, κι έρχομαι στα δύσκολα, δικαιοσύνη στην πράξη για την Υγεία: Μετά από δυο χρόνια πανδημίας, όπου η Ελλάδα που τα πήγαινε πολύ καλά και ήμασταν οι καλύτεροι, και χειροκροτούσαν τους γιατρούς και μετά τους ξυλοφορτώνανε οι ίδιοι που τους χειροκροτούσαν, η Ελλάδα βρέθηκε να έχει τη χειρότερη επίδοση σε όλο το δυτικό κόσμο.
Σε αναλογία πληθυσμού, είμαστε οι χειρότεροι, δυστυχώς, σε απώλειες ακόμα και από τη Βραζιλία του Μπολσονάρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο και αν κάποιοι την κρύβουν αυτή την πραγματικότητα. Τι μπορεί λοιπόν να σημαίνει στην πράξη δικαιοσύνη στην Υγεία:
Για εμάς σημαίνει άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας
Για εμάς σημαίνει μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, γιατί αυτό είναι ηθική μας υποχρέωση.
Για εμάς σημαίνει ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νέων γιατρών στο ΕΣΥ. Να μη φεύγουν οι επιστήμονες, τα νέα παιδιά με τις πολύ καλές σπουδές, στο εξωτερικό για να έχουν έναν αξιοπρεπή μισθό.
Αυτό σημαίνει δικαιοσύνη στην Υγεία: ένα νέο ΕΣΥ το οποίο θα είναι ισχυρό, το οποίο θα είναι ανοιχτό, προσβάσιμο σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας.
Τι σημαίνει στην πράξη δικαιοσύνη στην Παιδεία: Κι εκεί δεν γίνεται να έχουμε δικαιοσύνη αν δεν έχουμε δασκάλους και καθηγητές. Γι` αυτό λοιπόν σημαίνει 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε βάθος τετραετίας.
Σημαίνει διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.
Σημαίνει δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Γιατί δικαίωμα στη γνώση δεν έχουν μονάχα όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Σημαίνει αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ με κατάργηση αυτή της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής και δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.
Δεν πρέπει όμως να ανασυγκροτήσουμε μονάχα το ΕΣΥ και την Παιδεία. Χρειάζεται να ανασυγκροτήσουμε και το κράτος μετά από όλα όσα τράβηξε το έρμο το κράτος τα τελευταία χρόνια», είπε μεταξύ πολλών άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News