Στις επικείμενες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί από τους πολίτες καθαρή εντολή, υπογράμμισε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Απέναντι σε αυτό, «τι ακριβώς υπάρχει», διερωτήθηκε με νόημα αναφερόμενος στα αφηγήματα περί «προοδευτικής κυβέρνησης», για να επαναλάβει την εκτίμηση ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενα το «παράθυρο» της απλής αναλογικής, θα επιχειρήσουν τελικά «κυβέρνηση ηττημένων» – παρά τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα περί του αντιθέτου.
Στην αναφορά του εξάλλου στο θέμα της τροπολογίας για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη και με αφορμή τη στάση άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «ντροπή για τη δημοκρατία να μη συμφωνούμε στα αυτονόητα».
«Οι εκλογές 21ης Μαΐου είναι κρίσιμες, και το αποτέλεσμα επιδιώκουμε να είναι αποτέλεσμα καθοριστικής νίκης, για να προχωρήσουμε στην επομένη μέρα. Επιδιώκουμε ποσοστό που σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής θα δώσει στη χώρα σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να προσθέσει με το προαναφερθέν ερώτημα: «ο κ. Μητσοτάκης λέει ‘’θέλω καθαρή εντολή’’ απέναντι σε αυτή την πρόταση τι ακριβώς υπάρχει;»
«Ο κ. Τσίπρας υπήρξε χθες ειλικρινής είπε αν άκουσα καλά ‘’άλλα τι λέμε προεκλογικά, άλλα τι γίνεται μετά τις εκλογές’’. Θα επιχειρήσουν κυβέρνηση ηττημένων, προσωπικά δεν έχω αμφιβολία, αν βγαίνουν τα νούμερα και τα ποσοστά», ήταν η εκτίμηση του κ. Οικονόμου, ενώ στην επισήμανση για τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλει – και κατ’ επέκταση δεν θα επιδιώξει- μία «κυβέρνηση ηττημένων» την επομένη της κάλπης της 21ης Μαΐου, παρατήρησε ότι δεν είναι μόνο ο κ. Τσίπρας που έχει μηδενική προσωπική αξιοπιστία στην πολίτικη, αλλά και στελέχη του τα λένε μια έτσι μια αλλιώς.
Kληθείς επίσης να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό «λούμπεν» που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός (εδώ) για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως έχει μία αξία να δούμε ότι 5,5 εβδομάδες πριν τις εκλογές, στον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν ψηφοδέλτια από όπου λείπουν καμιά 50αρια υποψήφιοι, ανακοινώθηκαν άνθρωποι υποψήφιοι βουλευτές που αποχώρησαν και αντί να δούμε πρόσωπα που θα άλλαζαν την ηγεσία και τη σύνθεση της πρώτης γραμμής, είδαμε ίδια και απαράλλακτη ανθρωπογεωγραφία με αυτή που κυβέρνησε τη χώρα το 2015 – 2019 σε λόγο και σε συμπεριφορά τύπου κ. Πολάκη.
Ερωτηθείς εξάλλου για την ένταξη του πρώην βουλευτή και κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Οικονόμου προτίμησε να μη σχολιάσει τη μεταπήδησή του στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Η υποψηφιότητα, επανέλαβε, «μιλάει από μόνη της εδώ και πάρα πολύ καιρό. Βρήκε επιτέλους το ιδεολογικό του λιμάνι ο κ. Αντώναρος, καλή επιτυχία και σε αυτόν και στον ΣΥΡΙΖΑ».
Ντιμπέιτ
Στο θέμα τέλος των ντιμπέιτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός είναι θεσμικός πολιτικός, δεν αρνείται το διάλογο και ο διάλογος θα γίνει θεσμικά, με βάση τους κανόνες που ισχύουν στις προεκλογικές περιόδους. Ζήτησε, ωστόσο, η τηλεμαχία (σε αντίθεση με ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα) να μην είναι μια άνευρη συζήτηση, αλλά ένας διαδραστικοί διάλογος, όπου ο καθένας θα ερωτάει ο ένας τον άλλον.
«Συνταγματικά έωλη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ»
Στην αναφορά του, εξάλλου, για το θέμα της τροπολογίας-φραγμό σε κόμματα τύπου Κασιδιάρη – και την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να την ψηφίσει- ο κ. Οικονόμου σχολίασε πως είναι κρίμα για την πολιτική και ντροπή για τη δημοκρατία να μη συμφωνούμε στα αυτονόητα παρά τις επιμέρους διαφωνίες.
«Χορηγοί των περιθωριακών, των λούμπεν, των νεοφασιστών, των νεοναζί είναι όσοι δεν δίνουν μονολεκτικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα», παρατήρησε, για να προσθέσει:
«Εχουμε ένα κεντρικό ερώτημα, έχουμε ένα μέτωπο που θα αποτρέψει τις εγκληματικές οργανώσεις να είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές; Τόσο απλά τα πράγματα… Εξαντλήθηκε ο διάλογος. Αν είμαστε ειλικρινείς, πάμε στη Βουλή και διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για να τούς κλείσει η Δικαιοσύνη το δρόμο».
«Εκ του αποτελέσματος δεν βλέπετε ορισμένες περίεργες συμπεριφορές και διαδρομές; Δεν βρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ μια λέξη, να πει ‘’ναι’’ ή ‘’όχι’’, βρίσκει πολλά λόγια», συνέχισε, ενώ στο παρελθόν δεν βρισκόταν αίθουσα για να γίνει η δίκη της Χρυσής Αυγής την ίδια περίοδο που βρισκόταν τρόπος να δημιουργηθούν πλειοψηφίες στη Βουλή για άλλα πράγματα.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι πολύ καθαρές σε πράγματα που για τη δημοκρατία οφείλουν να είναι κοινός παρονομαστής.
Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το κόμμα Κασιδιάρη. Υπήρξε -είπε- πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όταν κατατέθηκε η κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία πρόταση ήταν συνταγματικά έωλη.
Στον αντίποδα, τόνισε, «υπήρχε νομοθετική πρωτοβουλία που εξασφάλισε ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πάλι με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι απών, ψιθύρισε ένα “πάρων”. Δεύτερον, υπήρξε μια παρέμβαση της κυβέρνησης για να μην υπάρχει κανένα παράθυρο αμφισβήτησης, να υπάρχει μεγαλύτερη εγκυρότητα τόνισε ο κ. Οικονόμου.
«Η κυβέρνηση, εξήγησε ο κ. Οικονόμου, «ήταν σε επαφή με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεδομένου ότι αυτή η νομοθετική ρύθμιση που φέρνουμε έχει και ζητήματα δικονομικής λειτουργίας του δικαστηρίου. Υπήρξε μια διαβούλευση, νομίζω ότι είναι θεσμικά επιβεβλημένο, όταν φέρνεις νόμο με ζητήματα δικονομικής λειτουργίας του δικαστηρίου να ενημερώνεις και να διαβουλεύεσαι με την ηγεσία του Αρείου Πάγου και η κυβέρνηση όφειλε να λάβει υπόψη την άποψη της ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά το ζήτημα της δικονομικής λειτουργίας του δικαστηρίου».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News