749
Ο παραιτηθείς υπουργός σε παλαιότερη φωτογραφία του στο βήμα της Βουλής | SOOC

Οικονόμου: Κανονικά υποψήφιος στις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2023, 14:39
Ο παραιτηθείς υπουργός σε παλαιότερη φωτογραφία του στο βήμα της Βουλής
|SOOC

Οικονόμου: Κανονικά υποψήφιος στις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2023, 14:39

Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης του παραιτηθέντος υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές της άνοιξης: αυτό δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος για μία ακόμη φορά, στάθηκε στη γενναία -όπως είπε- στάση του βουλευτή Σερρών να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

«Από τη ΝΔ δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος. Αλλού είναι τα ζητήματα για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια», ανέφερε στην απάντησή του ο κ. Οικονόμου για να συμπληρώσει:

«Η ανάληψη της πολιτικής αντικειμενικής ευθύνης, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αλληλουχία γεγονότων και διαχρονικών παθογενειών, τιμά τον κ. Καραμανλή στο επίπεδο αυτό».

H απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον κ. Καραμανλή δεν έμεινε ασχολίαστη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «παραίτηση με ημερομηνία λήξης»:

«Ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε σήμερα ότι η “αντικειμενική ευθύνη” Καραμανλή έχει ημερομηνία λήξης, αφού σε λίγες ημέρες θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Στημένες δηλώσεις, υποκριτικές συγγνώμες, ψεύτικες παραιτήσεις».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρκέστηκε να πεί ότι «σε αυτή τη φάση το ζήτημα αυτό δεν απασχολεί καθόλου τον Πρωθυπουργό».

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, περί παράνομης μετάταξης του σταθμάρχη Λάρισας, ο κ. Οικονόμου παρατήρησε ότι από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας υπήρξε μια απόπειρα διασποράς στην κοινή γνώμη της άποψης ότι υπήρχε κομματική παρέμβαση στην τοποθέτηση του σταθμάρχη.

«Δείχνει πώς σκέφτονται. Ούτε τα προσχήματα», σχολίασε και παρέπεμψε στην απάντηση (εδώ) του υπουργείου Εσωτερικών στον κ. Ραγκούση.

Ο ΟΣΕ  ζητούσε 18 σταθμάρχες και βρέθηκαν μόνο δύο, «τι είδους πολιτική παρέμβαση και πολιτικό μέσο χρειάζεται για αυτή την τοποθέτηση;» διερωτήθηκε και υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το αν ο σταθμάρχης Λάρισας είχε περάσει εκπαίδευση και είχε την εμπειρία να βρεθεί μόνος του σε αυτή τη βάρδια.

Πολιτική παρέμβαση θα είχε νόημα όταν για την ίδια θέση ενδιαφέρονταν παραπάνω από ένας – δεν είναι σοβαρή συζήτηση η κομματική ιδιότητα του σταθμάρχη, επέμεινε, και κατέληξε στη σχετική αναφορά του λέγοντας:

«Το πρόβλημα με το σταθμάρχη ή τον προϊστάμενό του είναι αν είναι ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ή αν έκανε ένα απερίγραπτο λάθος;»

Για τον ακριβή αριθμό των επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας IC 62, ο κ. Οικονόμου είπε ότι έχουμε τον αριθμό των ονομαστικών εισιτηρίων, δυστυχώς 55 ταυτοποιημένους νεκρούς, μία αγνοούμενη για την οποία η μητέρα της έχει δώσει δείγμα DNA, μία σορός από την οποία έχει ληφθεί DNA και δεν υπάρχει αναζήτηση και οι τραυματίες.

Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει υπουργική απόφαση ώστε με τροπολογία η εταιρεία να αποποιείται ευθύνες για δυστυχήματα, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι καμία ευθύνη και σε κανένα επίπεδο δεν θα μείνει χωρίς απόδοση.

«Αυτό που συνέβη είναι τραγικό, μια σκιά απλώνεται σε κάθε πτυχή, δεν υπάρχει περίπτωση να μη διερευνηθούν τα πάντα και καμία ευθύνη να μην αποδοθεί», διαβεβαίωσε. «Ολα τα ζητήματα θα απαντηθούν στην ώρα τους», πρόσθεσε, παραπέμποντας για τα περαιτέρω στη συνέντευξη Τύπου Γεραπετρίτη  την Τετάρτη.

Ερωτηθείς πόσο καιρό θα μείνουν ακινητοποιημένα τα τρένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως παρά την πολύ λογική φόρτιση, την ανησυχία, την οργή είναι σημαντικό με βάση τους ειδικούς, την αποτίμηση, την αξιολόγηση να επιδιώξουμε τις βέλτιστες δυνατές κινήσεις, οπότε «με ψύχραιμο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των ανθρώπων που γνωρίζουν καλύτερα, θα παρθούν οι πιο σωστές αποφάσεις».

Οσο για τις εξηγήσεις που έχει ζητήσει η Κομισιόν για τις επιδοτήσεις στα ΚΤΕΛ, σημείωσε ότι υπήρξε χρονικό διάστημα που η Hellenic Train αδυνατούσε να υποστηρίξει τη σιδηροδρομική μετακίνηση σε συγκεκριμένες περιοχές και ο κόσμος έπρεπε να μπορεί να μετακινηθεί με τα λεωφορεία. Εκ πρώτη όψεως, συμπλήρωσε,  δεν μπορεί να το συνδέσει με το τραγικό δυστύχημα αλλά όλα διερευνώνται.

Σε μπαράζ ερωτήσεων για τα τελευταία επεισόδια στο Σύνταγμα και για το κατα πόσο κύκλοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα εις βάρος της κυβέρνησης, ο κ. Οικονόμου δεν θέλησε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν μπορεί να το ξέρει αυτό.

«Με σιγουριά ξέρω ότι η θλίψη, ο πόνος, η δικαιολογημένη αγανάκτηση μπορεί και πρέπει να έχει τη δυνατότητα να την εκφράσει κανείς με διάφορους τρόπους κα μέσα από ειρηνικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Μιλάμε για τραγικό γεγονός αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο η απόπειρα καπηλείας τη θλίψης και της οργής από μπαχαλάκηδες και ακραίους κύκλους που θέλουν να κανιβαλίσουν πάνω στον πόνο της κοινωνίας. Δεν θα γίνουν αυτά ανεκτά», ξεκαθάρισε.

Σε νέα ερώτηση για το αν δέχτηκαν επίθεση και ειρηνικοί διαδηλωτές, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης απάντησε πως αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο, δεσμευόμενος ότι  η ΕΛ.ΑΣ θα εντοπίσει τέτοιες συμπεριφορές και θα αποδοθούν οι ευθύνες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...