706
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την Τρίτη | Youtube/ ΣΚΑΪ

Οικονόμου: Η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε είναι η χώρα να μην ξανακλείσει

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 10:11
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την Τρίτη
|Youtube/ ΣΚΑΪ

Οικονόμου: Η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε είναι η χώρα να μην ξανακλείσει

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 10:11

Eχοντας το βλέμμα στραμμένο σε χώρες όπως η Αυστρία, που ήδη μπήκε σε γενικό lockdown, και η Γερμανία, όπου πλέον εξετάζεται σοβαρά, στην κυβέρνηση ξορκίζουν κάθε είδους περιορισμό για τους εμβολιασμένους πολίτες (πόσω μάλλον ένα lockdown). O ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επανέλαβε σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως δεν θα υπάρξει απαγορευτικό, ούτε και υπάρχει σχετική εισήγηση από την επιστημονική επιτροπή.

Γενικό απαγορευτικό για εμβολιασμένους δεν είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι η εικόνα από την οικονομία είναι ότι λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς και αυτό φαίνεται και στα δημόσια οικονομικά και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απορρίπτοντας εκ νέου κάθε σενάριο γενικευμένου απαγορευτικού, ξεκαθάρισε ότι μέτρο που επηρεάζει τους εμβολιασμένους δεν συζητείται.

Στην κυβέρνηση στέκονται στην αποδοτικότητα της τελευταίας δέσμης μέτρων (βλ. περαιτέρω αποκλεισμό ανεμβολίαστων από μία σειρά δραστηριοτήτων). «Θεωρούμε ότι θα [μέτρα] αποδώσουν και δεν θα χρειαστούν άλλες παρεμβάσεις. Στο χέρι όλων μας είναι να το πετύχουμε», ανέφεραν πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Την Τρίτη, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε ότι η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται είναι να μην ξανακλείσει η χώρα.

«Δεν φαίνεται στον ορίζοντα το επόμενο διάστημα ότι θα αναγκαστούμε να παραμερίσουμε από αυτή τη στρατηγική, και θα κάνουμε ό,τι δυνατόν για να την υποστηρίξουμε με τα μέτρα και σημειακές βελτιώσεις εκεί που χρειάζεται», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, για να υπογραμμίσει:

«Δίνουμε μεγάλη μάχη για να μείνει η χώρα ανοιχτή στο κλίμα αναζωπύρωσης της πανδημίας και στην άλλη κρίση με τις ανατιμήσεις».

Πρόστιμο στον πιστό αν πάει χωρίς rapid στην εκκλησία

Οσον αφορά τη συμμόρφωση με τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν και την επιτήρησή τους, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι κυβέρνηση θεσμοθέτησε την υποχρεωτικότητα (των τεστ και των πιστοποιητικών) και η κυβέρνηση θα την περιφρουρήσει, όπως και η Εκκλησία πρέπει να συμβάλει με τις δικές της δυνάμεις.

«Οπουδήποτε έχουν ληφθεί δειγματοληπτικά μέτρα, τα όργανα της Πολιτείας θα κάνουν ελέγχους… Θα επιβληθεί πρόστιμο στον πιστό, ο ιερέας δεν είναι ιδιοκτήτης του ναού. Ο ανεμβολίαστος που θα πάει στις θρησκευτικές λειτουργίες την Κυριακή, και στα υπόλοιπα μυστήρια, υποχρεούται να έχει ράπιντ τεστ μαζί του, για προστασία δίκη του και των υπολοίπων», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. «Και η εκκλησία», είπε, «θα κάνει τη δουλειά της, πιστεύω, και το κράτος θα κάνει τη δουλειά του».

Στα όριά του το ΕΣΥ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι «έχουμε πάρα πολύ έντονη πίεση στο ΕΣΥ, που συμπίπτει με την αναζωπύρωση της πανδημίας παντού στην Ευρώπη, βλέπετε τι γίνεται στην Αυστρία, στην Ολλανδία στο Βέλγιο, στη Γερμανία… και είμαστε προσηλωμένοι στο να εφαρμόσουμε την εξαγγελθείσα στρατηγική».

«Η μεγάλη μάχη –τόνισε– δίνεται στο να αντέξει το ΕΣΥ, κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη στήριξή του με κλίνες από ιδιωτικό τομέα, εντατικές από ιδιωτικό τομέα, με ιδιώτες γιατρούς κ.λπ. Λειτουργεί το ΕΣΥ ως ενιαίο και δεν έχουμε συναντήσει άρνηση για διάθεση κλινών από ιδιωτικό τομέα.

»Το σύστημα υγείας είναι στα όριά του, πιέζεται πάρα πολύ, αλλά δεν έχει ξεπεράσει τα όριά του. Συνεχίζουμε την τεράστια προσπάθεια και την έκκληση για μαζικό εμβολιασμό. Βασική μας στρατηγική είναι η χώρα να μείνει ανοιχτή», επανέλαβε και ό,τι γίνεται σημειακά θα αφορά τους ανεμβολίαστους, με περισσότερους περιορισμούς για τη δίκη τους προστασία και την έμμεση πίεση (για εμβολιασμούς), για να είμαστε ειλικρινείς. Εχουμε πάρει μέτρα που δυσκολεύουν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο τις συναλλαγές τους και την παρουσία τους σε σειρά από δραστηριότητες».

«Για να είμαστε ειλικρινείς από δω και στο έξης δεν είναι και πολλά να κάνει κανείς για τους ανεμβολίαστους», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε τη σχετική αναφορά του ο κ. Οικονόμου.

Υποχρεωτικότητα

Οσον αφορά, τέλος, την υποχρεωτικότητα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι δεν εξετάζεται επέκτασή της (πέραν των υγειονομικών).

Δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, γιατί πρόκειται για θέμα συνεπειών, αν υπάρχει υποχρεωτικότητα, εξήγησε, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν εξετάζουμε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, καμία κυβέρνηση πουθενά στον κόσμο δεν το έκανε».

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του κ. Οικονόμου σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή μετά την προ ημερησίας για την ακρίβεια:

«Εδώ που τα λέμε, και η ιστορία του μέτρου στους υγειονομικούς τι σου έδωσε; […] Η πραγματικότητα είναι ότι η υποχρεωτικότητα εκεί δεν σου απέδωσε μείζονα πράγματα», ήταν η εκτίμηση στην οποία προέβη, δείχνοντας με τη συγκεκριμένη διατύπωση ότι στο θέμα της υποχρεωτικότητας υπάρχουν πιθανώς δεύτερες σκέψεις ακόμη και για τους υγειονομικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...