431
| INTIMEnews

Οικονόμου: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση με τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 09:13
|INTIMEnews

Οικονόμου: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση με τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 09:13

Μία από τις χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα εμφανίζεται να έχει η Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε με ανάρτησή του (εδώ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Σύμφωνα με στοιχεία για τις τιμές ηλεκτρισμού τον Σεπτεμβρίου του 2022, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ με τις χαμηλότερες τιμές», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου, επισυνάπτοντας και το σχετικό διάγραμμα.

Εικόνα

Σύμφωνα με τον δείκτη HEPI που καταρτίζουν οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT, η τιμή καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώθηκε και τον Σεπτέμβριο χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή στη χώρα μας (μαζί με τους φόρους) διαμορφώθηκε στα 29,52 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 34,61 λεπτών που ήταν η μέση τιμή στην ΕΕ.

Στο φυσικό αέριο η τιμή καταναλωτή τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας (27,68 λεπτά ανά κιλοβατώρα) ήταν η τέταρτη υψηλότερη στην Ευρώπη, ωστόσο στην τιμή αυτή δεν έχουν υπολογιστεί οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν και ισχύουν από τον τρέχοντα μήνα Οκτώβριο.

Σε σχέση με τα μερίδια αγοράς των προμηθευτών, από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου ενέργειας που έγιναν γνωστά χθες, προκύπτει ότι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) παρέμεινε στο επίπεδο του Αυγούστου (66,64 % έναντι 66,78 % τον προηγούμενο μήνα). Στη μέση τάση (αλυσίδες και μεγάλες επιχειρήσεις) το μερίδιο της ΔΕΗ μειώθηκε σε 37,46 % από 41,73 % τον Αύγουστο και στην υψηλή τάση (ενεργοβόρες βιομηχανίες) το μερίδιο υποχώρησε επίσης στο 81,98 % από 87,85 %.

Ετσι το συνολικό μερίδιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στο 62,01 % της αγοράς και ακολουθούν οι Mytilineos (8,65 %), Ήρων (6,8 %), Elpedison (6,54 %) και NRG (4,76 %).

Oσον αφορά την επάρκεια ενέργειας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επανέλαβε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει απλώς plan b, αλλά προετοιμασία η οποία –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– σε ορισμένα στάδια είναι αρκετά ώριμη.

Για παράδειγμα, σημείωσε, η συμφωνία της ΔΕΠΑ με τη γαλλική TOTAL, για τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, μας εξασφαλίζει ότι ακόμη και εάν έχουμε ολική διακοπή της ροής από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν θα ξεμείνουμε. Υπάρχουν επίσης πρόνοιες για αύξηση της αποθηκευτικής δυνατότητας της χώρας και για λειτουργία των εργοστασίων μας και με λιγνίτη που, όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, παρέχουν υψηλές εγγυήσεις ότι τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά στο στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραία σενάρια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε εξάλλου και για περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας, ειδικά στον δημόσιο τομέα. Δεν μιλάμε ούτε για υποχρεωτικές διακοπές ρεύματος ούτε για αναγκαστικές διακοπές, ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά, διαβεβαιώνοντας ότι «έχουμε μεριμνήσει έτσι ώστε να μη φθάσουμε σε αυτό το στάδιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...