625
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Alpha | Alpha WebTV

Οικονόμου για Νέα Φιλαδέλφεια: «Τραγική αποτυχία της ΕΛ.ΑΣ»

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2023, 20:56
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Alpha
|Alpha WebTV

Οικονόμου για Νέα Φιλαδέλφεια: «Τραγική αποτυχία της ΕΛ.ΑΣ»

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2023, 20:56

Για «τραγική αποτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας» έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας, νωρίς το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο του Alpha, για τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ κατά τη διάρκεια επιδρομής κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Στον τομέα της πρόληψης είχαμε μια τραγική αποτυχία, δεν είμαστε κυβέρνηση που μασάμε τα λόγια μας. Η εικόνα αυτή της ΕΛ.ΑΣ είναι τελείως ξένη με τις επιδόσεις που μας έχει συνηθίσει. Πληροφορίες δεν αξιοποιήθηκαν, δεν αξιολογήθηκαν σωστά. Απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο», δήλωσε εμφατικά ο κ. Οικονόμου, ο οποίος νωρίτερα είχε διατάξει την απαλλαγή επτά κατώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ από τα καθήκοντα τους.

Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκε από τη θέση του ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, καθώς και άλλοι έξι επικεφαλής τμημάτων της Τροχαίας, καθώς φάνηκε πως η αυτοκινητοπομπή των χούλιγκαν-φονιάδων της Ντιναμό Ζάγκρεμπ κινήθηκε ανενόχλητη στις εθνικές οδούς, μέχρι να φτάσει στην Αθήνα και να σκορπίσει τη βία και τον θάνατο το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Αποδόθηκαν οι πρώτες ευθύνες και απαντώ ξεκάθαρα ότι βεβαίως ό,τι μας δείξει η έρευνα που θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, θα υπάρχουν ανάλογες αποφάσεις. Δεν νοείται η ΕΛΑΣ ακόμη και μήνα Αύγουστο να αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο αυτά τα περιστατικά. Χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα, όχι να προσπαθεί να πετάξει κάποιος την ευθύνη σε κάποιον άλλον. Δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί, αυτό το κονβόι να διασχίσει την μισή Ελλάδα και να μην το σταματήσει κανείς», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει την απαίτηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να παραιτηθεί από τη θέση του, ο υπουργός υποστήριξε πως ο «εύκολος δρόμος» θα ήταν της παραίτησης για να αποφύγει την κριτική, την πολιτική και την κομματική.

«Δεν θα είχα κανένα ενδοιασμό να παραιτηθώ -αν και είμαι μόλις δέκα μέρες στη θέση μου- αν το ζήτημα είχε να κάνει με τον πολιτικό σχεδιασμό. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είναι αστυνομικός, επιχειρησιακός, για να καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν, ή για να προβάλει τα αυτονόητα, ότι δηλαδή δεν μπορεί να διανύουν τη μισή Ελλάδα και μην μπορούν να σταματήσουν κάπου» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι και αναλαμβάνω την ευθύνη μου, για όσο καιρό ο Πρωθυπουργός με εμπιστεύεται σε αυτή τη θέση, έτσι ώστε να δουλέψουμε σκληρά με τους αξιωματικούς, με τους έλληνες αστυνομικούς για να αλλάξουμε όσα δεν δουλεύουν σωστά. Αυτή είναι η εντολή, άλλωστε, που έδωσε ο κόσμος στη Νέα Δημοκρατία, να βελτιώσουμε ό,τι βελτιώνεται, να αλλάξουμε ό,τι αλλάζεται, να κάνουμε μία Ελληνική Αστυνομία έτσι όπως πρέπει να είναι».

«Απαντώ ξεκάθαρα -και στους καλοπροαίρετους και σε αυτούς που σπεύδουν να βγάζουν αποφάσεις, να ειρωνεύονται, να κουνούν εύκολα το δάχτυλο και να πηγαίνουν στο άλλο άκρο του απόλυτου μηδενισμού- πως ό,τι μας δείξει η έρευνα που διατάχθηκε και έχει ανατεθεί ήδη σε ανώτατο αξιωματικό, η έρευνα που ξεκινάει και το συντομότερο δυνατό θα ολοκληρωθεί, θα σημάνει και αντίστοιχες αποφάσεις. Δεν σταματάμε εκεί, θέλω να το ξεκαθαρίσω απόλυτα», υπογράμμισε εξάλλου ο κ. Οικονόμου.

Όπως είπε, «τα χθεσινά γεγονότα με τον τραγικό χαμό του συνανθρώπου μας, αναδεικνύουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικά, φοβερά αντιφατικά, πρόσωπα της Ελληνικής Αστυνομίας. Eνώ στο κομμάτι των συλλήψεων υπήρξε επιχειρησιακή επάρκεια -συνελήφθησαν 98 άνθρωποι και άλλοι 7 στους Εύζωνες, των οποίων διερευνάται η σχέση τους με το περιστατικό, με υψηλή πιθανότητα, σχεδόν βεβαιότητα, ανάμεσα σε αυτούς, που έχουν συλληφθεί, να είναι ο δολοφόνος του συμπολίτη μας- στον τομέα της πρόληψης, της αποτροπής, είχαμε μια τραγική αποτυχία».

Καταλήγοντας ο κ. Οικονόμου επεσήμανε:

«Να θυμίσω ότι οι δολοφόνοι του Αλκη Καμπανού είναι στη φυλακή. Ρέπουμε στην υπερβολή, το μηδενισμό, την καταγγελία και ακυρώνουμε τη σπουδαία προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας σε μια σειρά από πράγματα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Έχουμε 98 συλληφθέντες, ενδεχομένως και κάποιους ακόμη, στοιχεία τα οποία θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε, προκειμένου να βρούμε τον δράστη αυτής της αποτρόπαιης αυτής δολοφονίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...