1633
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Οικονόμου: Δεν υπάρχει περαιτέρω ορατότητα για μία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 14:10
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Οικονόμου: Δεν υπάρχει περαιτέρω ορατότητα για μία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 14:10

Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να αντιμετωπίσει αποφασιστικά κάθε πρόκληση, ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στον απόηχο των ρητορικών εξάρσεων από στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν -με αποκορύφωμα τη χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε κατά της χώρας μας ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος από το βήμα του ΟΗΕ.

«Εμείς -τόνισε ο κ. Οικονόμου-  δεν ερμηνεύουμε τους λόγους για τους οποίους κλιμακώνεται η προκλητικότητα της Τουρκίας… Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να αποδομούμε την επιχειρηματολογία της Τουρκίας, βασιζόμενοι στο Διεθνές Δίκαιο, να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ισχύ, να προβάλλουμε παντού την ανάγκη στην περιοχή μας να επικρατήσει ένα κλίμα σταθερότητας και συνεννόησης και να αναδεικνύουμε πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η παρατεταμένη προκλητική πρακτική της Τουρκίας…».

Οσο για το «παράθυρο» διαλόγου Ελλάδος – Τουρκίας στο ανώτατο επίπεδο που άνοιξε ο προεδρικός σύμβουλος στην Αγκυρα Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έδιεξε συγκρατημένος στην αντίδρασή του :

«Είδαμε τις δηλώσεις του κ. Καλίν. Δεν υπάρχει περαιτέρω ορατότητα στην κατεύθυνση που περιγράφετε», αρκέστηκε να πει ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας στην Πράγα.

«Ο Πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ υπήρξε απόλυτα σαφής, με ένα λόγο τεκμηριωμένο, με επιχειρήματα, στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού που πρέπει να χαρακτηρίζει μία τοποθέτηση σε αυτό το βήμα. Τοποθέτηση ενός ηγέτη μίας χώρας με αυτοπεποίθηση. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο εξέπεμψε μηνύματα αποφασιστικότητας νηφαλιότητας και ψυχραιμίας…

Το πλαίσιο το έχει θέσει με μεγάλη σαφήνεια ο Πρωθυπουργός. Δεν έχουμε κάτι παραπάνω στο κομμάτι αυτό να πούμε τώρα και δεν υπάρχει και τίποτα νεότερο προς την κατεύθυνση αυτή. Εδώ είμαστε ό,τι νεότερο υπάρχει να το συζητάμε και να το κουβεντιάζουμε…», συμπλήρωσε στην απάντησή του.

Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωοπς, στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός «ανέδειξε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, κατήγγειλε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου κι έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις. Ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε με επιχειρήματα και τεκμήρια όπως απαιτεί ο σύγχρονος πολιτικός πολιτισμός, αλλά και η κρισιμότητα των περιστάσεων σε διεθνές επίπεδο. Ανέδειξε τον εποικοδομητικό διεθνή ρόλο της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και προσέφερε προτάσεις για λύσεις στα μεγάλα σύγχρονα διεθνή αδιέξοδα».

Ο Πρωθυπουργός -σημείωσε ο κ. Οικονόμου- δεν αναλώθηκε σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις οι οποίες ιστορικά επιτείνουν τα προβλήματα. «Η Ελλάδα είναι πια μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων γεγονός που αναβαθμίζει τόσο την πολιτική και γεωστρατηγική της θέση επ’ ωφελεία των εθνικών μας συμφερόντων».

Οσο για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος επανελαβε την επισήμανση του Πρωθυπουργού ότι «δεν πρέπει να πετύχει όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας αλλά και επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι οι επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα», καθώς και ότι υπενθύμισε ότι η Ουκρανία δεν είναι η μοναδική χώρα στη μεταπολεμική Ευρώπη που έχει δεχθεί επίθεση επισημαίνοντας ότι για σχεδόν 50 χρόνια οι Κύπριοι ζουν σε ένα διαιρεμένο νησί ως αποτέλεσμα της εισβολής και της παράνομης κατοχής και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην αγνοήσει τις παράνομες τουρκικές προσπάθειες επιβολής ενός νέου τετελεσμένου στην Κύπρο και τις παραβιάσεις των θαλάσσιων ζωνών και του εναέριου χώρου της Κύπρου.

«Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Τουρκία συνεχίζει να διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή αλλά και τον Καύκασο», ανέφερε ο κ. Οικονόμου. «Χρησιμοποιεί γλώσσα επιτιθέμενου απειλώντας ότι θα έρθει νύχτα. Εγείρει ανυπόστατες διεκδικήσεις στο Αιγαίο, απειλεί την Ελλάδα αναγάγοντας σε casus belli την επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων νησιών όπως η Χίος και η Ρόδος. Κλιμακώνει την επιθετική της ρητορική. Επιδίδεται συνεχώς σε εκστρατεία παραπληροφόρησης, επιχειρεί πολλαπλές παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα και τον αέρα».

Οπως υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός, πρόσθεσε, «τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την ειρήνη αλλά και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ ένα πόλεμο στην Ουκρανία και προσέθεσε χαρακτηριστικά: οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδος είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την κόκκινη γραμμή για όλους τους Έλληνες. Και ως πρωθυπουργός της Ελλάδος δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί bullying από κανέναν».

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε ταυτόχρονα και στον τουρκικό λαό τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα τους. «Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Ας προχωρήσουμε λοιπόν σ’ ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με αμοιβαίο σεβασμό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί τους μετανάστες, ενθαρρύνει και διευκολύνει δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για την Τουρκία να συνεργαστεί ενεργά με την Ελλάδα και την Ευρώπη στο θέμα της μετανάστευσης. ‘Αλλωστε οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται διαρκώς ο πρόεδρος Ερντογάν φεύγουν από τις τουρκικές ακτές και μάλιστα στο φως της ημέρας».

Ακολούθως ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η φωνή της Ελλάδας είναι στις μέρες μας ισχυρή και επιδραστική. Από την πλήρη απαξίωση του 2015 καταφέραμε να φθάσουμε ως εδώ με πολλή, μεθοδική και σκληρή προσπάθεια και δεν πρέπει να απομειώσουμε το εθνικό μας κεφάλαιο με απερισκεψίες και ασύνετες ενέργειες».

Περνώντας στα θέματα εσωτερικής πολιτικής, ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ «έχουν επανέλθει με πολύ μεγάλη ένταση στην ευκολία του ψέματος αλλά και του ασύστολου λαϊκισμού».

Υπογράμμισε ότι οι πολίτες έχουν την εμπειρία και δεν θα παρασυρθούν ξανά και αναφέρθηκε ειδικά σε δύο συγκεκριμένα κεφάλαια, ένα της ενέργειας και ακόμη σε όσα αναφέρθηκαν για το νοσοκομείο Παίδων το προηγούμενο διάστημα.

Ο  κ. Τσίπρας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχίζει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, να ψεύδεται και να υπόσχεται δράσεις που ήδη εφαρμόζονται. Επιμένει μάλιστα να επαναλαμβάνει τα ίδια ψέματα ακόμα και όταν διαψεύδονται από τα επίσημα στοιχεία, τις εκθέσεις ευρωπαϊκών ινστιτούτων, την ίδια την πραγματικότητα.

Ανάμεσα σε άλλα -όπως είπε- επιμένει σε πέντε ψέματα σε ό,τι αφορά την ενέργεια:

-Ψέμα πρώτον: Ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχει το 2022 διπλασιασμός στις αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αλήθεια είναι ότι παρά την μεγάλη ενεργειακή κρίση, που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, οι αποκοπές ρεύματος είναι σήμερα λιγότερες από ό,τι την περίοδο της κυβέρνησής του που δεν είχαμε ενεργειακή κρίση Το 2018 υποβλήθηκαν 522.096 αιτήματα αποκοπών. Το 2019 υποβλήθηκαν 399.357. Το 2020 υποβλήθηκαν 459.965. Το 2021 υποβλήθηκαν 405.516. Μέχρι στιγμής το 2022 τα αντίστοιχα αιτήματα είναι στις 275.494.

-Ψέμα δεύτερο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση ανέχεται και επιδοτεί την αισχροκέρδεια.

Η αλήθεια είναι και πάλι διαφορετική. Η κυβέρνηση:

-Επέβαλε -πρώτη σε όλη την ΕΕ και μόνη σε τέτοια έκταση- έκτακτη εισφορά 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30η Ιουνίου 2022.

-Εθεσε σε εφαρμογή μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αποδώσει στους 2,5 μήνες κατά τους οποίους εφαρμόζεται πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τα οποία και διαθέτουμε για τη στήριξη των καταναλωτών.

-Επέβαλε, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, πλαφόν 5 ευρώ στα πάγια τέλη των λογαριασμών ρεύματος, υποχρέωση των παραγωγών να ανακοινώνουν τις τιμές που θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα, αλλά και δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν πάροχο χωρίς πέναλτι.

-Επιβάλλει τέλος 10 ευρώ ανά θερμική mwh στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

–Ψέμα τρίτο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα υστερεί έναντι των ευρωπαϊκών χωρών σ΄ ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ενεργειακές ανατιμήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται διαρκώς στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel είναι δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ καθώς έχει διαθέσει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβεια το 3,72% του ΑΕΠ της.

–Ψέμα τέταρτο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι Ελλάδα έχει την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα ήταν η τρίτη φθηνότερη χώρα σε τιμές λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά. Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα από πολλούς άλλους Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων και οι Ίβηρες, τα μοντέλα των οποίων εκθειάζει συνήθως ο κ. Τσίπρας.

-Ψέμα πέμπτο: σε σχέση με τις κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας. Η Uniper έχει συσσωρεύσει 8,5 δισεκ ευρώ σε απώλειες που σχετίζονται με τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την αύξηση των τιμών. Η εταιρεία αυτή είχε ήδη λάβει πακέτα στήριξης από τη γερμανική κυβέρνηση τα οποία είχε εξαντλήσει και ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο λόγος που κρατικοποιήθηκε ήταν για να μην καταρρεύσει και παρασύρει μαζί της ολόκληρη την αγορά. Είναι αυτό παρόμοια συνθήκη με την κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΗ σήμερα; Καταρρέει αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ και χρειάζεται κάποιου είδους κρατικού bailout;

Αναφέρθηκε ακολούθως και στην περίπτωση της ρωσικής Rosneft.

Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας ξεχνά ότι η κυβέρνησή του παρέδωσε το 2019 λίστα αναμονής 2.853 χειρουργείων. Κι αυτό χωρίς να έχει μεσολαβήσει τότε πανδημία.

Είπε ότι «η κυβέρνηση για να λύσει το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα έχει αποφασίσει:

-Προκήρυξη θέσεων του Αγία Σοφία για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις κατά προτεραιότητα

-Ενίσχυση του νοσοκομείου με μετακίνηση αναισθησιολόγων μέχρι την ολοκλήρωση της προκήρυξης ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου

– Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία επανασχεδιασμό του προγραμματισμού για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργείων.

Αναφέρθηκε ακόμη στη συνεδρίαση του EPP Group Study Days που θα γίνει στην Κρήτη και είναι η ετήσια συνάντηση της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του με αναφορά στη συμπλήρωση 33 ετών από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...