1885
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο briefing της Πέμπτης | ΥοuΤube

Oικονόμου: «Δεν φεύγουν μόνα τους τα σκάφη – Οι πλημμέλειες της Τουρκίας οδηγούν νομοτελειακά σε τραγωδίες»

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 13:12
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο briefing της Πέμπτης
|ΥοuΤube

Oικονόμου: «Δεν φεύγουν μόνα τους τα σκάφη – Οι πλημμέλειες της Τουρκίας οδηγούν νομοτελειακά σε τραγωδίες»

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 13:12

Την ουσία του προβλήματος με τη δράση των λαθροδιακινητών στα τουρκικά παράλια -υπό την ανοχή πάντα των τουρκικών αρχών- ανέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.

«Δεν φεύγουν μόνα τους τα σκάφη από τα τουρκικά παράλια», παρατήρησε με αφορμή τη διπλή ραγωδία σε Κύθηρα και Μυτιλήνη,  επιρρίπτοντας την ευθύνη για τους θανάτους στο Αιγαίο στις τουρκικές αρχές.

«Εκφράζω τη θλίψη μας για τα τραγικά συμβάντα στις θάλασσές μας. Οι ελληνικές αρχές υπό αντίξοες συνθήκες διέσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους στις θάλασσες. Οι πλημμέλειες της Τουρκίας οδηγούν νομοτελειακά σε τραγωδίες. Παρά τις προσπάθειες των αρχών, θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ότι επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς εξάλλου αν τα δύο συμβάντα αποτελούν κάποιου είδους προβοκάτσια από την πλευρά της Τουρκίας εν όψει της συνόδου της Πράγας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης απάντησε:

«Δεν ξέρω αν συνδέεται με τη Σύνοδο στην Πράγα. Δεν φεύγουν από μόνα τους τα σκάφη από τα τουρκικά παράλια. Αυτό που έγινε από τους διακινητές ισοδυναμεί με εγκληματική ενέργεια. Σκάφη χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Τεράστιες ευθύνες, δεν είμαστε αφελείς, τεράστιες ευθύνες των τουρκικών αρχών για την τραγωδία».

Οσον αφορά  το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο στην Πράγα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ή κάποια τελευταία εξέλιξη.

Την Παρασκευή, επανέλαβε,  ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για όλο το φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ απαντώντας στις  νέες απειλές Ακάρ, παρατήρησε ότι «τα ψέματα, η διαστρέβλωση της αλήθειας, η παραχάραξη της γεωγραφίας και των χαρτών δεν μπορούν να αλλοιώσουν την αλήθεια όσες φορές και αν επαναλαμβάνονται».

Ερωτηθείς αν η Αθήνα είναι σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως οφείλουμε πάντοτε να είμαστε σε εγρήγορση, ψύχραιμοι και έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση.

Οσο για το βίντεο που «ανέβασε» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στην τοποθέτηση του ίδιου του υπουργού.

Αναφορικά εξάλλου  με την Επιτροπή PEGA του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου για το θέμα των παράνομων λογισμικών και το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Πρωθυπουργό και άλλα πρόσωπα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο επίσημο αίτημα, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αρνηθεί ποτέ να συνδράμει στην ενημέρωση ευρωπαίων αξιωματούχων που ψάχνουν αυτό το θέμα.

«Ο,τι μας ζητηθεί δεν θα το αρνηθούμε», συμπλήωσε ενώ για το θέμα Παπαδημούλη (εδώ) σημείωσε  ότι η αποδοκιμασία προέρχεται από τον ίδιο τον πρόεδρο της εν λόγω επιτροπής.

Αρνητική ήταν η απάντηση που έδωσε ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα μίνι ενεργειακού lockdown τους επόμενους μήνες.

Για τα πρόσφατα επεισόδια στα Εξάρχεια, δήλωσε πως αν έχουν παρατηρηθεί στο επιχειρησιακό σκέλος φαινόμενα βίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας θα το διερευνήσουν. Παράλληλα όμως, επεσήμανε ότι ορισμένοι θέλοντας να επιβάλλουν τις δικές τους εμμονές και ιδεοληψίες, επιμένουν ότι αυτή η γειτονιά δεν έχει δικαίωμα στις υποδομές που έχουν άλλες. Η ελληνική πολιτεία, όμως, ξεκαθάρισε, δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ή να υποχωρήσει.

Σχετικά με την επιστολή της προέδρου της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως πρόκειται για υιοθέτηση των προτάσεων που επίμονα και συστηματικά καταθέτει ο πρωθυπουργός εδώ και καιρό. «Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη η χθεσινή. Ελπίζουμε αυτή η πρόταση και εισήγηση να γίνει γρήγορα απόφαση της ΕΕ. Θα βοηθήσει σημαντικά τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και θα αποτελέσει και απάντηση στην εργαλειοποίηση του ενεργειακού από την πλευρά της Ρωσίας», εκτίμησε

Τέλος μετά από σχετική ερώτηση, ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι θα συναντήσει οπωσδήποτε τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» και θα έχουν – όπως είπε- μια χρήσιμη κουβέντα με μεγάλο ενδιαφέρον ώστε να του εξηγήσουν με ποια λογική έχουν τοποθετήσει 4-5 δικτατορίες και μια χώρα που δεν υπάρχει (τα κατεχόμενα στην Κύπρο, όπως εξήγησε) πάνω από την Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισαγωγικής τοποθέτησης του κυβερνητικού εκπροσώπου στο briefing της Πέμπτης:

Θα ήθελα να εκφράσω, ξεκινώντας, τη θλίψη μας για τα τραγικά συμβάντα στις θάλασσές μας, που οδήγησαν σε θανάτους και έβαλαν σε κίνδυνο πάρα πολλούς ανθρώπους. Οι ελληνικές Αρχές, το Λιμενικό, η Αστυνομία, ο Στρατός, το Ναυτικό, το Πυροσβεστικό Σώμα, υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, διέσωσαν ανθρώπινες ζωές, έσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου, πάνω σε σκάφη που δεν πληρούν κανένα κανόνα ασφαλείας. Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας, από τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά, οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες. Παρά την οργάνωση και τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού των ελληνικών Αρχών, οι οποίες συνεχίζονται, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα, όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει.

Για την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα 

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στην Πράγα, όπου σήμερα πραγματοποιείται  η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και αύριο η έκτακτη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην εναρκτήρια Ολομέλεια της Συνόδου θα κάνει παρέμβαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ουκρανός Πρόεδρος, κ. Zelensky και θα  μιλήσουν ακόμη  οι Πρωθυπουργοί της Τσεχίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Αλβανίας. Σημειώνεται ότι η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας έχει διαρθρωθεί σε συζητήσεις ηγετών σε διάφορα θεματικά τραπέζια. Σε κάθε πάνελ θα συμμετέχουν 11 ηγέτες, τόσο κρατών-μελών της Ε.Ε., όσο και των τρίτων χωρών που έχουν προσκληθεί. 

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι Συμπρόεδρος σε θεματικό τραπέζι για την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική αλλαγή, την θεματική με τη μεγαλύτερη ίσως βαρύτητα και κρισιμότητα στη δεδομένη συγκυρία, αλλά και γενικότερα. Μια  θεματική που είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις του Πρωθυπουργού για την ενεργειακή κρίση, τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, αλλά και την κλιματική αλλαγή, προτάσεις όπως η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δημόσιες παρεμβάσεις του και τις πολιτικές του έχει εμπεδωθεί στο διεθνές προσκήνιο ως μια σημαίνουσα πολιτική προσωπικότητα σε αυτή την ατζέντα. Στο ίδιο τραπέζι θα μιλήσουν ο Γερμανός Καγκελάριος, καθώς και οι Πρωθυπουργοί της  Πορτογαλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγίας και της Σερβίας. 

Αύριο, Παρασκευή, στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ηγέτες της Ε.Ε. για την κλιμάκωση της προκλητικής τουρκικής ρητορικής, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας  με την Κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας ιδιαίτερα κρίσιμης διεθνούς συγκυρίας. 

Για την επιστολή  της Προέδρου της Κομισιόν 

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος στην Πράγα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, απέστειλε προς τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων των 27 επιστολή με την οποία υιοθετεί τις προτάσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την εξέταση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πρόκειται για μια θέση που  συνιστά -όπως επισημαίνει με χθεσινή ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός-  ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλλει, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών σε πολλαπλά επίπεδα. Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός, η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.  

Η πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  υιοθετεί τη θέση, τη ρητορική, αλλά και τα επιχειρήματα του σχεδίου που έγκαιρα εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός ως την αποτελεσματικότερη λύση απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή, αλλά και την απόλυτη δικαίωση της επίμονης προσπάθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποδεικνύεται έτσι ότι, όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη θέσεων, προτάσεων και ιδεών  για την υπέρβασης κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων. Η Ελλάδα δίνει λύσεις σε κρίσιμα αδιέξοδα, η Ελλάδα είναι μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων.

Από το καλοκαίρι του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η Ελλάδα κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, να είναι δηλαδή μέρος της λύσης και όχι των προβλημάτων. Η χώρα μας έπαψε να είναι μια χώρα πηγή προβλημάτων και μετεξελίχθηκε σε μια χώρα που παράγει λειτουργικές, πρωτότυπες και κυρίως αποτελεσματικές λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα:

1)Εισηγηθήκαμε την άνοιξη του 2020, στην αρχή της πανδημίας, το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με ακόμη 8 χώρες. Το Ταμείο δημιουργήθηκε και πρόσφερε τεράστια βοήθεια στα κράτη και τις κοινωνίες.

2)Εισηγηθήκαμε, με δική μας πρωτοβουλία, την ίδια περίοδο τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, με σκοπό την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και αυτό έγινε πράξη.

3)Εισηγηθήκαμε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τον Covid-19 το 2021, ώστε να επαναλειτουργήσει η τουριστική αγορά. Η πρόταση υιοθετήθηκε, εφαρμόστηκε και η τουριστική αγορά επαναλειτούργησε.

4)Εισηγηθήκαμε την Άνοιξη του 2021 την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης με self test και αυτό έγινε αμέσως αποδεκτό.

5) Εισηγηθήκαμε το Φεβρουάριο του 2022 την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και σήμερα η πρόταση αυτή υιοθετείται από την Πρόεδρο της Κομισιόν, ελπίζουμε να γίνει και πράξη.

6) Εισηγηθήκαμε το Μάιο του 2022 τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας και έγινε ήδη ευρωπαϊκός κανονισμός, όπως και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις εταιρίες ενέργειας για τους πρώτους μήνες της ενεργειακής κρίσης.

Με κινήσεις σαν και αυτές η Κυβέρνηση αντέστρεψε την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στην Ε.Ε. και την παγκόσμια σκηνή, αναβαθμίζοντας τη χώρα. Και αυτό έχει πολλαπλή σημασία. Γιατί αυτή την αναβάθμιση διεθνούς κύρους της χώρας μας, η Ελλάδα την εισπράττει και στην εξωτερική μας πολιτική, και στην εθνική άμυνα, και στις επενδύσεις και στον τουρισμό.

Η κυβέρνηση δίπλα στους πολίτες

Στο μεταξύ, το σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας -όπως επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 48 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας- θα συνεχιστεί στη διάρκεια του δύσκολου Χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, για όσο διαρκεί η κρίση.  Είναι αυτονόητο ότι οι οικονομικές δυσκολίες θα αυξήσουν την αγωνία των πολλών και ιδίως των πιο ευάλωτων. Απόφασή μας είναι  να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε τους πολίτες.

Η κοινωνία -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- περνάει δύσκολα και έχει μεγάλη αβεβαιότητα για το Χειμώνα που έρχεται. Κανείς εθνικός Προϋπολογισμός, κανείς μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων δεν μπορεί από μόνος του να καλύψει το παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό, λέει απλά ψέματα.  Γνωρίζουμε καλά ότι η ελληνική κοινωνία οικονομικά πιέζεται και περισσότερο οι πλέον ευάλωτοι. Και είναι σίγουρα πολύ σκληρό για ένα λαό να βασανίζεται από δεκαετή οικονομική κρίση την περίοδο των μνημονίων, ύστερα από την πανδημία και μετά από την ακρίβεια που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι αντοχές μας, οικονομικές, αλλά και ψυχολογικές, η πραγματικότητα είναι ότι δοκιμάζονται σκληρά. Ορισμένοι λένε ότι η Κυβέρνηση επαίρεται για την επιτυχία της οικονομικής της πολιτικής, η οποία, λένε, δεν γίνεται αντιληπτή από τους πολίτες. Αλλά, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Δεν είναι καθόλου έτσι γιατί η κατάσταση στη συγκεκριμένη συγκυρία εύκολα θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ χειρότερη όσον αφορά και στην επάρκεια αγαθών αλλά και στις τιμές, πράγματα που ήδη συμβαίνουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Το ότι η Ελλάδα διαθέτει επάρκεια αγαθών και ενέργειας, το ότι πιεζόμαστε πολύ, αλλά αντέχουμε ακόμα, είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας της οικονομικής μας πολιτικής και της ανάπτυξης που επιτυγχάνουμε. Με εθνικούς πόρους, με κοινοτικούς πόρους, αντιστεκόμαστε και καταφέρνουμε να μειώσουμε αρκετά τη δύναμη της κρίσης, ώστε αυτή να φτάσει στον πολίτη, όσο πιο αποδυναμωμένη γίνεται. Αν η οικονομία δεν προόδευε, αν δεν είχαμε αυτά τα επίτευγμα σε επίπεδο ανάπτυξης, ώστε να καλύπτουμε σε κάποιο βαθμό την καλπάζουσα κρίση, θα είχαμε βρεθεί πολλά βήματα πίσω από τις εξελίξεις και τα προβλήματα θα ήταν αφόρητα, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα αντίδρασης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...