1692
Ο Γιάννης Οικονόμου στην εκπομπή «...Από τις 6» στην ΕΡΤ1 | ΥοuTube/ΕΡΤ

Οικονόμου: Αυτό που συμβαίνει στο ΑΠΘ είναι πραγματικά αδιανόητο για μια χώρα το 2022

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 12:10
Ο Γιάννης Οικονόμου στην εκπομπή «...Από τις 6» στην ΕΡΤ1
|ΥοuTube/ΕΡΤ

Οικονόμου: Αυτό που συμβαίνει στο ΑΠΘ είναι πραγματικά αδιανόητο για μια χώρα το 2022

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 12:10

Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων, στη σκιά των όσων συμβαίνουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και εν μέσω γενικευμένης ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης.

Μιλώντας στην εκπομπή «…Από τις 6» με τους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά, και σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Οικονόμου είπε μεταξύ άλλων:

«Αντιδρούμε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, πάντοτε. Είναι σαφές ότι αυτή η ρητορική όξυνσης από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά και οι απαράδεκτες προκλητικές και παράνομες ενέργειες, σε ό,τι αφορά την παραβίαση του εναέριου χώρου μας, αντανακλούν την έντονη νευρικότητα και ενόχληση της Αγκυρας και της τουρκικής πλευράς για την αναβάθμιση της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα. Την αναβάθμιση τη γεωπολιτική, τη γεωστρατηγική, τις συμμαχίες, τις συμφωνίες, την ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά την ιστορική και πολύ επιτυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

»Η χώρα, όπως κάνει σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια, απόλυτα, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι απολύτως ανυποχώρητη στην υπεράσπιση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που είναι ταυτόσημα με το Εθνικό Δίκαιο και με το Δίκαιο της Θάλασσας, κάνει αυτό που πρέπει σε όλα τα επίπεδα. Στο διπλωματικό επίπεδο, κατατέθηκε χθες επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που αποδομεί πλήρως τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τα νησιά μας. Ενημερώνουμε τους εταίρους μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Υπάρχει εγρήγορση μας συνεχώς στο πεδίο.

»Σε μια περίοδο που ο κόσμος άλλαξε πολύ και που αυτό πρέπει να το λαμβάνουν όλοι υπόψη τους, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πολλώ δε μάλλον εδώ, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα με αυτήν την πολιτική ήταν και θα παραμένει ένας παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, χωρίς καμία υποχώρηση, σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, στην κυριαρχία μας, αλλά και στην προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό κάνει σταθερά ο Πρωθυπουργός.

»Η χώρα δεν έχει λόγο να φοβάται για τίποτα. Παρακολουθεί πάρα πολύ προσεκτικά όλα όσα γίνονται. Και με εμπιστοσύνη στην πολιτική μας και στις δυνατότητές μας να είμαστε ανά πάσα στιγμή και σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση. Η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει πολύ δυναμικά στο διεθνές γίγνεσθαι και δεν είναι πλέον ο κακομοίρης ή αυτός που ταλαιπωρείται ή το παιδί που θα τρέξει να κλαφτεί στον δάσκαλο, γιατί το ενοχλεί ο διπλανός του. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επέστρεψε δυναμικά. Είναι παράγων ασφάλειας και σταθερότητας. Έχει ισχυρές συμμαχίες. Έχει υπογράψει ισχυρές διμερείς συμφωνίες, που διασφαλίζουν ακόμη περισσότερο τα συμφέροντά της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Είναι μια χώρα που το βεληνεκές της και η αντανάκλαση αυτών που γίνονται στο εσωτερικό, προσελκύει τον σεβασμό ακόμα περισσότερο της διεθνούς κοινότητας παντού. Αυτή είναι η χώρα σήμερα. Και προφανώς χωρίς να αδιαφορούμε, έχοντας πλήρη γνώση και συναίσθηση και της Ιστορίας και του παρελθόντος, απώτερου και πρόσφατου, είμαστε εδώ με αποφασιστικότητα και με ψυχραιμία για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και τα εθνικά μας συμφέροντα.

Για ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας, αυτό του ΑΠΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  έκανε λόγο για «απομεινάρια άλλων εποχών» που επιδιώκουν «με το έτσι θέλω» να επιβάλουν τα δικά τους στερεότυπα.

Ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου:

«Καθώς έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά από διαδικασίες και νομικές εκκρεμότητες που υπήρχαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και της εκπαίδευσης των παιδιών -η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι χθεσινοί φοιτητές που προσελήφθησαν για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία- πολύ σύντομα μέσα στο καλοκαίρι, ενδεχομένως και μέσα στον Ιούνιο, θα αρχίσει σταδιακά η τοποθέτησή της. Αυτό που συμβαίνει στο Αριστοτέλειο είναι πραγματικά αδιανόητο για μια χώρα το 2022. Υπήρχε ένας χώρος εκεί, που ήταν υπό κατάληψη επί 30 χρόνια με το έτσι θέλω κάποιων ανθρώπων, με το δικό τους μυαλό έχοντας επιβάλει τον δικό τους νόμο. Ο χώρος αυτός θα γίνει Βιβλιοθήκη να πηγαίνουν οι φοιτητές να διαβάζουν, να εργάζονται, να συνδέονται με το διαδίκτυο να κάνουν εκεί τις εργασίες τους. Υπάρχει φορτικά μία ομάδα μικρή από το παρελθόν, απομεινάρια άλλων εποχών, που επιμένει να παραβιάζει τις αποφάσεις αυτές εκεί και να καταστρέφει τα έργα για τη Βιβλιοθήκη, επιδιώκοντας συνεχώς ένταση και επιδιώκοντας με το έτσι θέλω να επιβάλει τα δικά της στερεότυπα και να εξακολουθεί να κρατά την Ανώτατη Εκπαίδευση, το ελληνικό Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο, καθηλωμένο σε μια εποχή που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας. Περί αυτού πρόκειται. Στο Πανεπιστήμιο, όμως, το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Τα Πανεπιστήμια δεν υπάρχουν για να πηγαίνουν ορισμένοι να καταλαμβάνουν με το έτσι θέλω χώρους. Με το να ρίχνουν μολότοφ, με το να παίρνουν βαριοπούλες και να γκρεμίζουν, με το να αμφισβητούν νόμιμες αποφάσεις των Ιδρυμάτων. Τα Πανεπιστήμια είναι για να μορφώνονται τα παιδιά. Είναι ανελκυστήρας ανέλιξης η εκπαίδευση.

»Ενας χώρος που ήταν υπό κατάληψη και είναι να γίνει Βιβλιοθήκη αυτό είναι καλό ή κακό; Είναι σωστό ή λάθος; Υπάρχει ευνομούμενη Πολιτεία που οφείλει να διαφυλάξει τις αποφάσεις του Πανεπιστημίου και να φτιάξει έναν χώρο που να τον αποδώσει στους φοιτητές για χρήση που είναι απολύτως συνδεδεμένη με τον χαρακτήρα, το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό του Πανεπιστημίου, ναι ή όχι; Τα κόμματα τι λένε γι’ αυτό; Έχουν δίκιο όσοι είχαν καταλάβει τον χώρο 30 χρόνια και πάνε και τον γκρεμίζουν με βαριοπούλες και τον καταλαμβάνουν και δημιουργούν επεισόδια βίας εκεί ή έχει δίκιο η Πανεπιστημιακή κοινότητα και οι φοιτητές που θέλουν να γίνει Βιβλιοθήκη για να τους αποδοθεί; Τι έχει να πει γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και διάφοροι άλλοι; Θα είναι ουρά στην αντίληψη περιθωριακών ομάδων, συμμοριών που επιμένουν να κρατούν την ανώτατη εκπαίδευση καθηλωμένη στο χθες; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα. Σ’ αυτό, λοιπόν, μπορούν συγκεκριμένα με ένα Ναι ή με ένα Όχι να μας απαντήσουν; Ποιος έχει δίκιο; Οι καταληψίες που νομίζουν ότι είναι περιουσία τους, βιλαέτι τους ή η πανεπιστημιακή κοινότητα που θέλει να γίνει Βιβλιοθήκη για να πάνε τα παιδιά να κάνουν τις εργασίες τους και να διαβάζουν;»

Ο ίδιος σημείωσε πως ο συγκεκριμένος χώρος που διεκδικούν οι συμμορίες, όπως τις αποκάλεσε «δεν ήταν κανένας χώρος έκφρασης ιδεών. Από πού νομιμοποιείται ως χώρος έκφρασης ιδεών; Ποια συλλογική απόφαση υπήρχε; Ποια πλειοψηφία; Ο καθένας μπορεί να πάει και να καταλαμβάνει έναν χώρο και να λέει ότι αποφασίζω πως εδώ εγώ θα φτιάξω ένα δωμάτιο που να είναι ο δικός μου χώρος έκφρασης ιδεών; Στα Πανεπιστήμια οι φοιτητικές παρατάξεις, έχουν χώρους στους οποίους κάνουν τις εκδηλώσεις τους και παραχωρούνται χώροι με βάση τη συνεννόηση από τα Πανεπιστήμια παντού για να γίνονται εκδηλώσεις διασκέδασης και συζητήσεων. Εκεί ήταν ένας χώρος που κρατούσαν ορισμένοι άνθρωποι με απολύτως σκοταδιστικές απόψεις, με όρους συμμορίας και με το έτσι θέλω», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης των ανατιμήσεων.

Είπε συγκεκριμένα: «Ζούμε σε εποχές επάλληλων κρίσεων, που έχουν τη δική τους αντανάκλαση στη ζωή των ανθρώπων. Δυσκολεύουν πάρα πολύ όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου της κοινωνίας και η κυβέρνηση οφείλει, αξιοποιώντας κάθε περιθώριο που υπάρχει, άρα μέσα στα δημοσιονομικά όρια αντοχής της οικονομίας, να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών. Αυτό κάνουμε με συνέπεια, όλο αυτό το διάστημα.

»Το Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας, σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, θα έχει ως αποτέλεσμα, από τον Ιούλιο και μετά, στην ουσία ν’ ανασταλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να πληρώνουμε από 70% με 90% λιγότερες αυξήσεις όλοι: νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες. Μέσα στον Ιούνιο θ’ ανοίξει η πλατφόρμα, για να έχουν την επιστροφή στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ποσών από τις υπερβάλλουσες χρεώσεις, όσοι έχουν μέχρι 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα. Ήδη, και το Μάιο και τον Ιούνιο υπάρχουν αυξημένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, επίσης για όλους. Μια σειρά επιχειρήσεων βλέπει στους λογαριασμούς του ρεύματος αναδρομική επιστροφή χρεώσεων από το προηγούμενο διάστημα. Πρώτη η Ελλάδα και σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ και τον πληθυσμό της και τα δημοσιονομικά της μεγέθη, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, για να μετριάσει το αποτύπωμα αυτής της τεράστιας κρίσης, πρωτόγνωρης, που βιώνει όλη η Ευρώπη και μαζί της και η Ελλάδα».

«Η κυβέρνηση δεν πολιτεύεται ευκαιριακά»

Οσον αφορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης –μια κουβέντα περί πρόωρων εκλογών δηλαδή– ο κ. Οικονόμου επέμεινε πως «παραμένει σταθερός. Όπως σταθερές είναι και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι είμαστε μέσα σ’ ένα περιβάλλον κρίσεων. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένουν σε πολύ θετικό, αισιόδοξο επίπεδο, πολύ καλύτερο από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Από κει και πέρα, παραμένουν και οι βασικοί μας στόχοι. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, από το 2023 και μετά. Προχωρήσαμε σε μία καινούργια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όλες οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, στις οποίες έχουμε προβεί, έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Δεν είναι στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης η άρση της οποιασδήποτε ελάφρυνσης σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, πολύ περισσότερο η επιβολή οποιουδήποτε καινούργιου φόρου. Δύο πράγματα αναδεικνύονται. Πρώτα απ’ όλα είναι ανάγκη να συνεχίσουμε μία σώφρονα και λελογισμένη οικονομική πολιτική, ανάλογα με τις αντοχές μας και βεβαίως ό,τι υπεραπόδοση δημιουργείται, ό,τι αποδίδει η οικονομία μας σε πόρους, να μετασχηματίζεται αμέσως σε κοινωνικό κεκτημένο για τους πολίτες. Και δεύτερον να φροντίσουμε, τηρώντας τη δημοσιονομική αυτή ισορροπία, να μην ξανά ζήσουμε περιπέτειες σαν κι αυτές που πλήγωσαν όλους και κυρίως τους πιο αδύναμους τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε δίπλα στον πολίτη, στα όρια της οικονομίας. Και με πολλή δουλειά μέχρι το τέλος της τετραετίας θα έχουμε υλοποιήσει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, ένα συνεκτικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να ν’ αναπτύσσεται, να βρίσκει δουλειά ο κόσμος, να μειώνονται οι ανισότητες.

Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πάρα πολλές φορές. Η κυβέρνηση δεν πολιτεύεται ευκαιριακά, ούτε πολιτεύεται με βάση τις συγκυρίες. Λαμβάνει υπόψη της, προφανώς, όλα αυτά που συμβαίνουν. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πάντοτε κρατούσαμε και οφείλουμε να κρατούμε εφεδρείες για να ενισχύουμε την κοινωνία. Γι’ αυτό και είμαστε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος είναι που έχει φέρει αυτά τ’ αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην ανεργία, στις επενδύσεις, στο μετασχηματισμό σε μια σειρά από πτυχές της λειτουργίας του Δημοσίου και του Κράτους, την ενίσχυση του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού μας αποτυπώματος. Σ’ αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε και θα πορευτούμε μέχρι τις εκλογές.

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, όπως δεν υπάρχει και κανένα ζήτημα αλλαγής του χρονικού ορίζοντα των εκλογών, που είναι για το τέλος της τετραετίας», ξεκαθάρισε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...