Αν η πραγματικότητα είναι εμπόδιο στη φαντασία, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα! Ο Παρμενίδης για παράδειγμα, αρνείται ότι στον κόσμο αυτό επικρατεί αλλαγή και κίνηση. Οι αισθήσεις, ισχυρίζεται, μας απατούν και μας δίνουν ψεύτικες πληροφορίες, αφού μας παρουσιάζουν την εικόνα ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου χώρου· Ο φυσικός κόσμος είναι ο κόσμος των φαινομένων, του ψεύδους, ενώ η αλήθεια αποκαλύπτεται μόνο με τη σκέψη και ταυτίζεται με αυτήν. Είναι φανερό ότι ο προσωκρατικός φιλόσοφος είναι προάγγελος του δυϊσμού του Πλάτωνα!
Ο υπουργός Στρατούλης κινείται σχεδόν ταυτόσημα με τον Παρμενίδη. Άρα και με τον Πλάτωνα. Δεν είναι υπέροχο; Ο Στρατούλης είναι πλατωνικός! Και για του λόγου το αληθές, θυμίζω τη δήλωσή του για τη δημιουργία «Ταμείου Εθνικού Πλούτου». Προκειμένου βέβαια, να αντιμετωπίσει η χώρα τη δυσχερή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται, τώρα, αλλά και από καταβολής ύπαρξής της.
Δεν είναι καταπληκτικό να παγιώνεις τις «έννοιες» (έτσι τις έλεγε ο Παρμενίδης) στο μυαλό σου και να συνειδητοποιείς την αλήθεια που οι άλλη ψάχνουν, χωρίς αποτέλεσμα, στην «αντιπαραγωγική» τους πραγματικότητα;
Εδώ βέβαια, υποψιάζομαι, πως ο γεμάτος αυτοπεποίθηση υπουργός (διαθέτει ο άτιμος έναν ειρμό ασυγκράτητο…) έχει υπόψη του, τους Νορβηγούς (Government Pension Fund Global). Το ταμείο που ίδρυσαν με στόχο την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών για τους ασφαλιστικούς τους οργανισμούς και το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 767 δισ. ευρώ. Θεωρείται το μεγαλύτερο του είδους του στον πλανήτη.
Σου λέει, να η λύση. Φτιάχνουμε έναν κουμπαρά και τον γεμίζουμε με λεφτά. Αυτός φουσκώνει, φουσκώνει και όποτε θέλουμε τον σπάμε και πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις (του δημοσίου, ασφαλώς. Γι' αυτό το «σύμπαν» μιλάμε…). Άρα, οποιαδήποτε κινδυνολογία αναπαράγει η διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα του ρευστού κεφαλαιοκρατικού χώρου δεν πρέπει να μας απασχολεί. Γιατί απλά, είναι ο αισθητός κόσμος που μας ξεγελά!
Κι αν οι αφελείς Νορβηγοί, παραδομένοι στην «πλάνη» των πετρελαίων τους, στήριξαν το ταμείο τους στην παραγωγικότητα και στις επενδύσεις, εμείς θα το ξεκινήσουμε με αέρα επανάστασης και αξιοπρέπειας. Πρώτα θα το ιδρύσουμε και μετά θα περιμένουμε 30 χρόνια να βγάλουμε τα πετρέλαια. Εν τω μεταξύ, θα το ενισχύουμε με ήδη υπάρχουσες πηγές χρηματοδότησης, όπως επιδοτήσεις αγροτικών προϊόντων, εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, εικονικά ενοίκια εγκαταλελειμμένων ακινήτων του δημοσίου και κεφάλαια από περισσεύματα δανείων που θα μας δίνουν οι δανειστές μας.
Είναι σαφές ότι ο κύκλος του επιστητού δεν αποτελεί πλαίσιο για την αντιμετώπιση του οικονομικού αδιεξόδου. Είναι φανερό άλλωστε ότι και ο έτερος «καλλιτέχνης» Γιάνης συμμερίζεται πλήρως τον δυϊσμό του Παρμενίδη, οικτίροντας την αδυναμία των Ευρωπαίων να κατανοήσουν τις προθέσεις του.
Περιμένουμε με αγωνία, εκτός των άλλων φιλόδοξων οικονομικών πλάνων της κυβέρνησης, το Ταμείο Εθνικού Πλούτου, ώστε να λυθεί, μια και καλή, το ασφαλιστικό μας ζήτημα. Αναμένεται μάλιστα, ο υπουργός Στρατούλης να το παρουσιάσει ως τεκμηριωμένη και επικαιροποιημένη πρόταση στο επόμενο Eurogroup, αντικαθιστώντας ίσως στην εκπροσώπηση και τον ΥΠΟΙΚ Βαρουφάκη. Και με τη σιγουριά που τον διακρίνει (την απέκτησε από την πολύχρονη εμπειρία στον κόσμο της «συνδικαλιστικής» αγοράς…) στοιχηματίζω πως θα τους πείσει να ρίξουν πρώτοι μέσα στον κουμπαρά του, τα «τοκογλυφικά» τους ευρώ. Έτσι, για να του κάνουν σεφτέ. Μη σου πω ότι θα ζηλέψουν και θα ασφαλίσουν και τις δικές τους συντάξεις. Με τέτοια «πλατωνική» παραγωγικότητα που διαθέτει η χώρα, μόνο ανόητοι, δεν θα επένδυαν τα λεφτά τους…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News