373
|

Τι λένε οι Γερμανοί για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Νίκος Σωκιανός Νίκος Σωκιανός 7 Ιανουαρίου 2015, 00:04

Τι λένε οι Γερμανοί για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Νίκος Σωκιανός Νίκος Σωκιανός 7 Ιανουαρίου 2015, 00:04

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της μια δημοσκόπηση, η οποία βεβαίως δεν είναι αντιπροσωπευτική, αλλά ενδεικτική. Ρωτάει, λοιπόν, η εφημερίδα: «Πρέπει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ;».

Απαντούν, σε σύνολο 2.817:

55% Ναι, καλύτερα να τελειώνουμε, έστω και επώδυνα
27% Ναι, δεν επιτρέπεται να μας εκβιάζει η Ελλάδα
 6% Όχι, η Ελλαδα είναι στον σωστό δρόμο
12% Όχι, το ευρώ (η ευρωζώνη) έχει και υποχρεώσεις αλληλεγγύης

Η ανωτέρω εφημερίδα θεωρείται μια από τις πιο έγκυρες στη Γερμανία, σίγουρα στο συντηρητικό τόξο του κοινού, αυτοί που τη διαβάζουν έχουν βιωτικό επίπεδο πάνω από τον μέσο όρο και είναι καλύτερα πληροφορημένοι. Αυτά ισχύουν για την έντυπη έκδοση.

Αθροίζοντας αυτα τα νούμερα βλέπουμε μια συντριπτική πλειοψηφία να θέλει την αποχώρησή μας. Δεδομένου ότι έχουν κυκλοφορήσει και αριθμοί, τι θα χασει η Γερμανία αν φύγουμε από την ευρωζώνη (γύρω στα 70 δισ. ακούστηκε), γίνεται καλύτερα κατανοητό, στην πρώτη ερώτηση, τι σημαίνει αυτό το «επώδυνα».

Το ότι μόνο 6% βλέπει την Ελλάδα σε καλό δρόμο, μιλάει κι αυτό από μόνο του. Και επιβαρύνει τους μνημονιακούς χειρισμούς και τις σχετικές αισιόδοξες διαπιστώσεις που είχαν κυκλοφορήσει από τη γερμανική κυβέρνηση πριν τις Ευρωεκλογές. Με το σκεπτικό, είδατε, φέραμε και την Ελλάδα σε καλό δρόμο (μια συχνή διατύπωση της κ. Μέρκελ).

Σαφώς, η μεγαλύτερη μερίδα, σύμφωνα με αυτήν τη μικρή δημοσκόπηση δεν δίνει τα εύσημα στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλά ούτε στη γερμανική κυβέρνηση.

Η αλληλεγγύη «αγγίζει» μόλις κάτι παραπάνω από έναν στους δέκα!

ΥΓ: Έχω παρακολουθήσει στο παρελθόν προσεκτικά όλες τις σχετικές ομιλίες και διατυπώσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο για θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Το μόνο κόμμα που παρουσίασε αναλυτικά θέσεις, αντιθέσεις, προοπτικές, αριθμούς και αδιέξοδα του μνημονιακού προγράμματος είναι το Die Linke, η Αριστερά, με τον Gregor Gysi και τη Sarah Wagenknecht. Το αδελφό κόμμα δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τα στοιχεία, έχουν αρκετούς τοποτηρητές εξάλλου στην Ελλάδα, αλλα εν γνώσει της παρουσίαζε ένα μέρος του συνόλου. Πολιτικάντικες τακτικές, όπως τις ξέρουμε και εμείς, δυστυχώς… Με το σκεπτικό, να κερδίσουμε χρόνο, να αγοράσουμε χρόνο, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ. Αυτή η επίσημη (παρα)πληροφόρηση έχει περάσει δια των ΜΜΕ στο γερμανικό κοινό. Να όμως, που κάποτε τελειώνει ο χρόνος, αλλάζει ο καιρός. Και μάλιστα ανεξάρτητα από την όποια κυβέρνηση αναλάβει προσεχώς στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News