Τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος -που όπως τόνισε καλύπτουν το 90% των αυξήσεων- ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.
Οπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι 238 ανά μεγαβατώρα και απορροφά το 90% της αύξησης.
Από 501 έως 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ αν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για κατανάλωση πάνω από 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι στα 50 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Η επιδότηση για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ανέρχεται στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα και έτσι απορροφάται έως 100% η αύξηση.
Αντίστοιχα για τα επαγγελματικά τιμολόγια ισχύουν τα εξής:
Εως 35 KVa και 2000 κιλοβατώρες κατανάλωση, επιδότηση 200 ευρώ η μεγαβατώρα
Εως 35 KVa και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες -και για τα υπόλοιπα τιμολόγια, 50 ευρώ η μεγαβατώρα
Στο φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δώσει επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδημάτων και παρόχων.
Το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων είναι 430 εκατ., από τα οποία 270 εκατ. είναι οι επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά. Το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων, τόνισε ο κ. Σκρέκας, χρηματοδοτείται από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ρεύματος που εφήρμοσε η κυβέρνηση από τον Ιούλιο και έχει αποδώσει ως τώρα πάνω από 2,3 δισ. ευρώ.
Ο μηχανισμός , πρόσθεσε, έχει υιοθετηθεί από την Ευρώπη για να εφαρμοστεί και στα άλλα κράτη – μέλη. Επιπλέον δύο από τις προτάσεις της κυβέρνησης για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έχουν την στήριξη της πλειοψηφία των κρατών – μελών.
Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τη θέσπιση νέου μηχανισμού ανάκτησης κερδών από την προμήθεια. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών» ήταν το μήνυμα του κ. Σκρέκα, ο οποίος επανέλαβε εξάλλου τη σύσταση για αποφυγή χρήσης ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 5 %.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News