506
Στιγμιότυπο από παλαιότερη σύσκεψη στις Βρυξέλλες. Από αριστερά, Παντοάν (υπ. Οικ. Ιταλίας), Σαπέν (υπ. Οικ. Γαλλίας), Ντάισελμπλουμ (επικεφαλής Eurogroup), Ντομπρόφσκις (αντ. Κομισιόν) | Aris Oikonomou / SOOC

Προβλέπουν υποχώρηση της Αθήνας τα ξένα ΜΜΕ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2016, 08:37
Στιγμιότυπο από παλαιότερη σύσκεψη στις Βρυξέλλες. Από αριστερά, Παντοάν (υπ. Οικ. Ιταλίας), Σαπέν (υπ. Οικ. Γαλλίας), Ντάισελμπλουμ (επικεφαλής Eurogroup), Ντομπρόφσκις (αντ. Κομισιόν)
|Aris Oikonomou / SOOC

Προβλέπουν υποχώρηση της Αθήνας τα ξένα ΜΜΕ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2016, 08:37

Μπορεί το Eurogroup να είναι προγραμματισμένο εδώ και μέρες να διεξαχθεί τη Δευτέρα, ωστόσο η τύχη του και η έκβαση που θα  έχουν οι συζητήσεις δεν είναι και ότι πιο… ασφαλές να προβλέψει κανείς.

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, ζητούμενο στην προσεχή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι να γίνει ένα ακόμη βήμα προς τη συμφωνία Ελλάδας και θεσμών με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στο τραπέζι του Eurogroup θα μπει, σύμφωνα με την ατζέντα που ανακοινώθηκε, και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το ζήτημα αυτό διχάζει τη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για κίνδυνο αποτυχίας του Eurogroup.

Τα αντίπαλα στρατόπεδα

Αιτία της διάστασης απόψεων ανάμεσα στον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, και στον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι σύμφωνα με το Spiegel το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και -συγκεκριμένα- αν θα πρέπει να δρομολογηθεί αυτή στο επικείμενο Eurogroup ή όχι.

Στο πλευρό της Γερμανίας στο συγκεκριμένο ζήτημα το Spiegel «βλέπει» τη Φινλανδία και την Αυστρία, ενώ τη γαλλική θέση στηρίζει, εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία

Ο Σαπέν φαίνεται να υποστηρίζει την αναγκαιότητα μιας άμεσης απόφασης επειδή πιστεύει ότι δίχως αυτήν η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να περάσει από τη βουλή τις περικοπές που απαιτεί η τρόικα των δανειστών. Αντίθετα, ο Σόιμπλε απορρίπτει κάτι τέτοιο. Προηγουμένως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η οποία καθυστερεί από τον Οκτώβριο του 2015. Εκτός αυτού, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, που προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018. Στο πλευρό της Γερμανίας στο συγκεκριμένο ζήτημα το Spiegel «βλέπει» τη Φινλανδία και την Αυστρία, ενώ τη γαλλική θέση στηρίζει, εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία.

Οι διαρροές του νέου… Μνημονίου

Ενα προσχέδιο νέου μνημονίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές για το 2018 διέρρευσε το Σάββατο από τους θεσμούς.

Πρόκειται για πράγματα που έχουν -εν μέρει- ακουστεί ξανά, ωστόσο ο χρόνος που έρχονται στην επιφάνεια είναι ενδεικτικός του κλίματος το οποίο επικρατεί

Το προσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να το υπογράψει, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το προσχέδιο προβλέπει εντός του Ιουνίου την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή πρακτικών που θα προσαρμόσουν τη φορολογία με βάση την οικονομική κατάσταση των πολιτών, καθώς και την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, με τη διαγραφή προστίμων και υπέρογκων προσαυξήσεων.

Ουσιαστικά, πρόκειται για πράγματα που έχουν -εν μέρει- ακουστεί ξανά, ωστόσο ο χρόνος που έρχονται στην επιφάνεια είναι ενδεικτικός του κλίματος το οποίο επικρατεί.

Η παρέμβαση Γιούνκερ 

«Η Ελλάδα έχει ουσιαστικά πετύχει τους στόχους των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές της, για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πιθανής ελάφρυνσης χρέους», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Είμαστε τώρα στην εποχή της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και οι στόχοι έχουν ουσιαστικά επιτευχθεί», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξή του που θα δημοσιεύσουν σήμερα οι εφημερίδες της Funke Mediengruppe, στη Γερμανία.

Διαβάστε εδώ την ελληνική άποψη, όπως την εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...