815
|

Πουλάμε νησιά;

Avatar Νίκος Κακαρίκας 27 Φεβρουαρίου 2013, 00:30

Πουλάμε νησιά;

Avatar Νίκος Κακαρίκας 27 Φεβρουαρίου 2013, 00:30

Η Ελλάδα πέρα από τα Τέρατα
Γιατί η πραγματικότητα δεν είναι πάντα αυτή που νομίζουμε.
Υποδείξτε τα θέματα που θέλετε να ερευνήσουμε στο [email protected]

Το τέρας
Προς πώληση, δεκάδες ελληνικά νησιά. Κατατέθηκε στη Βουλή σχετική τροπολογία που, επί της ουσίας, επιτρέπει την πώληση ελληνικών νησιών, αρκεί να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των υπουργών Εθνικής Αμύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Το ρεπορτάζ
Πέρα από τα νησιά, η απόκτηση οποιασδήποτε ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από αλλοδαπούς, απλούς πολίτες αλλά και επιχειρηματίες, αποτελεί μια τιτάνια και – τις περισσότερες φορές – αποτυχημένη προσπάθεια. Οι φορείς που εμπλέκονται καθιστούν την όλη διαδικασία ιδιαίτερα επώδυνη και χρονοβόρα. Αν περάσεις τον πρώτο γύρο των αδειών, εκθέσεων και πιστοποιητικών, στη συνέχεια σε περιμένει και δεύτερος γύρος καφκικής γραφειοκρατίας.

Συγκεκριμένα, πέρα από το υπ. Άμυνας και το υπ. Προστασίας του Πολίτη, αναλόγως της εκμετάλλευσης που θέλει να κάνει ο υποψήφιος αγοραστής, απαιτούνται άδειες και εκθέσεις από :

  1. Υπ. Γεωργίας
  2. Υπ. Ανάπτυξης
  3. Δασαρχείο
  4. Υπ. Πολιτισμού
  5. Αρχαιολογική Υπηρεσία
  6. Τοπική Αυτοδιοίκηση
  7. Λιμενικό Σώμα

«Πολλοί πελάτες μου είχαν ενδιαφερθεί για την αγορά ενός ελληνικού νησιού–βραχονησίδας. Μετά την 7η και 8η άδεια, έχασαν κάθε όρεξη να συνεχίσουν τη διαδικασία», δηλώνει στο Protagon ο ιδιοκτήτης της Vladi Private Islands, κ. Farhad Vladi, «όταν, μάλιστα, στην πορεία προέκυπταν κι άλλα νομικά ή γραφειοκρατικά κωλύματα. Έχω μιλήσει και με άλλα κτηματομεσιτικά, μεγάλα γραφεία, με ενδιαφερόμενους πελάτες και δικηγόρους και – απ’ όσο ξέρω – κανένας αλλοδαπός δεν έχει καταφέρει να αγοράσει ένα ελληνικό νησί ή βραχονησίδα». Υπάρχει όμως κι ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Vladi. «Δεν είναι μόνο η γραφειοκρατία στην Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές των ελληνικών νησιών προς πώληση είναι εξωφρενικές, μέχρι και δεκαπλάσιες σε σχέση με άλλα νησιά προς πώληση, σε όλο τον πλανήτη. Χωρίς λόγο, οι περισσότεροι Έλληνες ιδιοκτήτες νομίζουν πως είναι απόγονοι του Ωνάση και πως το νησί τους συγκρίνεται ή είναι εφάμιλλο με αυτό του Σκορπιού, κάτι που δεν ισχύει, βέβαια».

Αν, παρ’ ελπίδα, κάποιος αλλοδαπός καταφέρει και συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και άδειες, στη συνέχεια θα πρέπει να εμπλακεί στα παρακάτω  :

  1. Έλεγχος νομιμότητας των τίτλων ιδιοκτησίας του ακινήτου. Ο έλεγχος γίνεται από δικηγόρο στο Υποθηκοφυλάκειο ή Κτηματολογικό Γραφείο
  2. Τεχνικός έλεγχος ακινήτου. Όταν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο είναι οικόπεδο ή βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη μηχανικού, που θα ελέγξει κατά πόσο το ακίνητο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, πληροί τους όρους δόμησης, οφείλει εισφορά σε γη και σε χρήμα κ.λπ.
  3. Απόκτηση ΑΦΜ από τον αλλοδαπό αγοραστή. Για τη σύνταξη του συμβολαίου της αγοραπωλησίας ακινήτου απαιτείται και ο πωλητής και ο αγοραστής να έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ) στην Ελλάδα. Οι αλλοδαποί, που είναι κάτοικοι εξωτερικού, λαμβάνουν Α.Φ.Μ από την αρμόδια Δ.Ο.Υ Κατοίκων Εξωτερικού
  4. Υποβολή Δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου και καταβολή του φόρου
  5. Κατά την υπογραφή του συμβολαίου ο αλλοδαπός αγοραστής θα πρέπει να προσκομίσει Δελτίο Αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατήριο και απόδειξη καταβολής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου (ΦΜΑ)

Η οδύσσεια δεν τελειώνει με το πέσιμο των υπογραφών. Ο αλλοδαπός θα πρέπει να αποκτήσει και τα απαραίτητα χαρτιά για την είσοδό του στη χώρα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στην προξενική αρχή της χώρας κατοικίας του. Με την αίτηση αυτή θα του χορηγηθεί θεώρηση εισόδου στην Ελλάδα για ταξιδιωτικούς σκοπούς (VISA), η οποία θα είναι περιορισμένης διάρκειας, χορηγούμενη πάντοτε υπό τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις του συγκεκριμένου νόμου.

Βοσκοί με νησιά
της Χριστίνας Ταχιάου

Στους κόλπους της Χαλκιδικής υπάρχουν περίπου 20 νησάκια κι αρκετές βραχονησίδες, όπου κάποιοι τυχεροί διαθέτουν ιδιοκτησίες. Ωστόσο, οι περισσότερες εκτάσεις είναι δασικές ή υπάρχουν αρχαιολογικά ζητήματα, με αποτέλεσμα η πώλησή τους να μην εύκολη. Όσο για τους ιδιοκτήτες τους, δεν είναι απαραιτήτως Κροίσοι, αλλά συνήθως βοσκοί και ψαράδες της περιοχής!

Κάποια από τα νησάκια έχουν πάρει το όνομά τους από τον ιδιοκτήτη που το χρησιμοποιούσε ως βοσκότοπο ή ως το μέρος που έφτιαξε την καλύβα του. Έτσι, υπάρχει – για παράδειγμα – το «νησί του Στεργιούδα». Ο Άγιος Ισίδωρος, μια μικρούλα έκταση, που περιβάλλεται από εκπληκτικά τιρκουάζ νερά, είναι νησί «Τσεκουρέικο». Παραπέρα, υπάρχουν νησάκια «Κυριαζέικα». Και τα δυο τοπωνύμια είναι βγαλμένα από τις οικογένειες Τσεκούρα και Κυριαζή, αγροτών από τον Άγιο Νικόλαο, που έμεναν στις καλύβες που είχαν χτίσει όταν μάζευαν ελιές.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα νησάκια πολλές φορές αμφισβητείται, καθώς μεγάλο μέρος ιδιοκτησιών προέρχεται από χρησικτησίες και παλιά προσύμφωνα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και κάποιες πολύχρονες δικαστικές διαμάχες.

Στις αρχές των ‘70’ς, ευκατάστατοι Θεσσαλονικείς ενδιαφέρθηκαν για να αγοράσουν έκταση στο μεγαλύτερο από τα νησιά, τον Διάπορο, όπου υπάρχουν οι βίλες του Βουληνού, του Γλεούδη, του «Αμερικάνου», του Μπουτάρη κ.λπ. Οι ανάγκες σε ρεύμα και νερό καλύπτονται με γεννήτριες και γεωτρήσεις, ενώ η επικοινωνία με τη στεριά γίνεται με βάρκα. Λέγεται ότι, πρόσφατα, μια από τις βίλες άλλαξε χέρια.
Ευκατάστατοι Ρώσοι έχουν αρχίσει, τα τελευταία χρόνια, να αγοράζουν εξοχικά στη χερσόνησο και κάποιοι έδειξαν αρχικά ενδιαφέρον για να αποκτήσουν νησάκια. Ωστόσο, καμιά αγοραπωλησία δεν προχώρησε και, όπως λέγεται στην περιοχή, «ακούσαμε τόσα για ρώσικες επενδύσεις και, τελικά, το μόνο που είδαμε είναι ο Σαββίδης στον ΠΑΟΚ…».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News