462
|

Οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI

Οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI

Πολλοί θεωρούν πως οι ζημιές από το PSI αποδεκάτισαν τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, γονάτισαν την ευρωστία τους και θα έπρεπε ή να είχαν εξαιρεθεί από το PSI ή να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν. Κυκλοφορεί μάλιστα και αστικός μύθος, πως οι συντάξεις μειώθηκαν λόγω του PSI.

Όμως, από τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού προκύπτει ότι Ασφαλιστικά Ταμεία και Κράτος έχουν σχεδόν κοινή τσέπη: το κράτος έδωσε στα Ταμεία ως επιχορήγηση 38 δισ. την τριετία 2012-14 και 64 δισ. την πενταετία 2010-2014.

Είναι τόσο κοινή η τσέπη ώστε και θεσμικά και οικονομικά υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση. Για παράδειγμα όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για τη χώρα μας όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ύψος του χρέους, έχουν τεθεί στο επίπεδο της Γενικής Κυβέρνησης. Η οποία Γενική Κυβέρνηση περιλαμβάνει τρία υποσύνολα, την Κεντρική Διοίκηση, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Οι ζημιές που κατέγραψαν τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω του PSI είναι 13,4 δισ., σύμφωνα με απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος (εδώ) σε σχετική ερώτηση του Αλέξη Μητρόπουλου.

Όπως προκύπτει, όμως, από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού και αποτυπώνεται στον πίνακα, το κράτος, η Κεντρική Διοίκηση, επιχορηγούσε τα Ασφαλιστικά Ταμεία με ποσά μεγαλύτερα από 10 δισ. ετησίως καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης (2010,2011-2012,2013-2014).

Δηλαδή, ενώ το κράτος έδωσε στα Ταμεία ως επιχορήγηση 38 δισ. την τριετία 2012-14 και 64 δισ. την πενταετία 2010-2014, εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα των Ταμείων είναι τα 13,4 δισ. που τους ζημίωσε από το PSI! Στην πραγματικότητα και κατά μία έννοια το κράτος αποζημίωσε τα Ταμεία, απλά δεν το λέμε. Διότι φυσικά θα μπορούσαμε να σπάσουμε την επιχορήγηση 2012-14 του κράτους προς τα Ταμεία σε δύο μέρη. Να πούμε δηλαδή ότι την τριετία 2012-2014 το κράτος κατέβαλε στα ασφαλιστικά ταμεία ως επιχορήγηση 25 δισ. αντί για 38 που φαίνονται στους σχετικούς προϋπολογισμούς και τους χορήγησε κι άλλα 13 δισ. ως αποζημίωση για τις ζημιές από το PSI.

Ο λόγος που δεν εμφανίζονται έτσι τα κονδύλια, είναι γιατί αν το κράτος επέστρεφε στα Ταμεία με ευθύ τρόπο τις ζημιές από το PSI, θα δημιουργούσε προηγούμενο για να εγείρουν αξιώσεις και τα ξένα Ταμεία που κουρεύτηκαν από το PSI. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δεν εξαιρέθηκαν τα Ταμεία εξαρχής.

Μύθος, λοιπόν, ότι το κούρεμα λόγω PSI είναι ο λόγος που γονάτισαν τα Ταμεία και αναγκάστηκαν να μειώσουν τις συντάξεις. Μύθος, που κυριάρχησε στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους και τα Μνημόνια και τον επικαλείται ακόμη κι ο Πρωθυπουργός.

Μύθος, που εξυπηρετεί έναν άλλο, ευρύτερο μύθο πως τάχα το PSI ήταν μια καταστροφική ρύθμιση για τη χώρα μας. Για αυτόν τον ευρύτερο μύθο, καθώς και για τις ευεργετικές επιδράσεις του PSI στη δομή του χρέους της χώρας μας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...