490
|

Ναι στον τζόγο;

Ναι στον τζόγο;

«Δεν το ψηφίζω», απείλησε η Βάσω Παπανδρέου τον Υπουργό Οικονομικών. Ήταν Πέμπτη, και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίαζε στους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το νομοσχέδιο «περί ρύθμισης της αγοράς παιγνίων». Η έκρηξη της grande dame του παλαιού ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν βέβαια «ελεγχόμενη». Δεν αφορούσε, λένε, στην ουσία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αλλά στο «ροκάνισμα» Παπακωνσταντίνου. Ήταν μία ακόμη προειδοποιητική κανονιά, μπας και σταματήσει  επιτέλους ο πρωθυπουργός να αγνοεί την εσωκομματική αντιπολίτευση. Αυτή είναι η παραπολιτική διάσταση του πράγματος. Είναι όμως η εσωκομματική σύγκρουση και ιδεολογική; «Αν είναι έτσι, να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά και την πορνεία για να έχει έσοδα το κράτος», φέρεται να είπε ή άλλοτε πανίσχυρη υπουργός.

Η Βάσω μόνο που δεν θυμήθηκε και τα χασισόδεντρα στα μπαλκόνια, μία εμπνευσμένη πρόταση του Παπανδρέου, που η σοβαροφάνεια της εξουσίας δυστυχώς έχει ως τώρα καταδικάσει. Αν ήθελαν οι κρατιστές του παλαιού ΠΑ.ΣΟ.Κ. να διαφοροποιηθούν από τους αριστερούς φιλελεύθερους του Γιώργου, δεν θα μπορούσαν να βρουν πιο πιασάρικο πεδίο. Φρουτάκια, ναρκωτικά και πόρνες. Σκάνδαλο! Προσπαθεί ο Παπανδρέου να διαφθείρει τους νέους;

Τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Ο Έλληνας εδώ  και πολλά χρόνια τζογάρει. Δεν είναι ηθικό ή ανήθικο. Είναι απλά μία πραγματικότητα. Χάρη στην ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας μάλιστα (ίντερνετ), τα τελευταία δέκα χρόνια εταιρείες όπως οι Vistabet, sportingbet, betoto, betfair και πολλές άλλες έχουν κάνει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο στοίχημα σχεδόν αδύνατον να εφαρμοστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ο τζίρος του «παράνομου» διαδικτυακού στοιχήματος φτάνει τα 4 δις ευρώ ετησίως. Αφού λοιπόν δεν μπορεί να προστατέψει άλλο πρακτικά το μονοπώλιο στον τζόγο, πολύ καλά κάνει η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να ρυθμίσει το τοπίο, προκηρύσσοντας 15-20 άδειες internet betting, ώστε και να εισπράττει έσοδα (ελπίζει 700 εκατομμύρια μόνο στο 2011), και να θέσει όρους (βάζοντας όρια ηλικίας στο ποιος μπορεί να στοιχηματίσει κλπ).

Ηθικολογούν φτηνά λοιπόν οι κρατιστές του παλαιού ΠΑ.ΣΟ.Κ., ή μάλλον ακριβά αν υπολογίσεις τα δισεκατομμύρια δημόσιων εσόδων που χάνονται. Το κράτος-πατερούλης που επικαλούνται, που τάχα θα προστατέψει τον Έλληνα από τον κακό του εαυτό, είναι μία φαντασίωση, μία ονείρωξη και της λαϊκής δεξιάς. Μου θυμίζει την ιστορία με τον Βασίλη Νειάδα, διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ το 2005. Όπως και οι προκάτοχοι του επί ΠΑ.ΣΟ.Κ, ο διορισμένος από τον Κώστα Καραμανλή κύριος Νειάδας, με δημόσιες δηλώσεις του διαβεβαίωνε πώς θα διαφύλαττε το δημόσιο συμφέρον και θα εξόντωνε το παράνομο στοίχημα, στέλνοντας τους υπεύθυνους στη φυλακή. Ξεσπάθωνε, πως μόνο το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ μπορεί να προστατεύσει τον Έλληνα από τον εθισμό του στον τζόγο. 6 χρόνια μετά, ο κύριος Νειάδας πίστευε τόσο πολύ αυτά που έλεγε τότε που είναι σήμερα αντιπρόεδρος της Centric, μίας από αυτές τις εταιρείες…

ΥΓ. Πέρα από τους τριγμούς που προκάλεσε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., το ενδιαφέρον του νομοσχεδίου δεν είναι κατά τη γνώμη μου η νομιμοποίηση των εσόδων από τον τζόγο. Είναι πως επειδή το «παράνομο» στοίχημα είναι βασικός αιμοδότης του ιντερνετικού Τύπου, αν αυτό νομιμοποιηθεί, πολλά στον Τύπο θα αλλάξουν. Αλλά για τους άγνωστους «Λαμπράκηδες του ίντερνετ», θα τα πούμε σε επόμενο σημείωμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News