1781
Από τη συνέντευξη τύπου της υπουργού Εργασίας για την εξειδίκευση των ανακοινώσεων που έκανε ο Πρωθυπουργός για την αύξηση του κατώτατου μισθού | Menelaos Myrillas / SOOC

Μιχαηλίδου: Υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2024, 18:45
Από τη συνέντευξη τύπου της υπουργού Εργασίας για την εξειδίκευση των ανακοινώσεων που έκανε ο Πρωθυπουργός για την αύξηση του κατώτατου μισθού
|Menelaos Myrillas / SOOC

Μιχαηλίδου: Υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2024, 18:45

«Σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ και του κατώτατου ημερομισθίου στα 37,07 ευρώ. Πρόκειται για μία γενναία αύξηση κατά 50 ευρώ μηνιαίως, με την οποία η κυβέρνηση εκπληρώνει τη δέσμευσή της για καλύτερους μισθούς για τους συμπολίτες μας», τόνισε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση των κυβερνητικών αποφάσεων.

Η κυρία Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι με τη νέα γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό, την τέταρτη διαδοχική από το 2019, που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2024, έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα των εργαζομένων. Στο μεταξύ, όπως πρόσθεσε, η αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων από το 2019 μέχρι σήμερα αποτυπώνεται και στη μείωση του ποσοστού των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. «Το 2019, το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό ήταν στο 27%. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 22%. Πρόκειται για μία σημαντική βελτίωση, που είναι πολλαπλάσια, αν αναλογιστούμε ότι το διάστημα αυτό έχουν προστεθεί στο εργατικό δυναμικό της χώρας 400.000 περισσότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με το 2019», υποστήριξε.

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό αποτελεί προϊόν της διαβούλευσης που προηγήθηκε με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες των νοικοκυριών, τις αντοχές των επιχειρήσεων και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και υπερκαλύπτει τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, από το 2019, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί σωρευτικά κατά 27,7%, την ώρα που η αύξηση του πληθωρισμού την ίδια περίοδο ήταν 16,6%.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για τον καθορισμό του ύψους της αύξησης του νέου κατώτατου μισθού, ελήφθησαν υπόψη οι εξής παράγοντες: η μείωση της ανεργίας στο 10,4% τον Ιανουάριο του 2024, η υποχώρηση του πληθωρισμού, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και, φυσικά, οι θετικές προοπτικές ανάπτυξης της και την φετινή χρονιά.

«Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται, γιατί το επιτρέπει η οικονομία μας και γιατί πρέπει ο παραγόμενος εθνικός μας πλούτος να διανέμεται με όρους δικαιοσύνης», συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της η κυρία Μιχαηλίδου και υπογράμμισε: «Με προσεκτικά βήματα και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, υλοποιούμε την προεκλογική δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, μέχρι το τέλος της τετραετίας. Με την τέταρτη διαδοχική αύξηση από το 2019 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%. Εχουν προστεθεί, δηλαδή, ετησίως τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα των εργαζομένων».

Τόνισε, παράλληλα, ότι «ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση των ετήσιων αποδοχών για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία, ιδίως μετά και το “ξεπάγωμα”, ύστερα από 12 χρόνια, των τριετιών. Αυτό σημαίνει υψηλότερες αποδοχές έως και 30% για χιλιάδες εργαζόμενους».

Ειδική αναφορά έκανε η υπουργός Εργασίας και στα οφέλη που θα έχουν όσοι λαμβάνουν επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, η ειδική παροχή μητρότητας, το ειδικό εφάπαξ βοήθημα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. «Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις 13 συνολικά κατηγορίες επιδομάτων, παροχών και επιδοτούμενων προγραμμάτων, που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Πρώτα και κύρια αυξάνεται το τακτικό επίδομα ανεργίας στα 510 ευρώ από τα 400 ευρώ, που ήταν το 2019, όπως και το επίδομα μητρότητας, το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε και στις μη μισθωτές μητέρες και στις αγρότισσες, αλλά και όλα τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)», ανέφερε.

Παρουσιάζοντας αναλυτικότερα τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό, η υπουργός εστίασε στα εξής δεδομένα:

Εξέλιξη του κατώτατου μισθού: Από 650 ευρώ, που ήταν το 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, στα 713 ευρώ τον Μάιο του 2022, σε 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023 και στα 830 ευρώ από τον Απρίλιο του 2024.

Από το 2019 και μετά, ο κατώτατος μισθός, με 14 καταβολές, έχει αυξηθεί κατά 180 ευρώ, δηλαδή πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 27,7%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα στα 22 κράτη μέλη της Ε.Ε. που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό.

Ποια η αύξηση σε επίπεδο 12μήνου: Σε δωδεκάμηνη βάση, όπως υπολογίζει η Eurostat, ο κατώτατος μισθός με νέα αύξηση διαμορφώνεται στα 968,33 ευρώ και οι ετήσιες αποδοχές στα 11.620 ευρώ. Δηλαδή, η σωρευτική αύξηση από τον Ιούνιο του 2019 μεταφράζεται σε 210 ευρώ τον μήνα.

Πώς διαμορφώνεται ο καθαρός κατώτατος μισθός: Με τη νέα αύξηση κατά 6,4%, ο καθαρός κατώτατος μισθός, με 14 καταβολές, διαμορφώνεται στα 715 ευρώ από 547 ευρώ, που ήταν το 2019. Σε δωδεκάμηνη βάση, ο καθαρός κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 834 ευρώ από 638 ευρώ, που ήταν το 2019. Ετσι, το ετήσιο καθαρό όφελος για τους εργαζόμενους ανέρχεται στα 2.352 ευρώ. Πρόκειται για μία αύξηση πάνω από 30% σε σχέση με το 2019.

Πλήθος εργαζόμενων που καλύπτονται: Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι 559.274, δηλαδή 25.726 λιγότεροι σε σχέση με το 2022 και 85.726 λιγότερο έναντι του 2021. Αρα, περισσότεροι συμπολίτες μας τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν μισθό υψηλότερο από τον κατώτατο.

Πόσο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία: Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση των ετήσιων αποδοχών για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία. Με μία τριετία, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 913 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.065 ευρώ σε 12μηνη. Με δύο τριετίες, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 996 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.162 ευρώ σε 12μηνη. Με τρεις τριετίες, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 1.079 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.259 ευρώ σε 12μηνη.

Πόσα επιδόματα και πόσο επηρεάζονται: Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό συμπαρασύρει προς τα πάνω και 13 κατηγορίες επιδομάτων, παροχών και επιδοτούμενων προγραμμάτων, όπως την ειδική παροχή μητρότητας, που πρόσφατα επεκτάθηκε και για τις μη μισθωτές μητέρες, καταβάλλεται για εννέα μήνες και ισούται με τον κατώτατο μισθό και το ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων, που καταβάλλεται εφάπαξ, αυξάνεται όσο και κατώτατος μισθός, κατά 6,4%. Δηλαδή, με την αύξηση, ανέρχεται στα 764 ευρώ και, φυσικά, το επίδομα ανεργίας, που αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού και αφορά 502.745 δικαιούχους. Από την 1η Απριλίου 2024, το επίδομα ανεργίας αυξάνεται στα 509,71 ευρώ τον μήνα, 110 ευρώ υψηλότερο σε σχέση με το 2019.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης, και οι γενικοί γραμματείς, Αννα Στρατινάκη και Νίκος Μηλαπίδης.

Οι αντιδράσεις φορέων της αγοράς

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήταν απαραίτητη, κυρίως για την ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων εργαζομένων, των οποίων το εισόδημα επηρεάζεται περισσότερο από τον επίμονο πληθωρισμό, τόνισε σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Προσέθεσε, από την άλλη, ότι «προκειμένου η αύξηση που αποφασίστηκε να έχει αξία, είναι αναγκαίο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών. Αναγκαία είναι, επίσης, και η λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που τα τελευταία 2 έτη έχει αυξηθεί κατά 35%, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Τέτοια θα μπορούσαν να είναι η πλήρης κατάργηση τους τέλους επιτηδεύματος, η ρεαλιστική ρύθμιση των οφειλών, η μείωση των έμμεσων φόρων, ο περιορισμός των ειδικών φόρων και τελών, η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τα εισοδήματα που αποκτώνται από επιχειρηματική δραστηριότητα και βέβαια η απόσυρση της τεκμαρτής φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων, η οποία θα τις επιβαρύνει έτι περαιτέρω καθώς συνδέεται άμεσα με το ύψος του κατώτατου μισθού».

Η ΓΣΕΒΕΕ επανέλαβε, τέλος, την πάγια θέση της «ότι η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα πρέπει να επιστρέψει στους Κοινωνικούς Εταίρους. Η διοικητική διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, η οποία αντικατέστησε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και την έκταση της ΕΓΣΣΕ, εκτός ότι εμπεριέχει μια στείρα διαδικασία κοινωνικού διαλόγου, αποτελεί συστηματικά και προϊόν πολιτικής εργαλειοποίησης».

Αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας το οποίο υπογράμμισε, επίσης, ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή των φορολογικών βαρών, «ώστε να ωφεληθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επαγγελματίες».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη», με τη σειρά του, «κάθε αύξηση η οποία βελτιώνει το οικογενειακό εισόδημα, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας», καθώς «μόνον έτσι θα πραγματοποιηθεί η αναγκαία αύξηση της υποτονικής κίνησης, που έχει καταγραφεί στην αγορά το τελευταίο διάστημα».

Προσέθεσε, ωστόσο, πως «επειδή δεν γίνεται κοινωνική πολιτική στις πλάτες της επιχειρηματικότητας, αναμένουμε η απόφαση αυτή που υπερβαίνει τις προτάσεις μας, να συνδυαστεί τουλάχιστον με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πλήξουμε άμεσα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και δυστυχώς θα αναγκαστούμε, όπως συνέβη και στο παρελθόν, να πάρουμε πίσω την αύξηση με πολλαπλάσιο κόστος ή στην καλύτερη περίπτωση να καθυστερήσουμε να προχωρήσουμε όπως επιθυμούμε και το επόμενο έτος, σε μία περαιτέρω σημαντική βελτίωση των μισθών».

Τι λέει η ΓΣΕΕ

«Κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων ανακοίνωσε η κυβέρνηση», εκτίμησε από την πλευρά της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), επισημαίνοντας ότι αυτή η αύξηση σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δεν θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Η Συνομοσπονδία υπενθύμισε ότι έχει λάβει απόφαση και διοργανώνει, με δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, Γενική Απεργία στις 17 Απριλίου 2024.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ τόνισε στην ανακοίνωσή της τα εξής:

«Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στον λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού, που είναι το κατώφλι της φτώχειας, συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα, αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων. Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν συνθήκες, στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δεν θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης, μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η ΓΣΕΕ έχει λάβει απόφαση και διοργανώνει, με δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.

Κλιμάκια της Συνομοσπονδίας έχουν, μέχρι στιγμής, επισκεφτεί περίπου 30 πόλεις της Ελλάδας, επικοινωνώντας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις, με στόχο τη μαζική και ενωτική συμμετοχή στην απεργία του Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές: Δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη».

Και για το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ως «επόμενη μεγάλη μάχη» για τους εργαζόμενους χαρακτηρίζεται «η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη». Το ΠΑΜΕ σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η κυβερνητική πρωτοβουλία δεν αλλάζει τίποτα στη ζωή των περισσότερων εργαζομένων, δεδομένου ότι το 67% αυτών «ήδη αμείβονται με ονομαστικό μεικτό μισθό ίσο και πάνω από το νέο κατώτερο μισθό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...