382
|

Λαπαβίτσας: ΣΥΡΙΖΑ (Δ)εύρο έξω

Λαπαβίτσας: ΣΥΡΙΖΑ (Δ)εύρο έξω

Την ώρα που ο Δραγασάκης έκλεινε την αγωνιώδη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο για να βρεθούν λεφτά, αντιστρέφοντας μια αγαπημένη του παρομοίωση -«δεν έχουμε και πολύ μαλλί να ξάσουμε»- στον Guardian o κ. Λαπαβίτσας έριχνε μια τροχιοδεικτική βολή: Η Ελλάδα για να ξεπεράσει τη λιτότητα πρέπει να απεξαρτηθεί από το ευρώ.

Ο βουλευτής Ημαθίας και αμφισβητίας της «Θεσσαλονίκης» περιγράφει στο διαπιστωτικό κομμάτι του άρθρου του, πριν προχωρήσει στο δια ταύτα, τη «διπλή παγίδα» στην οποία, κατά την εκτίμησή του, έπεσε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα  (πληθυντικός της ανωνυμίας -δεν θέλει ούτε να γράψει Βαρουφάκης- και όχι της ευγένειας). Ως γνωστόν, παγίδα είναι κάτι που δεν βλέπεις, ούτε προβλέπεις, αλλά ούτε καν υποψιάζεσαι. Αν και το βλέπεις και το ξέρεις και πέφτεις μέσα, αυτό δεν είναι παγίδευση, είναι άλλο παίγνιον. Ας δούμε, λοιπόν, τι δεν έβλεπε ή δεν ήξερε -κατά Λαπαβίτσα- η ελληνική κυβέρνηση. Πρώτον, γράφει, «η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ για ρευστότητα, την οποία επέτεινε ο Ντράγκι. Δεύτερον, η μαζική απόσυρση καταθέσεων». Δεν έκαναν, δηλαδή, ούτε ένα τηλεφώνημα στον Στουρνάρα, να αποφύγουν τη μισή παγίδα; 
Η δεύτερη παγίδα ήταν ότι το ελληνικό κράτος έχει ανάγκη χρηματοδότησης για να πληρώσει δόσεις για χρέος και μισθούς-συντάξεις. Άκουσον, άκουσον και μισθούς και συντάξεις. Σα να λέμε φέτος, ξαφνικά, ήρθαν τα Χριστούγεννα.

Συνήθως σε μια ανάλυση το εύκολο, το βατό κομμάτι, είναι το διαπιστωτικό. Το δύσκολο είναι η πρόβλεψη, και το ακόμα δυσκολότερο η πρόταση. Προσπερνώντας την προφανή απογοήτευση από το πρώτο μέρος της ανάλυσης, διαβάζεις στη συνέχεια ότι η συμφωνία έδειξε ότι μέσα στο ευρώ προκοπή δεν κάνεις και για αυτόν τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται «αλλαγή στρατηγικής, για να προχωρήσει σε μια ολοκληρωτική ρήξη με την ευρωζώνη»… Ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει μια κατάρρευση ή μια ολοκληρωτική παράδοση, πρέπει να είναι πραγματικά ριζοσπαστικός, γράφει και εξηγείται: «Οι δημοσιονομικοί στόχοι και η εποπτεία από τους “θεσμούς” πρέπει να αποκτήσουν δευτερεύουσα θέση στους υπολογισμούς μας, αν είναι να διατηρήσουμε τη λαϊκή στήριξη». Προφανώς του διαφεύγει τι θα γίνει με τη λαϊκή υποστήριξη αν η Ελλάδα «απεξαρτηθεί» από το ευρώ.
Ο Βαρουφάκης θέλει να μας απεξαρτήσει από τις δόσεις των δανειστών και ο Λαπαβίτσας από το ίδιο το ευρώ. Είμαστε τοξικομανείς; Ρώτησα έναν πολύπειρο συνάδελφο, ανταποκριτή στο Παρίσι. «Δες την αισιόδοξη πλευρά του θέματος. Ο Τσίπρας, όταν του διαμαρτύρονται για τον Γιάνη, θα τους δείχνει τον Λαπαβίτσα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News