357
|

Καλά νέα από Ευρώπη και ΗΠΑ

Avatar protagon.import 1 Φεβρουαρίου 2015, 20:48

Καλά νέα από Ευρώπη και ΗΠΑ

Avatar protagon.import 1 Φεβρουαρίου 2015, 20:48

Το Παρίσι λέει «ναι» στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δεν συμφωνεί, όμως με τις ιδέες για «κούρεμα» επανέλαβε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Σαπέν κατά τη συνάντησή του με τον Γ. Βαρουφάκη, στο Παρίσι. Ήταν μία συνάντηση που η ελληνική πλευρά αποτιμά θετικά καθώς ο Έλληνας υπουργός δεν συνάντησε σκληρή στάση, αλλά διάθεση να συζητηθούν οι προτάσεις της Αθήνας. Ταυτοχρόνως την ίδια στιγμή σε δηλώσεις του ο Μπαράκ Ομπάμα έλεγε ότι «δεν μπορείς να ξεζουμίζεις μία χώρα στην ύφεση και να απαιτείς να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Δεν μπορείς να ξεζουμίζεις χώρες όταν βρίσκονται σε ύφεση. Πρέπει να υπάρχει στρατηγική ανάπτυξης. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός για αυτό.».

Παράλληλα, γίνεται γνωστό ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα συμφωνούσε με την κατάργηση της τρόικας, κάτι που αποδέχεται, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Βερολίνο. 

Και αυτή τη φορά ο Γ. Βαρουφάκης ήταν πιο προσεκτικός, αποφεύγοντας δηλώσεις που θα καλλιεργούσαν περισσότερο το κλίμα ρήξης με τους δανειστές. Είπε δε ότι όποιος βλέπει αντιπαλότητα μεταξύ Βορρά και Νότου, είναι κατά της Ευρώπης… Επισήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να μελετήσει με τους εταίρους της ένα νέο πρόγραμμα καθώς το προηγούμενο δεν λειτούργησε. «Η αποπληρωμή του χρέους θα πρέπει να γίνει με ρήτρα ανάπτυξης» είπε ο Γ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί με τον Β. Σόιμπλε αν και δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει αυτό. «Σήμερα κάτσαμε στην ίδια πλευρά της διαπραγμάτευσης και βάλαμε τα προβλήματα απέναντι. Κανείς δεν δικαιούται να ζητήσει πόρους χωρίς επίβλεψη. Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει άλλη μια δόση. Όχι ότι δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα – είμαστε απελπισμένοι από τα χρέη. Ωστόσο, όλα τα χρόνια η Ελλάδα ζούσε με δανεικά. Μοιάζουμε με χρήστες ναρκωτικών που ζητούν την επόμενη δόση. Δεν θέλουμε να διαπραγματευτούμε, θέλουμε να συζητήσουμε. Έτσι κι αλλιώς το πρόγραμμα έχει αποτύχει».

O κ. Σαπέν είπε πως όλοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι κατεπείγουσα και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να καταρτίσει ένα σχέδιο και να παρουσιάσει τις προτάσεις της με τρόπο που θα προσφέρει διέξοδο στη σημερινή κατάσταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News