283
|

Η θεία απ’ το Σικάγο

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 28 Σεπτεμβρίου 2010, 07:13

Η θεία απ’ το Σικάγο

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 28 Σεπτεμβρίου 2010, 07:13

«H Θεια από το Σικάγο» είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου ελληνικές ταινίες. Ο Ορέστης Μακρής δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στον ρόλο του απόστρατου αξιωματικού, που είναι «κέρβερος» πατέρας τεσσάρων κοριτσιών σε ηλικία γάμου . Η δε Γεωργία Βασιλειάδου δίνει ρέστα πετώντας κανάτια από το μπαλκόνι για να ψαρέψει γαμπρούς στις ανιψιές της.

Αυτό που θυμάμαι περισσότερο όμως από την ταινία αυτή, είναι μια ατάκα του Παντελή Ζερβού: «Αλίμονο από τους ηθικούς που είναι ηθικοί γιατί δεν μπορούν να είναι ανήθικοι και από τους τίμιους που είναι τίμιοι γιατί δεν μπορούν να είναι άτιμοι…». Εξηγούσε με αυτό το λογοπαίγνιο στον Ορέστη Μακρή γιατί ο ίδιος προτίμησε να δώσει τις σωστές αρχές στην θυγατέρα του, αντί να την παρακολουθεί σε κάθε της βήμα μην τυχόν και ξεστρατίσει.

Τη θυμήθηκα την ατάκα παρακολουθώντας το εξοργιστικό σήριαλ με την περαίωση που αυτή την εβδομάδα γίνεται νόμος του κράτους. Η πλήρης επιβράβευση της φορολογικής ασυνέπειας και το απόλυτο…φασκέλωμα σε όσους -θέλουν δεν θέλουν-δηλώνουν τα εισοδήματα τους και φορολογούνται γι’ αυτά.

Ανάμεσα στους…φασκελωμένους είναι ασφαλώς η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών. Πολλοί από αυτούς –ενδεχομένως οι περισσότεροι- επειδή δεν έχουν άλλο δρόμο από την δήλωση των εισοδημάτων τους, γιατί ο εντοπισμός τους από την Εφορία είναι εξαιρετικά απλός. Οι – κατά Παντελή Ζερβο-«τίμιοι που είναι τίμιοι γιατί δεν μπορούν να είναι άτιμοι»…

Ασφαλώς όμως, υπάρχουν και φορολογούμενοι που επιλέγουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, γιατί έτσι τους επιβάλει η συνείδησή τους. Γιατί θέλουν να είναι τίμιοι και ηθικοί αν και θα μπορούσαν να μην είναι.

Ε, λοιπόν κάτι μου λέει ότι μετά την περαίωση, αυτή η τελευταία κατηγορία φορολογουμένων θα μετατραπεί σε είδος υπό εξαφάνιση… Και ο Παντελής Ζερβός θα είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News