685
|

Η ανατροπή του καπιταλισμού!

Avatar protagon.import 29 Ιουλίου 2015, 00:27

Η ανατροπή του καπιταλισμού!

Avatar protagon.import 29 Ιουλίου 2015, 00:27

«Αν δεν ανατραπεί ο καπιταλισμός, κάνουμε μια τρύπα στο νερό». Το είδα στο timeline μου. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το διαβάζω στην ελληνόφωνη γειτονιά του δικτύου. Προέρχεται από ανθρώπους που αναθεματίζουν τα «δεινά του καπιταλισμού» ή οικτίρουν την ανάλγητη, ελεύθερη αγορά. Κατά τη γνώμη τους, ο καπιταλισμός και οι αγορές ευθύνονται για τα δεινά και τις περιπέτειες της πατρίδας μας. Συχνά δε, όποια άποψη δεν υιοθετεί τους αφορισμούς τους, απαξιώνεται, χαρακτηρίζεται «φιλελέ», αν και, ειλικρινά, ποτέ μου δεν κατάλαβα τι ακριβώς σημαίνει ο όρος. Δεν ξέρω τι φταίει. Ούτε επιστήμονας της νευροεπιστήμης είμαι για να ξέρω πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και να έχω σαφή ιδέα πώς οργανώνονται οι εγκεφαλικές συνάψεις και τι γίνεται όταν διασταυρώνονται ηλεκτρικοί παλμοί που ταξιδεύουν από το λογικό στο παράλογο και αντίστροφα.

Αλλά αναρωτιέμαι αν αυτός που αφορίζει, έχει, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, κάποια αντανακλαστική ακούσια αντίδραση πόνου προερχόμενου από τα κύτταρα εκείνα του εγκεφάλου που ανήκουν στο πεδίο της λογικής και αδυνατούν να ανεχθούν τις εξάρσεις του θυμικού και της ιδεολογικής εμμονής. Για να το πω απλά: διαβάζω το status και προσπαθώ να κατανοήσω, πώς προκύπτει ένα τέτοιο συμπέρασμα ενώ παράλληλα συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο ταυτόχρονα και τα παρακάτω:

1. Ο άνθρωπος που μαίνεται κατά του καπιταλισμού χρησιμοποιεί δωρεάν, όπως και άλλοι 1.4 δισ. άνθρωποι, μια εφαρμογή, που εμπνεύστηκε ένας 20αρης προγραμματιστής με την παρέα του σε ένα από τα κορυφαία ιδιωτικά πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλοι τους έγιναν πλούσιοι. Πολύ πλούσιοι.

2. Το μήνυμα κατά του καπιταλισμού γράφεται σε έναν υπολογιστή, ταμπλέτα ή κινητό φτιαγμένα σε εργοστάσιο της Κίνας, Ταϊβάν, Κορέας, Ιαπωνίας κάποιας αμερικανικής, ιαπωνικής ή κορεάτικης πολυεθνικής. (Της Νοτίου Κορέας, βεβαίως…)

3. Ο έξαλλος με τον καπιταλισμό άνθρωπος χρησιμοποιεί τη δωρεάν εφαρμογή πλοήγησης του παγκόσμιου ιστού σε περιβάλλον εταιρείας του πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο. Δεν αποκλείεται η εφαρμογή ή το περιβάλλον να ανήκουν στους κληρονόμους ενός εκλιπόντα βουδιστή δισεκατομμυριούχου ή στα συμφέροντα δύο άλλων δισεκατομμυριούχων ενός Ρωσοεβραίου μετανάστη και ενός Αμερικανοεβραίου.

4. Για να έρθει η διαμαρτυρία στη δική μου την οθόνη, θα πρέπει απαραιτήτως να έχει ακολουθήσει μια αμφίδρομη ψηφιακή ροή. Θα έχει φύγει από τα καλώδια ή από κεραία της αντικαπιταλιστικής «γιάφκας» του συγγραφέα, ακολουθώντας κωδικοποιήσεις και βρίσκοντας το δρόμο του σε δαιδαλώδες σύστημα διασυνδεδεμένων μηχανών σε όλο τον πλανήτη. Όλες οι μηχανές και το δίκτυο ανήκουν σε καπιταλιστές. Το μήνυμα θα… «συμβιβαστεί» με μία καπιταλιστική διαδρομή. Θα ακολουθήσει τεχνολογίες και πρωτόκολλα που έχουν σχεδιασθεί και αναπτυχθεί από μια από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές αμυντικές υπηρεσίες των ΗΠΑ του ψυχρού πολέμου. Συνεργάστηκαν πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο και ιδιωτικές εταιρίες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, από το οποίο αντλούν κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Και εκτός των παραπάνω, ο αντικαπιταλιστής φίλος μας έχει γίνει ένας επιπλέον δημιουργός περιεχομένου που τόσο έχει ανάγκη η πλατφόρμα που τον φιλοξενεί. Γιατί αυτό το περιεχόμενο είναι το βασικό συστατικό γύρω από το οποίο ακούγεται ο γλυκός ήχος της ταμειακής μηχανής εσόδων για κάθε διαφήμιση που εμφανίζεται δίπλα. Ένα αντικαπιταλιστικό μήνυμα επιτρέπει στους καπιταλιστές να αυξάνουν τα κέρδη τους. Και εδώ παρατηρούμε τη μεγάλη αντίφαση. Παλαιότερα, η αριστερή γλώσσα του συρμού έλεγε ότι ο καπιταλιστής θα πουλήσει και το σχοινί με το οποίο θα τον κρεμάσουν. Τι βλέπουμε τώρα; Κοινωνικές ομάδες και κινήματα χρησιμοποιούν τα μέσα δικτύωσης, που δημιουργεί ο καπιταλισμός, συντονίζοντας δράσεις διαμαρτυρίας ή και ανατροπής. Αν αύριο το Facebook κατέβαζε τους διακόπτες, ο παγκόσμιος αντικαπιταλιστικός ακτιβισμός θα υφίστατο ένα τεράστιο πλήγμα. Γιατί, όμως, ο καπιταλισμός επιτρέπει να ανθίζουν τα άνθη της αμφισβήτησης του; Μην χαθούμε στους διαδρόμους της πολιτικής φιλοσοφίας. Η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί συστατικό του καπιταλισμού, ενώ είναι εμφανές ότι τα κέρδη που αποκομίζει το σύστημα είναι σαφώς μεγαλύτερα από την απειλή. 

Ο φίλος μας, βέβαια, έχει κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρεται και να φαντάζεται ότι ένας μη καπιταλιστικός κόσμος θα ήταν καλύτερος. Αλήθεια, πώς θα ήταν αυτός ο κόσμος; Αν θυμίζει τον υπαρκτό σοσιαλισμό, τότε δεν θα βρούμε πολλούς που θα ήθελαν να ζήσουν ή να ξαναζήσουν εκεί. Μία εφαρμογή για να δούμε τον αντικαπιταλιστικό εικονικό κόσμο θα βοηθούσε αρκετά. Αλλά αν υπάρχει, στοιχηματίζω όλα μου τα υπάρχοντα πως καπιταλιστές θα την έχουν σχεδιάσει και αυτή.

*Ο Μάνος Μακράκης είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και δημιουργεί εφαρμογές στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News