476
|

Game Over

Γιώργος Νικολόπουλος Γιώργος Νικολόπουλος 5 Φεβρουαρίου 2015, 07:10

Game Over

Γιώργος Νικολόπουλος Γιώργος Νικολόπουλος 5 Φεβρουαρίου 2015, 07:10

Ο Γιάνης ο Βαρουφάκης έγινε γνωστός μέσα από το protagon περιγράφοντας επίμονα τα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης. Κυρίως το πώς η στάση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπονόμευε τη δυνατότητα ουσιαστικής ανάκαμψης της Ελλάδας. Αλλά και το πώς υπονόμευε και την ίδια την επιβίωση του ευρώ.

Όσοι δεν είμαστε ούτε πράσινοι ούτε κόκκινοι ούτε μπλε θα συμφωνούσαμε πως στη διάγνωση και στη θεωρία πήρε άριστα. Και το χρέος της Ελλάδας ήταν και παραμένει μη βιώσιμο. Και η σκληρή λιτότητα διέλυσε και διαλύει την οικονομία. Και, και, και…

Στην πράξη όμως; Στο σχέδιο; Στην εφαρμογή μιας ρεαλιστικής λύσης για την Ελλάδα; Μηδέν ο κύριος καθηγητής. Η επιλογή του να γίνει η αιχμή του δόρατος σε μια μετωπική σύγκρουση με τη γερμανική ορθοδοξία έχει αποτύχει παταγωδώς. Με έντονα στοιχεία ναρκισσισμού, και στη γλώσσα του σώματος, και στα ρούχα του, και στο μικρό του όνομα του ακόμα, τραβάει την προσοχή διεθνώς για όλους τους λάθος λόγους. Αντί να καθησυχάζει τους επενδυτές, τους υπουργούς και τους τραπεζίτες, πως είμαι ένας από εσάς και θα τα βρούμε, στέλνει το μήνυμα, είμαι ριζοσπάστης, διαφορετικός, δεν μπορείτε να με εμπιστευθείτε.

Μπορεί να είναι cool να πηγαίνεις κόντρα. Και εγώ τις σιχαίνομαι τις γραβάτες, αλλά πρέπει να ξέρεις πού και πότε. Το να δηλώνεις πως θα προσπαθήσεις να γοητεύσεις κατ’ ιδίαν τον Σόιμπλε, μάλλον εκνευρίζει τον πανίσχυρο και τετράγωνο ομόλογό του παρά τον ηρεμεί. Φαίνεται μάλιστα πως ο ναρκισσισμός του κυρίου Βαρουφάκη τον τυφλώνει, γιατί τον εμποδίζει ακόμα και σήμερα να δει το μέγεθος της αποτυχίας του. Όταν δηλώνει χαρούμενος πως ο Μάριο Ντράγκι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει την Ελλάδα και αμέσως μετά εκδίδεται ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αποσύρει απροειδοποίητα τη στήριξή της στο τραπεζικό μας σύστημα, δεν αρχίζετε να ανησυχείτε για το κατά πόσον ο λαμπρός, κατά τα άλλα, αυτός καθηγητής έχει επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα της γερμανικής Ευρώπης;

Πριν καν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση, το παιχνίδι έχει σχεδόν τελειώσει. Χάσαμε. To ελληνικό blitzkrieg ηττήθηκε. Η Γερμανία δεν μπλοφάρει. Και η Γερμανία την ελέγχει την Ευρωζώνη, είναι πια ολοφάνερο. Και στη Ρώμη και στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη η προσπάθεια οικοδόμησης ενός αντιγερμανικού μετώπου έπεσε στο κενό.

Δυστυχώς. Τελικά δεν ήταν ένα εύκολο μαθηματικό παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος από αυτά που τόσο αρέσουν από τη Θεωρία των Παιγνίων. Ο Γιάνης έπαιζε το λάθος παιχνίδι. Η Γερμανία και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι παίζουν κι εκείνοι ένα zero sum game, αλλά zero sum game των Διεθνών Σχέσεων. Νεορεαλιστές της Σχολής Waltz, περιμένουν να χάσει η Ελλάδα για να κερδίσουν εκείνοι. Δεν μπορούν να κερδίσουν όλοι. Αφού ταπεινωθεί η Ελλάδα, μόνο τότε ίσως ενισχυθούν τα τείχη του Ευρώ. Τότε θα τυπωθεί το 1 τρισ. ευρώ φρέσκο χρήμα. Τότε, ίσως, να χαλαρώσει και η λιτότητα στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Και τότε, ίσως, να αναδειχθεί η Άνγκελα Μέρκελ ως η ακλόνητη, αδιαμφισβήτητη Σιδηρά Κυρία, κυρίαρχος της Ευρώπης. Game Over.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News