435
| Shutterstock

Bloomberg: «H Ελλάδα επιστρέφει στην επενδυτική ελίτ»

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2023, 18:35
|Shutterstock

Bloomberg: «H Ελλάδα επιστρέφει στην επενδυτική ελίτ»

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2023, 18:35

Το επίπεδο επενδυτικής αξιολόγησης της Ελλάδας αποκαταστάθηκε από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, αποδεικνύοντας την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της, 13 χρόνια αφότου έγινε το πρώτο μέλος της Ευρωζώνης που επενδυτικά είχε υποβαθμιστεί στην κατηγορία «Junk», έγραψε η ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Bloomberg το Σάββατο, με αφορμή τη θετική εκτίμηση του γερμανικού οίκου.

Στο δημοσίευμα του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου, που τιτλοφορείται «H Ελλάδα επιστρέφει στην επενδυτική ελίτ», αναφέρεται πως η απόφαση του γερμανικού οίκου Scope βοηθάει ώστε να χαραχθεί μία διαχωριστική γραμμή από την κρίση χρέους που ξέσπασε το 2010 και απαίτησε την εφαρμογή τριών διεθνών προγραμμάτων οικονομικής διάσωσης, καθώς είχε τεθεί σε αμφιβολία η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό της σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+ με θετικές προοπτικές.

Ο οίκος ανέφερε ως παράγοντες που οδήγησαν στην αναβάθμιση την ενίσχυση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης, την ευνοϊκή πορεία του δημόσιου χρέους και τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στην εβδομάδα, εξέλιξη που ενισχύει περαιτέρω τις προβλέψεις για αναβάθμιση έως το τέλος του έτους και από τους αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Πράγματι, λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η απόφαση του ιαπωνικού οίκου R&I να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία.

Μεταξύ άλλων από τη πλευρά του υπουργείου επισημαίνεται ότι η αναβάθμιση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και οδήγησε, παρά τις διεθνείς κρίσεις, στη μείωση του χρέους, στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και στην αξιοποίηση των κεφαλαίων που διατίθενται από την ΕΕ.

Οσοι αμφισβητούν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, «καλό είναι να δουν τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης αυτήν την εβδομάδα» τόνισε σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μετά την επενδυτική βαθμίδα από την Scope Ratings.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επισήμανε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα σημάνει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης της οικονομίας, διευκόλυνση των επενδύσεων, και επομένως πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας και νέες θέσεις εργασίας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δύο πρόσφατες αναβαθμίσεις «αποτελούν προάγγελο αυτών που αναμένονται το επόμενο διάστημα και από τους λοιπούς, αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ, οίκους αξιολόγησης».

Υπογράμμισε δε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα την ίδια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας και ευθύνης. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουμε πρόσκαιρα ευχάριστοι, θέλουμε να είμαστε μεσομακροπρόθεσμα χρήσιμοι για την οικονομία και την πατρίδα μας!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...