Ο Πάολο Μπατίστα, εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, δήλωσε στον Θάνο Δημάδη, στον Alpha: «Ένα από τα βασικά προβλήματα των προγραμμάτων που προτάθηκαν ήταν ότι φόρτωναν με μεγάλο βάρος τις πλάτες της Ελλάδας και δεν φόρτωναν με αρκετό βάρος τους πιστωτές της. (…) Η Ελλάδα πήρε πολλά χρήματα αλλά αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για να επιτρέψουν τη διαφυγή των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών. (…) Το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί εταίροι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έγιναν εκλογές. Είναι λάθος το ΔΝΤ να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και του προηγούμενου προγράμματος. Δεν γίνεται να περιμένουμε κάτι τέτοιο».
Την ίδια ώρα που λέει αυτά, ένας εκπρόσωπος των δανειστών μας, εδώ στο εσωτερικό αυτοσχέδιοι οικονομολόγοι και φανατικοί υπερασπιστές των δικαιωμάτων των δανειστών -δημοσιογράφοι, αλλά και κόμματα ολόκληρα, όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι- ισχυρίζονται πως η Ελλάδα πρέπει να τηρεί τυφλά τις δεσμεύσεις της! Μάλιστα. Ο λαός όμως άλλα λέει: πως η Ελλάδα δεν πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της, εάν πρώτα δεν φροντίσει τον πληθυσμό της. Τα ίδια λέει και ο Μπατίστα και δεκάδες σοβαροί οικονομολόγοι και πολιτικοί αναλυτές διεθνώς.
Αλλά το τι λένε οι αναλυτές περισσεύει. Αυτό που έχει σημασία είναι τι λέει ο ελληνικός λαός. Και αυτό που λέει σαφώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, είναι να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση επ’ ουδενί στις εκβιαστικές πιέσεις και να απαιτήσει αποδοχή των αιτημάτων της. Ειδάλλως να αποχωρήσει. Δηλαδή, να φτάσει τη σύγκρουση μέχρι το τέλος.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εκφρασμένη εκλογική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της σύγκρουσης με τη γερμανική λογική της ευρωζώνης. Τα κόμματα της άνευ όρων παράδοσης στους δανειστές, δηλαδή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, με το ζόρι φτάνουν στο 38%. Μαζί με τα εξωκοινοβουλευτικά προσεγγίζουν το 40%. Επομένως, το 60% περίπου του εκλογικού σώματος δεν δέχεται αυτές τις πιέσεις και απαιτεί από την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει. Να μείνουμε στο ευρώ, αλλά όχι με κάθε κόστος. Μόνον εφόσον διακοπούν τα προγράμματα βίαιης προσαρμογής.
Η παραμονή στο ευρώ έχει πάψει επίσης να είναι καθαρά πλειοψηφικό ρεύμα. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της MRB, ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 40% προτιμά την επιστροφή στη δραχμή, ενώ το ίδιο ποσοστό ποτέ δεν ξεπερνούσε το 25%, προ της χρεoκοπίας. Αυτές, όμως, είναι αυθόρμητες απαντήσεις. Εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει πού θα πάει αυτό το ποσοστό σε περίπτωση σχετικού δημοψηφίσματος, όταν πάρει θέση και η κυβέρνηση επί του ερωτήματος…
Συμπέρασμα: Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να δεχθεί άνευ όρων υποταγή στα γερμανικά σχέδια εντός της ευρωζώνης. Ο Τσίπρας το έδωσε να το καταλάβουν καλά οι Γερμανοί, στην τελευταία του συνέντευξη στο Spiegel.
Πιθανόν να το καταλάβουν. Εάν όχι, τότε, όπως έχουμε ξαναπεί, θα το καταλάβουν προφανώς καλύτερα μόλις δουν στις 22 Μαρτίου τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία και τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν.
*Ο Απόστολος Διαμαντής είναι πανεπιστημιακός και συγγραφέας.
Προηγούμενα άρθρα του Απόστολου Διαμαντή
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News