669
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο της 30ης Σεπτεμβρίου | Aris Oikonomou

Οικονομία: Ο οδικός χάρτης έως τις εκλογές του ’27

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 30 Σεπτεμβρίου 2024, 14:38
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο της 30ης Σεπτεμβρίου
| Aris Oikonomou

Οικονομία: Ο οδικός χάρτης έως τις εκλογές του ’27

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 30 Σεπτεμβρίου 2024, 14:38

Το «πράσινο φως» από το υπουργικό Συμβούλιο πήρε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να φέρει στη Βουλή όλο το σχέδιο της οικονομικής πολιτικής από τώρα μέχρι το 2028, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα και τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο σημειωτέον έχει και την έγκριση των Βρυξελλών, τα επόμενα χρόνια έως και το 2028 η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό κοντά στο 2,3% ετησίως ενώ ο πληθωρισμός που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών αλλά και της κυβέρνησης, προβλέπεται να σταθεροποιηθεί στο 2,2%–2,3%.

Με αυτές τις συνθήκες, ο στόχος που τέθηκε στο Μεσοπρόθεσμο σχέδιο είναι τα εισοδήματα των εργαζομένων να αυξάνονται με ρυθμό 3,3% έως 3,6% ετησίως, έτσι ώστε να μην διαβρωθεί κι άλλο η αγοραστική δύναμη των οικογενειών.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί αφ΄ενός με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 40 ευρώ ετησίως όλα τα επόμενα χρόνια κι αφ΄ετέρου με τη σταδιακή επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Ειδικά για το 2024 η μέση αύξηση στις αμοιβές των εργαζομένων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,2% καθώς στον ιδιωτικό τομέα δόθηκαν υψηλότερες αυξήσεις ενώ για τους συνταξιούχους προβλέπεται ότι τα εισοδήματα θα ενισχυθούν από το 2025 καθώς θα καταβληθεί οριζόντια αύξηση 2,6% σε όλες τις συντάξεις.

Μέχρι τις εκλογές, λένε πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, θα βρεθεί ο χώρος για να μειωθεί η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) που επιβάλλεται στις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι το τελευταίο μνημονιακό μέτρο που έχει απομείνει και αποβαίνει σε βάρος 400.000 συνταξιούχων που φορολογούνται διπλά.

Στόχοι και αβεβαιότητες

Το μεγάλο στοίχημα του κ. Χατζηδάκη είναι να διατηρήσει σχετικά σταθερό το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας σε ποσοστό μεταξύ 2% και 3% ετησίως. Οπως αποκάλυψε το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο την ώρα που συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο, η ανάπτυξη δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στην αύξηση της κατανάλωσης.

Η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε απότομα κατά 4,4% στο Α΄ εξάμηνο του 2024, αντανακλώντας την απόσυρση των περισσότερων μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Από την άλλη πλευρά, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε στο 2,0% στο Α΄ εξάμηνο και αναμένεται να περιοριστεί στο 1,6% για το 2024 και 1,7% για το 2025.

Το πιο σημαντικό είναι η επίδραση που θα έχουν στην οικονομία τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προβλεπόμενη αύξηση των επενδύσεων κατά 6,7% για το 2024 και 8,4% για το 2025.

Συγκεκριμένα, τα ποσά επιχορηγήσεων και δανείων που έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής στην ελληνική οικονομία μέσω του ΤΑΑ ανέρχονται σε 17,21 δισ. ευρώ από τα συνολικά 35,95 δισ. ευρώ (16,32% ως ποσοστό του ΑΕΠ). Σε κάθε περίπτωση, το επίπεδο των επενδύσεων θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη των νέων αναπτυξιακών στόχων, με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ.

«Προσέξτε τον πληθωρισμό»

Οπως επισημαίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο —πρόκειται για την ανεξάρτητη αρχή που συστάθηκε κατ΄εντολή της τρόικας— η βασική υπόθεση στην οποία στηρίζονται οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος είναι η συνεχής μείωση του πληθωρισμού, στοχεύοντας στην ευθυγράμμιση με τον στόχο της ΕΚΤ (2,0%).

Στο πρόγραμμα, ο πληθωρισμός (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ΕνΔΤΚ) για το 2024 προβλέπεται να μειωθεί στο 2,8%. Για το 2025, ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει πτωτικά στο 2,1% ενώ τα επόμενα χρόνια έως το 2028, προβλέπεται να σταθεροποιηθεί στο 2,2%–2,3%.

Οι βασικές προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου για το πώς κλείνει το 2024 και πως θα εξελιχθεί το 2025 είναι:

-ΑΕΠ 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025
-Ιδιωτική κατανάλωση 1,7% και 1,6%
-Δημόσια κατανάλωση 0,4% και 0,0%
-Επενδύσεις παγίων 6,7% και 8,4%
-Εξαγωγές 4,2% και 4,0%
-Εισαγωγές 3,8% και 3,6%

Πλεονάσματα πάνω από 1,9%

Σε δημοσιονομικό επίπεδο το σχέδιο προβλέπει ότι μετά την επίτευξη ενός δημοσιονομικού πλεονάσματος 1,9% του ΑΕΠ σε σχέση με στόχο 1,1% το 2023, αναμένεται η συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, 2025-2028, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ένας ικανοποιητικός ρυθμός μείωσης του δημοσίου χρέους.

Επιπλέον, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των επενδύσεων και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, είναι παράγοντες που θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη μείωση του χρέους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...