804
Στις συναυλίες τους, οι Coldplay χρησιμοποιούν κινητικές πίστες χορού και ηλεκτρικά ποδήλατα, ώστε οι φαν τους να παράγουν «καθαρό» ηλεκτρισμό | EPA

Οικολόγοι Coldplay: Πώς μειώνουν τις εκπομπές ρύπων στις συναυλίες τους

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2024, 12:22
Στις συναυλίες τους, οι Coldplay χρησιμοποιούν κινητικές πίστες χορού και ηλεκτρικά ποδήλατα, ώστε οι φαν τους να παράγουν «καθαρό» ηλεκτρισμό
|EPA

Οικολόγοι Coldplay: Πώς μειώνουν τις εκπομπές ρύπων στις συναυλίες τους

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2024, 12:22

Οι καλλιτέχνες της ποπ μουσικής πρωτοστατούν τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών ρύπων από την  επαγγελματική δραστηριότητά τους. Η τραγουδίστρια Μπίλι Αϊλις έχει δεσμευθεί, για παράδειγμα, να κυκλοφορεί μόνο ανακυκλώσιμους δίσκους βινυλίου. Από την προηγούμενη γενιά μουσικών, οι Coldplay είναι οι πιο οικολογικά ενσυνείδητοι.

Το βρετανικό συγκρότημα ανακοίνωσε ότι μείωσε το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα της περιοδείας του κατά 59% σε σύγκριση με την προηγούμενη παγκόσμια τουρνέ τους – μέσω κάποιων δημιουργικών μεθόδων που περιλαμβάνουν κινητικές πίστες χορού –οι οποίες επιτρέπουν στους φαν τους χορού να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια χορεύοντας–, ανακυκλώσιμα βραχιολάκια LED, και μετακινήσεις των μελών της μπάντας με τρένο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η μπάντα ανακοίνωσε ότι ήταν «στην ευχάριστη θέση» να αναφέρει πως «οι άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα δύο πρώτα χρόνια αυτής της περιοδείας είναι 59% χαμηλότερες από εκείνες της προηγούμενης τουρνέ μας σε μεγάλα στάδια (2016-17), συγκρινόμενες ανά εμφάνιση».

Το 2021 το συγκρότημα, που εμφανίζεται ζωντανά στο ΟΑΚΑ για δύο συναυλίες στις 8 και 9 Ιουνίου, ανακοίνωσε για πρώτη φορά ένα σχέδιο 12 σημείων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά τη διάρκεια της περιοδείας, δύο χρόνια αφότου ο τραγουδιστής του, Κρις Μάρτιν, υποσχέθηκε να μην περιοδεύσει αν δεν καταφέρει να το κάνει βιώσιμα και με «θετικό αντίκτυπο».

Η υπόσχεση της μπάντας για την παγκόσμια περιοδεία με τίτλο «Music of the Spheres», που ξεκίνησε το 2022, ήταν να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα σε όλα της τα στάδια –την παραγωγή των σόου, τα φορτία, τα ταξίδια των μελών και των ακολούθων της– κατά «τουλάχιστον 50%», αναφέρει ο Guardian.

Δύο χρόνια αργότερα το συγκρότημα ισχυρίζεται ότι ξεπέρασε αυτόν τον στόχο, με τη βοήθεια των φαν του. «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους ήρθαν σε ένα σόου και βοήθησαν στη φόρτιση των μπαταριών της παράστασης, στα ηλεκτρικά ποδήλατα και στις κινητικές πίστες χορού», ανέφεραν σε μια δήλωση στον ιστότοπό τους.

Ευχαρίστησαν όσους ήρθαν με τα πόδια, με ποδήλατο, μοιράστηκαν αυτοκίνητο, ή χρησιμοποίησαν μέσα μαζικής μεταφοράς, όσους ήρθαν με επαναγεμιζόμενα μπουκαλάκια νερού, όσους επέστρεψαν τα LED βραχιολάκια εισόδου τους για ανακύκλωση, και όλους όσους αγόρασαν εισιτήριο για τη συναυλία τους – «πράγμα που σημαίνει ότι έχετε ήδη φυτέψει ένα από συνολικά επτά εκατομμύρια δένδρα μέχρι στιγμής», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Ως μπάντα και ως βιομηχανία, απέχουμε πολύ από το σημείο που θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε αυτόν τον τομέα. Αλλά είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια όλων σας μέχρι στιγμής, και χαιρετίζουμε όλους όσους καταβάλλουν προσπάθειες να ωθήσουν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τα σόου των Coldplay έχουν εισάγει κινητικές πίστες χορού, οι οποίες παράγουν ηλεκτρισμό μέσω του κοινού που πηδά πάνω-κάτω σε προσαρμοσμένα πλακάκια. Κατά τη διάρκεια του σόου, οι φαν ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία, μαζί με τις ηλιακές εγκαταστάσεις και τις πίστες χορού, φορτίζουν μικρότερες σκηνές κατά τη διάρκεια των συναυλιών, καθώς και σταθμούς φόρτισης τηλεφώνων, λάπτοπ, και εργαλείων για τα μέλη του συνεργείου.

Ο Guardian επισημαίνει ότι τα οικολογικά δεδομένα των Coldplay συγκεντρώθηκαν από την επιχείρηση βιωσιμότητας Hope Solutions, και οι ισχυρισμοί τους επαληθεύτηκαν από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) – το οποίο επαίνεσε το συγκρότημα για τις πρωτοβουλίες του, που δίνουν το παράδειγμα σε ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία.

Τον περυσινό Ιούλιο, μια ενδιάμεση έκθεση έδειξε ότι το συγκρότημα δεν είχε πλήρως πετύχει τον στόχο του, επιτυγχάνοντας μείωση 47% στις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα. Αλλά τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η μπάντα υποδηλώνουν ότι η περιοδεία έγινε πιο αποτελεσματική στη συνέχειά της.

Το συγκρότημα ισχυρίζεται ότι «το 72% όλων των απορριμμάτων της τουρνέ έχει εκτραπεί από τους χώρους υγειονομικής ταφής και έχει αποσταλεί για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση» –το 2023 το ποσοστό ήταν στο 66%– ενώ 18 σόου τους ηλεκτροδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από ένα σύστημα τροφοδοσίας κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμες μπαταρίες της BMW.

Σύμφωνα με τον Guardian, η περιοδεία απέφερε έσοδα για την αγορά δύο ηλιακά τροφοδοτούμενων μηχανημάτων καθαρισμού ποταμών, ενώ για κάθε εισιτήριο από τα επτά εκατομμύρια που πουλήθηκαν συνολικά, φυτεύτηκε ένα δέντρο μέσω της παγκόσμιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, One Tree Planted, που υποστηρίζει τις αναδασώσεις.

Οι περιοδείες είναι επιχειρήσεις με έντονο αποτύπωμα άνθρακα – ειδικά οι παγκόσμιες τουρνέ, όπου οι διαδοχικοί χώροι των συναυλιών συχνά απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλο. Καλλιτέχνες όπως η Τέιλορ Σουίφτ, έχουν επικριθεί για την υπερβολική χρήση ιδιωτικών τζετ στις περιοδείες τους, αλλά και για προσωπικές χρήσεις.

Παρότι οι Coldplay βασίζονται στα αεροπορικά ταξίδια για τις τουρνέ τους, ο Μάρτιν έχει δεσμευθεί να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις συναυλίες του, όπου αυτό είναι δυνατόν. Για την εμφάνιση της μπάντας του στο Κάρντιφ της Ουαλίας, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian, χρησιμοποίησε για τις μετακινήσεις τους το τρένο.

Θα έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε αυτές τις οικολογικές καινοτομίες και στις δύο πολυαναμενόμες εμφανίσεις των Coldplay στην Αθήνα και στο Ολυμπιακό Στάδιο, το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουνίου – και να δούμε πώς οι εγχώριοι οπαδοί του συγκροτήματος θα ανταποκριθούν στο ρόλο τους σε αυτές. Οι οδηγίες για τη συμμετοχή των φαν έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...