610
| REUTERS/ CreativeProtagon

ΟΗΕ: Ο Ζελένσκι, οι Αφρικανοί και ο Μπάιντεν έχουν τον λόγο

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2023, 20:11
|REUTERS/ CreativeProtagon

ΟΗΕ: Ο Ζελένσκι, οι Αφρικανοί και ο Μπάιντεν έχουν τον λόγο

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2023, 20:11

Η Ουκρανία και ο πρόεδρός της Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα βρεθούν στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Νέα Υόρκη, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, έγραψε η Corriere della Sera. Γιατί το Ουκρανικό θα διατηρήσει το ενδιαφέρον του; Επειδή το Σώμα θα εστιάσει στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας. Ο Ζελένσκι, όμως, μάλλον θα δει να παρευρίσκεται στην αίθουσα και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο Ζελένσκι είπε ότι το να βοηθάς την Ουκρανία σημαίνει ότι βοηθάς ολόκληρη την Ευρώπη, σημαίνει ότι αποφεύγεις τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Χαρακτήρισε τον Πούτιν «δεύτερο Χίτλερ» που «δεν θα σταματήσει». Είπε συγκεκριμένα: «Ο Πούτιν ελπίζει ότι οι εκλογές θα κάνουν τις ΗΠΑ λιγότερο σταθερές, όμως εγώ δεν μπορώ να παραδώσω την Κριμαία στους Ρώσους. Η Ουκρανία πρέπει να μείνει άθικτη. Οι οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους έχασαν τα πάντα, δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε άλλο εκτός από τη νίκη».

Ναι, έγραψαν οι Ιταλοί, όμως ο παγκόσμιος Νότος θέλει κάποια λύση στον πόλεμο, απαιτεί να αντιμετωπιστούν και άλλες προτεραιότητες. Η φτώχεια και η ανισότητα είναι επείγοντα προβλήματα, λένε οι αναδυόμενες χώρες του Νότου, και για αυτό θα προσλκύσουν την προσοχή στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κόσμος έχει καθυστερήσει όσον αφορά τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, άρα κάτι πρέπει να γίνει εφ’ όσον θέλει όντως να τους επιτύχει έως το 2030.

Εκτός από τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας και της πείνας, οι στόχοι περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της ποιοτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, την ισότητα των δύο φύλων, την ανάληψη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Με αυτόν τον ρυθμό, κανένας από αυτούς τους στόχους δεν θα επιτευχθεί. Το κλίμα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μιας Συνόδου Κορυφής για το κλίμα, η οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

Ηδη οι κλιμαστιστές διαδηλώνουν στη Νέα Υόρκη. Την περασμένη Κυριακή έλαβε χώρα συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων της βουλευτίνας Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ και της ηθοποιού Σούζαν Σάραντον. Το πλήθος ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν να μην να εγκρίνει νέα έργα που τυχόν σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα.

Κλιματικοί διαδηλωτές παρήλασαν στη Νέα Υόρκη την περασμένη Κυριακή (REUTERS/Eduardo Munoz)
Απουσίες τεσσάρων «μεγάλων» 

Στις εργασίες της Γενική Συνέλευσης θα τοποθετηθούν πρόεδροι, πρωθυπουργοί και βασιλείς 145 χωρών. Πρώτη φορά εδώ και χρόνια ο Μπάιντεν θα είναι ο μόνος που θα δώσει το παρών από τους ηγέτες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα πάνε στη Νέα Υόρκη, όπως δεν πήγαν και στο Νέο Δελχί για τη Σύνοδο των G20. Ωστόσο θα απουσιάσουν και άλλοι, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ και ο γάλλος πρωθυπουργός Εμανουέλ Μακρόν. Ούτε ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα πάει.

Ολες αυτές οι απουσίες οδηγούν τις αναπτυσσόμενες χώρες να πιστεύουν ότι οι ηγέτες του Βορρά δεν ενδιαφέρονται να έρθουν να τους ακούσουν. Τα διαφορετικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων δημιουργούν χάσμα, και αυτό το χάσμα άνοιξε περισσότερο με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας. Τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν κοινή αντιμετώπιση, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Η προσπάθεια του Γκουτέρες, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, έγραψε η Corriere, είναι να κρατήσει τα φώτα της δημοσιότητας όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στις υπόλοιπες κρίσεις. Στην εναρκτήρια ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, ο Γκουτέρες θα πει ότι δεν είναι ώρα για αδιαφορία και αναποφασιστικότητα, αλλά «για πραγματικές και πρακτικές αποφάσεις». Θα υπογραμμίσει επίσης ότι οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για «να καταστούν δικαιότεροι και πιο δίκαιοι, πιο αντιπροσωπευτικοί του σημερινού κόσμου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...