Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την πρόταση των ΗΠΑ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.
Η πρόταση των ΗΠΑ εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και αποχή της Ρωσίας. Το ψήφισμα προτρέπει επίσης και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως την πρόταση «χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».
Σύμφωνα με το ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας «χαιρετίζει τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε στις 31 Μαΐου, την οποία το Ισραήλ αποδέχθηκε, καλεί τη Χαμάς να την αποδεχθεί και προτρέπει τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».
Tην Κυριακή, οι ΗΠΑ ζήτησαν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα στηρίξει την πρόταση, με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, Νέιτ Εβανς, να αναφέρει ότι «είναι ευκαιρία να μιλήσουμε με μια φωνή και να καλέσουμε τη Χαμάς να κάνει το ίδιο».
Σχέδιο με τρεις φάσεις
Η πρόταση προβλέπει τρεις φάσεις για να διασφαλιστεί η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η βιωσιμότητα της εκεχειρίας.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει «άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός με απελευθέρωση ομήρων συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών, την επιστροφή των λειψάνων ομήρων που έχουν σκοτωθεί και την ανταλλαγή με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους». Επιπλέον, ζητά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από «κατοικημένες περιοχές» της Γάζας, την επιστροφή των Παλαιστινίων στα σπίτια και στις γειτονιές τους σε όλον τον θύλακα, συμπεριλαμβανομένου του βορρά, καθώς και την ασφαλή και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η δεύτερη φάση προβλέπει μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες «με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα». Στην τρίτη φάση προβλέπεται να ξεκινήσει «ένα μεγάλο πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε επίσης τη διάταξη της πρότασης ότι «εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες για την πρώτη φάση, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».
Στο ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας απορρίπτει κάθε προσπάθεια δημογραφικής ή εδαφικής αλλαγής στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε ενεργειών που μειώνουν το έδαφος του θύλακα.
Το κείμενο του ψηφίσματος επαναλαμβάνει επίσης την «ακλόνητη δέσμευση» του Συμβουλίου στο όραμα της λύσης των δύο κρατών — όπου δύο δημοκρατικά κράτη, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, ζουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News