Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά κατηγορείται για δωροδοκία | atalayar.com
Επικαιρότητα

ΟΗΕ για Λιβύη: Ο μεταβατικός πρωθυπουργός «λάδωσε» για να τον ψηφίσουν

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, ο φιλότουρκος Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά δωροδόκησε με 150 - 200 χιλιάδες δολάρια τουλάχιστον τρία άτομα στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για να τον ψηφίσουν.
Protagon Team

Ούτε μήνα δεν έχει συμπληρώσει ως μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και έκθεση του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι βρέθηκε σε αυτή τη θέση εξαγοράζοντας ψήφους μελών του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, έκθεση εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφέρει ότι τουλάχιστον τρία άτομα, που συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής του μεταβατικού πρωθυπουργού, στις αρχές Φεβρουαρίου, έλαβαν από 150 έως 200 χιλιάδες δολάρια για να ψηφίσουν τον Ντμπεϊμπά.

Η δωροδοκία έγινε σε ξενοδοχείο στην Τύνιδα, όπου τα 75 μέλη του φόρουμ, επιλεγμένα από τον ΟΗΕ, συναντήθηκαν για να εκλέξουν τον πρωθυπουργό που θα οδηγήσει τη Λιβύη στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Guardian, στο ξενοδοχείο έγινε φασαρία όταν κάποιοι σύνεδροι ανακάλυψαν ότι σε αυτούς προσφέρονταν λιγότερα χρήματα από ό,τι σε άλλους, για να ψηφίσουν τον Ντμπεϊμπά. Ενας σύνεδρος είπε ότι το ποσό έφτασε και τις 500.000 δολάρια για κάποιους.

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Φόρουμ του Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη / Reuters

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρείται φιλότουρκος,  αρνήθηκε τις κατηγορίες και έκανε λόγο για fake news, που έχουν στόχο να διαταράξουν τη διαδικασία ομαλοποίησης στη χώρα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της κυβέρνησής του, «τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν τις προσπάθειες να διαταραχθεί η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης και επίτευξης εθνικής συναίνεσης και να διακοπεί η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υιοθετώντας την προσέγγιση της διάδοσης φημών, ψευδών ειδήσεων και παραποίησης των γεγονότων. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με απόλυτη διαφάνεια και όλοι οι Λίβυοι την παρακολούθησαν από την τηλεόραση».

Η έκθεση, που θα δημοσιευθεί στις 15 Μαρτίου, διέρρευσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελίες της τότε ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς. Οι φήμες για δωροδοκία ήταν έντονες και ακούγονταν στη Λιβύη τους δύο τελευταίους μήνες.

Η Στέφανι Γουίλιαμς απευθύνεται στα μέλη του φόρουμ

Η εκλογή του Ντμπεϊμπά ήταν έκπληξη, καθώς φαβορί ήταν ο επίσης φιλότουρκος υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φάτι Μπασάγκα και ο πρόεδρος της Βουλής Ατζίλα Σάλεχ που εκπροσωπεί την Ανατολική Λιβύη και τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, .

Η Ελχάμ Σαουντί, διευθύντρια της οργάνωσης «Δικηγόροι για δικαιοσύνη στη Λιβύη» και μέλος του φόρουμ που είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της για τη διαδικασία, δήλωσε ότι η «βιασύνη» του ΟΗΕ να επιταχυνθεί η εκλογή έφερε αυτό το αποτέλεσμα.

Μέλη του φόρουμ ζήτησαν από τον ΟΗΕ να δημοσιεύσει την έκθεση άμεσα για να σταματήσει η φημολογία και τα σχόλια εναντίον τους.

Το ίδιο έκαναν και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη, με επιστολή τους στον Αντόνιο Γκουτέρες ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των μελών που δωροδοκήθηκαν.

Τι θα κάνει ο ΟΗΕ

Με βάση τις αποκαλύψεις, ο ΟΗΕ πρέπει να λάβει άμεσα μία απόφαση για τη Λιβύη, γράφει ο Guardian. Μία λύση είναι να επισπεύσει τις εκλογές άμεσα και να μην περιμένει έως τις 24 Δεκεμβρίου.

Μία δεύτερη πρόταση είναι να κηρύξει άκυρη την εκλογή του Ντμπεϊμπά και να ορίσει μεταβατικό πρωθυπουργό, τον δεύτερο στην ψηφοφορία, Μπασάγκα.

Η τρίτη λύση είναι θεωρήσει ότι τα στοιχεία της έκθεσης είναι ελλιπή και να δεχθεί τον ισχυρισμό του Ντμπεϊμπά ότι δεν έκανε τίποτε μεμπτό. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στο Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο και «θα είναι απρόθυμες να δουν την προσπάθειά τους να πάει χαμένη».

Σημειώνεται επίσης, ότι ο Ντμπεϊμπά ήδη δεχόταν και νωρίτερα τα πυρά οργανώσεων στη χώρα, καθώς στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την εκλογή του, προχώρησε σε σεξιστικά σχόλια, ενώ δεν κράτησε την υπόσχεσή του να δώσει σε γυναίκες το 30% των θέσεων του υπουργικού του συμβουλίου.