424
Ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά | atalayar.com/

Νέος πρωθυπουργός στη Λιβύη – Μητσοτάκης: Σημαντικό βήμα προς την ειρήνη

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2021, 00:02
Ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά
|atalayar.com/

Νέος πρωθυπουργός στη Λιβύη – Μητσοτάκης: Σημαντικό βήμα προς την ειρήνη

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2021, 00:02

Σημαντικό βήμα προς την ειρήνη στην Λιβύη χαρακτήρισε  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εκλογή μιας νέας ενοποιημένης κυβέρνησης της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου.

Οι συμμετέχοντες στον ενδολιβυκό διάλογο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εξέλεξαν την Παρασκευή τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά νέο μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, στις 24 Δεκεμβρίου.

Πρόεδρος του τριμελούς μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου αναδείχθηκε ο Μοχάμαντ Γιουνές Μένφι, πρώην διπλωμάτης από τη Βεγγάζη,  ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε πρεσβευτής της Λιβύης στην Ελλάδα.

Η αποστολή των νέων, μεταβατικών αρχών, θα είναι «να επανενώσουν τους κρατικούς θεσμούς και να εγγυηθούν την ασφάλεια» μέχρι τις εκλογές.

Σε ανάρτηση στα αγγλικά στο Twitter, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η εκλογή μιας νέας ενοποιημένης κυβέρνησης της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης ( LPDF) στη Γενεύη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη στη γειτονική μας χώρα. Συγχαρητήρια στη νέα ηγεσία. Όλοι οι φορείς οφείλουν να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο».

Πώς εξελέγη η κυβέρνηση

Φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού ήταν ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φάτι Μπασάγκα. Ωστόσο, ο Ντμπεϊμπά κατάφερε να κάνει την έκπληξη, συγκεντρώνοντας 39 ψήφους σε σύνολο 73.

Ο Ντμπεϊμπά, που είναι μηχανικός και κατάγεται από τη Μιζράτα, έχει ιδρύσει το κίνημα Λίμπια αλ-Μοστάκμπαλ («Η Λιβύη του Μέλλοντος»). Επί καθεστώτος Μουαμάρ Καντάφι κατείχε καίρια θέση, καθώς προήδρευε στη Λιβυκή Εταιρεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης (LiDCO).

Πρόεδρος του τριμελούς μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου αναδείχθηκε ο Μοχάμαντ Γιουνές Μένφι, πρώην διπλωμάτης από τη Βεγγάζη, όπως ανακοίνωσε η μεταβατική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς, μετά την καταμέτρηση των ψήφων. Μέλη του Συμβουλίου εξελέγησαν ο Μούσα αλ Κόνι, από τη νότια Λιβύη και ο Αμπντάλα αλ Λάφι, που εκπροσωπεί τη δυτική Λιβύη.

Μολονότι γεννημένος στην ανατολή, ο Μένφι θεωρείται πολιτικά προσκείμενος στη σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης και δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ή με άλλα ηγετικά στελέχη της ανατολικής Λιβύης.

Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει μέσα σε διάστημα 21 ημερών να συγκροτήσει την κυβέρνησή του και να παρουσιάσει το πρόγραμμά του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να εγκριθεί. Θα έχει στη συνέχεια άλλες 21 ημέρες στη διάθεσή του για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Αν αποτύχει, το ζήτημα θα εξεταστεί από τους συμμετέχοντας στον ενδολιβυκό διάλογο.

Οι 75 συμμετέχοντες είχαν συγκεντρωθεί από τις αρχές της εβδομάδας στη Γενεύη, σε τοποθεσία που κρατήθηκε απόρρητη από τον ΟΗΕ, για να εκλέξουν τις μεταβατικές αρχές. Ο πρώτος γύρος διεξήχθη την Τρίτη, όμως κανείς από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 70% ώστε να εκλεγεί. Ο δεύτερος γύρος έγινε σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...