Αλλο ένα σκάφος με πρόσφυγες βυθίστηκε στην κεντρική Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών που επιχείρησαν να περάσουν από την Αφρική στην Ευρώπη σε 160 από την 1η Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τουλάχιστον 41 άνθρωποι πνίγηκαν στο νέο ναυάγιο, όταν το πλοίο τους αναποδογύρισε λόγω υπερφόρτωσης, δύο ημέρες αφού είχαν φύγει από τη Λιβύη με κατεύθυνση την Ιταλία.
Στο πλοίο επέβαιναν 120 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι γυναίκες, μία από τις οποίες ήταν έγκυος και τέσσερα παιδιά.
Οπως αναφέρει η Telegraph, 15 ώρες μετά την αναχώρησή τους, το σκάφος άρχισε να βάζει νερά. Οκτώ άνθρωποι πνίγηκαν αμέσως πέφτοντας στη θάλασσα. Μετά από τρεις ώρες, τους πλησίασε ένα πλοίο διάσωσης που δεν κατάφερε να γλυτώσει όλους τους υπόλοιπους, καθώς η επιχείρηση ήταν πολύ δύσκολη.
Από τους 41 ανθρώπους που θεωρείται ότι έχασαν τη ζωή τους, έχει βρεθεί μόνο ένα πτώμα.
«Η διάσωση των προσφύγων και μεταναστών που κινδυνεύουν στη Μεσόγειο πρέπει να γίνει ξανά προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διεθνή κοινότητα», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Από τους 3.800 ανθρώπους που έχουν φτάσει στις ιταλικές ακτές μέσα στο 2021, οι 2.500 έχουν αναχωρήσει από τη Λιβύη. Οσοι επαναπατρίζονται εκεί από την Ιταλία, γίνονται θύματα βασανιστηρίων και εκμετάλλευσης και φυλακίζονται.
Εγκυος Αφγανή προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί
Στο μεταξύ, μία 26χρονη αφγανή πρόσφυγας, έγκυος στον όγδοο μήνα της κύησής της, μητέρα άλλων δυο παιδιών, αυτοπυρπολήθηκε την περασμένη Κυριακή μέσα στη σκηνή που διέμενε, στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Λέσβου.
Η γυναίκα, αναγνωρισμένη πρόσφυγας που είχε περάσει στη Λέσβο με τα παιδιά της μόνη της, επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη την περασμένη Τετάρτη με προορισμό τη Γερμανία, της έγινε όμως την τελευταία στιγμή γνωστό ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης της.
Το πρωί της Κυριακής έβγαλε τα παιδιά της από τη σκηνή και αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενη. Με παρέμβαση υπαλλήλων του ΚΥΤ και άλλων αιτούντων άσυλο που διαμένουν εκεί η φωτιά σβήστηκε και η 26χρονη μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ ελέγχεται και ψυχολογικά.
Οπως έγινε γνωστό, η γυναίκα πρόκειται να μεταφερθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης απολογούμενη με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση σε βαθμό κακουργήματος.
Εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι η κατάσταση στον πρόχειρο καταυλισμό του Καρά Τεπέ, που δημιουργήθηκε μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, τον Σεπτέμβριο, παραμένει αβέβαιη και ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την βελτίωση των συνθηκών διαμονής.
Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στις σκηνές υποφέρουν από τις κακές συνθήκες υγιεινής και την κακοκαιρία, καθώς είναι εκτεθειμένοι στο ψύχος, ενώ οι σκηνές τους πλημμυρίζουν συχνά από τη βροχή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News