Δούλευε για τους Τούρκους. Τώρα μαθαίνουμε ότι δούλευε και για τους Ρώσους. Παρ’ ολ’ αυτά ο Ντόναλντ Τραμπ τον είχε επιλέξει για σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας. Τα έργα και οι ημέρες του Μάικλ Φλιν αποκαλύπτονται στην έρευνα που γίνεται για το πρόσωπό του από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Οι σχέσεις του Φλιν με ξένες εταιρείες -εμμέσως και ξένες κυβερνήσεις- για τις οποίες εργαζόταν επί πληρωμή, αποδεικνύονται στενότερες απ’ όσο γνωρίζαμε αρχικά.
Η Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι, προτού ο Φλιν οριστεί από τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ στη νευραλγική θέση του συμβούλου του σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, είχε πληρωθεί από ρωσικές εταιρείες με 11.250 δολάρια από την κάθε μία για ομιλίες υπέρ τους.
Αυτό είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2015, ένα χρόνο μετά την αποστράτευση του Φλιν και ενώ ήδη είχε ιδρύσει την εταιρεία συμβουλών του. Ο Φλιν, αναφέρουν ακόμη οι WSJ, εξακολουθούσε να έχει την άδεια πρόσβασης σε απόρρητα έγγραφα.
Μία από τις εταιρείες ήταν αεροπορική μεταφορική, με την οποία τα Ηνωμένα Εθνη είχαν διακόψει την σχέση τους λόγω εμπλοκής της σε σκάνδαλο διαφθοράς. Η δεύτερη είναι εταιρεία κυβερνοασφάλειας που επιθυμούσε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, ο Φλιν είχε πληρωθεί 33.750 δολάρια για να μιλήσει για την διεθνή πολιτική και για θέματα πληροφοριών σε διάσκεψη στη Μόσχα. Τα χρήματα στον Φλιν, αλλά και όλα τα έξοδα του ταξιδιού, είχε καταβάλει το τηλεοπτικό δίκτυο RT, το οποίο θεωρείται φερέφωνο του Κρεμλίνου. Από αυτήν την συνεργασία προέρχεται και η γνωστή πλέον φωτογραφία με τον Φλιν να παρακάθεται στο ίδιο τραπέζι σε δεξίωση στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Φλιν ορίστηκε σύμβουλος του Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2016. Χρονικά η τοποθέτηση συμπίπτει με μια αλλαγή στάσης του Τραμπ, που ακολούθησε μια ηπιότερη στάση έναντι της Ρωσίας. Το αν υπάρχει και κάποια αιτιώδης σχέση ανάμεσα στα δύο γεγονότα είναι ανοιχτό και -για την ώρα αναπάντητο- ερώτημα.
Τα νέα στοιχεία για τον πρώην σύμβουλο έρχονται στο φως από την έρευνα επιτροπής του Κογκρέσου η οποία, μεταξύ άλλων, εξετάζει τη δραστηριότητα του Φλιν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι έχει αναφέρει στις αρμόδιες αρχές την εμπλοκή του.
Ο Φλιν παραιτήθηκε αργότερα τον Φεβρουάριο μετά την αποκάλυψη των επαφών με τον ρώσο πρεσβευτή στη χώρα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, όταν απλώς ήταν πρόσωπο ορισμένο από τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ. Η εμπλοκή πολιτών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής απαγορεύεται στις ΗΠΑ.
Σε μια άλλη περίπτωση που ήταν γνωστή πριν την ανάληψη των καθηκόντων του και επανήλθε στο προσκήνιο προ ημερών, ο Φλιν είχε συνεργαστεί το 2016 με εταιρεία συμφερόντων Ερντογάν, για να προωθήσει θέσεις που ενδιέφεραν την Τουρκία. Είχε μάλιστα αρθρογραφήσει υπέρ της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Τουρκία για την οργάνωση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Η αμοιβή της εταιρείας του Φλιν για αυτές τις δραστηριότητες έφτασε τα 530.000 δολάρια.
Ο Τραμπ, όπως έγινε γνωστό αυτήν την εβδομάδα, δεν γνώριζε ότι ο στενότατος συνεργάτης του μια νευραλγική θέση ήταν πράκτορας ξένων συμφερόντων…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News